Rezultate promitatoare legate de medicamentele pentru tratarea artritei asociate cu psoriazis

Noi medicamente ar putea ameliora durerile și invaliditatea unei forme de artrită asociate cu psoriazis, arată studii recente. Iată despre ce este vorba!

1. Când apar artritele psoriazice?
2. Cum se manifestă artrita psoriazică?
3. Tratamentul în artrita psoriazică
   a. Ce spun studiile recente?
   b. Studiu privind tratamentul cu anticorpi monoclonali
   c. Cât de eficiente sunt terapiile biologice în rândul pacienților cu artrită psoriazică?
   d. Medicamente orale noi în artrita psoriazică
4. Recomandări pentru pacienții cu artrita psoriazică

STUDII CLINICE ARTRITĂ PSORIAZICĂ

Când apar artritele psoriazice?

Există și forme de artrită asociate cu psoriazisul. Artrita psoriazică este o problemă articulară care, cel mai adesea, apare cu o afecțiune a pielii numită psoriazis. Deși cei mai mulți pacienți cu artrită psoriazică dezvoltă mai întâi psoriazisul și abia mai târziu sunt diagnosticați cu artrită psoriazică, problemele articulare pot să apară ocazional înainte de apariția leziunilor cutanate date de instalarea psoriazisului. 

Artrita psoriazică apare atunci când sistemul imunitar atacă celulele și țesuturile sănătoase. Răspunsul imun anormal provoacă inflamația în unele articulații și o producție excesivă de celulele ale pielii.

Cum se manifestă artrita psoriazică?

Simptomele artritei psoriazice pot fi ușoare sau severe. Boala debutează în principal la nivelul degetelor (în articulațiile cele mai apropiate de unghie), încheieturi, glezne și genunchi. 

Pacienții se confruntă cu simptome precum durerea, sensibilitatea și umflarea anumitor părți ale corpului (de exemplu, mâna dreaptă și genunchiul stâng). În acest caz, artrita poate denumirea de artrită periferică. Uneori, un deget de la mână sau de la picior se va umfla, făcându-l dureros și greu de îndoit.  

De altfel, pacientul observă apariția unor pete roșii cu mâncărime, dureroase sau o acumulare de celule moarte la nivelul genunchilor, coatelor și scalpului. Însă, este important de menționat că erupția cutanată poate apărea oriunde pe corp și că aceasta nu este contagioasă. 

Tot în artrita psoriazică, apar modificări la nivelul unghiilor, precum pete albe și separarea unghiei de patul unghiei, dar sunt frecvente și inflamația și umflarea uneia sau mai multor enteze, acele zone unde un tendon sau ligament se conectează cu un os. Printre aceste zone se numără partea din spate a călcâiului și partea de jos a piciorului. Aceasta se numește entezită.

O mare parte dintre pacienții cu artrită psoriazică se confruntă  și cu oboseală, iar unii pot avea febră scăzută. Perioada de timp în care simptomele s-au agravat poartă denumirea de erupție, care poate dura mai multe zile sau luni.

Dacă afecțiunea nu este ținută sub control, aceasta poate provoca probleme de sănătate, inclusiv leziuni ale articulațiilor, uveită (inflamația ochilor), probleme gastrointestinale, probleme pulmonare, slăbirea oaselor și leziuni ale sistemului cardiovascular.

Tratamentul în artrita psoriazică

Scopul tratamentului este de a îmbunătăți atât simptomele articulare, cât și pe cele de la nivelul pielii, dar și de a preveni sau de a minimiza leziunile permanente ale articulațiilor.  
 
Tratamentele artritei psoriazice depind de gradul de durere, umflare sau rigiditate și au ca scop diminuarea durerii și inflamației, dar și prevenirea leziunilor articulare pe termen lung. 

Erupțiile ușoare pot fi tratate cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul. Injecțiile cu corticosteroizi sunt de ajutor în ameliorarea durerii și diminuarea umflăturii unei articulații afectate. Dacă aceste medicamente nu sunt de ajutor în ameliorarea simptomelor bolii, reumatologul poate prescrie medicamente antireumatice care modifică cursul bolii (DMARD). Pacienților cu artrită psoriazică severă ar putea încerca medicamentele biologice, cum ar fi adalimumab, etanercept, infliximab, dar și medicamentele orale, cum ar fi tofacitinib și apremilast, s-au dovedit eficiente.

NEWSLETTER DOC DEDICAT
 

Ce spun studiile recente?

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Stanford, artrita psoriazică este o afecțiune inflamatorie a articulațiilor, asociată cu un răspuns imunitar necontrolat. Boala afectează aproximativ una din 200 de persoane și este deseori însoțită de psoriazis, o boală dermatologică autoimună.

Artrita psoriazică apare, de obicei, după vârstă de 30 de ani și poate cauza rigiditate, dureri și umflarea articulațiilor, conducând la invaliditate, dacă tratamentele nu funcționează.

Un studiu din 2018 s-a concentrat pe analiza a 300 de pacienți adulți din 10 țări 1. Aceștia nu mai răspundeau la medicamentele standard sau nu prezentaseră niciodată o ameliorare.

Ceea ce nu este neobișnuit, potrivit specialiștilor. „Doar jumătate dintre pacienții cu artrită psoriazică, cărora li se administrează inhibitori TNF, se vindecă”, a precizat autorul studiului, dr. Mark Genovese într-un comunicat de presă al Universității Stanford.

Prin urmare, echipa sa a testat un medicament nou, pe bază de ixekizumab, aprobat deja ca tratament pentru psoriazis. Pacienții au fost repartizați aleatoriu pentru a li se administra fie injecții cu acest nou medicament, fie placebo. Pe parcursul a 6 luni, unei treimi dintre pacienți i s-a administrat injecții cu acest medicament din două în două săptămâni, unei treimi i s-a administrat placebo la fiecare două săptămâni, în timp ce ultimei treimi i s-a administrat alternativ injecții cu ixekizumab  și placebo.

Peste jumătate (53%) dintre pacienții tratați cu noul medicament au înregistrat o reducere cu 20% a numărului de articulații umflate și degradate, spre deosebire de aproximativ 20% dintre cei cărora li s-a administrat placebo, a precizat Genovese. Acesta este profesor de imunologie și reumatologie în cadrul Centrului Medical al Universității Stanford.

Un specialist în artrită psoriazică a fost încurajat de rezultate.

Noul medicament „reprezintă o opțiune nouă pentru pacienții cu artrită psoriazică” a spus dr. Waseem Mir, reumatolog la Spitalul Lenox Hill din New York. „Datele din acest articol confirmă că anumiți pacienți care nu răspund la tratamentul cu alte medicamente pentru artrita psoriazică de pe piață vor beneficia acum de o altă opțiune pentru tratarea acestei afecțiuni dureroase”, a spus acesta.

Un posibil efect secundar al medicamentelor imunosupresoare este creșterea vulnerabilității la bolile infecțioase. Cu toate acestea, Genovese susține că în această privință a existat o diferență mică dintre pacienții care au luat acest medicament și cei cărora li s-a administrat placebo.

Studiu privind tratamentul cu anticorpi monoclonali

Un studiu din 2021 a arătat că anticorpul monoclonal injectabil  (risankizumab) ar fi un tratament potențial eficient împotriva artritei psoriazice. În timpul cercetărilor, pacienților cu artrita psoriazică care nu au avut îmbunătățiri ale simptomelor atunci când au urmat un tratament cu DMARD sau cu medicamente biologice, li s-au administrat 150 de miligrame de anticorpi monoclonali injectabili în trei etape: la începutul studiului, după o lună și la trei luni după finalizarea cercetării.

În decurs de 24 de săptămâni, participanții au observat îmbunătățiri semnificative ale simptomelor cu care se confruntau. Câțiva dintre pacienți au observat o îmbunătățire erupțiilor de la nivelul pielii cu cel puțin 90% 2.

Cât de eficiente sunt terapiile biologice în rândul pacienților cu artrită psoriazică?

Terapiile biologice sunt tratamente de linie în tratarea artritei psoriazice deoarece pot ajuta la prevenirea leziunilor articulare și la menținerea sub control a bolii. Totuși, întrucât există riscul ca substanțele biologice să crească riscul de infecție, inclusiv riscul apariției septicemiei, situație când viața este pusă în pericol, precum și al infecțiilor urinare, au existat numeroase preocupări legate de astfel de medicamente.

Totuși, o cercetare din 2019 arată că ratele de infecție au scăzut de fapt la persoanele cu artrita psoriazică, dacă iau medicamente biologice 3

Medicamente orale noi în artrita psoriazică

Medicamentele-țintite, sub formă de comprimate orale, sunt și ele recomandate pacienților cu artrită psoriazică. Oamenii de știință spun că medicamentul oral deucravacitinib este eficient în tratarea artritei psoriazice. Studiul clinic în faza a 2 arată că  participanții la studiu care au luat acest tip de medicament au observat o îmbunătățire cu 20% a simptomelor cu care se confruntau 4

În 2022,  Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA)  a aprobat acest medicament ca tratament pentru adulții cu psoriazis în plăci moderat până la sever.

Un alt medicament oral, brepocitinib (o combinație de inhibitori TYK2 și JAK1) a estompat evoluția bolii după 16 săptămâni de tratamenta, potrivit unei alte cercetări recente. Ambele medicamente sunt încă în studiu și nu sunt aprobate în prezent pentru tratarea artritei psoriazice 5

Recomandări pentru pacienții cu artrita psoriazică

Cel mai important lucru pe care pacienții cu artrita psoriazică trebuie să-l facă este să aibă grijă ca pielea să fie mereu hidratată. Pentru asta, trebuie să folosească produse de îngrijire a pielii (loțiuni și creme) care au în compoziție aloe vera, jojoba sau zinc. Acestea sunt ingrediente care ajută la lubrifierea pielii afectate. Este important ca aplicarea acestor produse să se facă  după dușurile sau băile zilnice, dar și după ce pacientul înoată.
 
De altfel, pacienții cu artrita psoriazică trebuie să poarte haine spălate cu detergent fără parfum și balsam pentru rufe. În felul acesta, se diminuează riscul de reacții la nivelul pielii. De altfel, și optarea pentru hainele din fibre naturale, moi, cum ar fi bumbacul, sunt recomandate pacienților cu artrită psoriazică, pentru că acestea sunt mai puțin iritante pentru piele.

Și adoptarea unei diete sănătoase, bogată în alimente proaspete precum fructele și legumele, fără zahăr, grăsimi și sare, renunțarea la fumat, gestionarea stresului sunt recomandări de care pacientul cu artrita psoriazică ar trebui să țină cont, pentru ameliorarea simptomelor cu care se confruntă. 

Pentru gestionarea stresului, poți încerca respirația profundă, meditația și vizionarea de filme care te binedispun. În plus, dacă ai fost diagnosticat cu artrita psoriazică renunță și la alcool, întrucât acesta poate interacționa cu medicamentele pe care le iei.   

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Clinical Review Report: Ixekizumab (Taltz)”,  Canadian Agency for Drugs and Technologies in Health; 2018 Aug.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK540011/
2 Studiul „Efficacy and safety of risankizumab for active psoriatic arthritis: 24-week results from the randomised, double-blind, phase 3 KEEPsAKE 2 trial”. Ann Rheum Dis. 2021; Östör A, Van den Bosch F, Papp K, et al.
https://doi.org/10.1136/annrheumdis-2021-221048
3  Studiul„Risk of serious infection among patients receiving biologics for chronic inflammatory diseases: Usefulness of administrative data”, Journal of Advanced Research, 2019, Luca Quartuccio, Alen Zabotti, Stefania Del Zotto, Loris Zanier, Salvatore De Vita, Francesca Valent
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S209012321830095X
4 Studiul „Efficacy of Deucravacitinib, an Oral, Selective Tyrosine Kinase 2 Inhibitor, in Musculoskeletal Manifestations of Active PsA in a Phase 2, Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial”, American College of Rheumatology, Atul Deodhar, Désirée van der Heijde, Frank Behrens, Alan Kivitz, Tom Lehman, Lan Wei6, Marleen Nys, Subhashis Banerjee, Miroslawa Nowak
https://acrabstracts.org/abstract/efficacy-of-deucravacitinib-an-oral-selective-tyrosine-kinase-2-inhibitor-in-musculoskeletal-manifestations-of-active-psa-in-a-phase-2-randomized-double-blind-placebo-controlled-trial/
5 Studiul „Efficacy and safety of brepocitinib (Tyrosine kinase 2/Janus kinase 1 inhibitor) For the treatment of active psoriatic arthritis: Results from a phase 2b randomized controlled trial”, American College of Rheumatology, Philip S Helliwell, Paula Silwinska-Stanczyk, Malgorzata Miakisz, Andrew Ostor, Elena Peeva, Michael Vincent, Vanja Sikirica, Randall Winnette et all.
https://acrabstracts.org/abstract/efficacy-and-safety-of-brepocitinib-tyrosine-kinase-2-janus-kinase-1-inhibitor-for-the-treatment-of-active-psoriatic-arthritis-results-from-a-phase-2b-randomized-controlled-trial/
Arthritis Foundation - Psoriatic Arthritis 
https://www.arthritis.org/diseases/psoriatic-arthritis


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0