Radiografia in gonartroza: cum te pregatesti si care este procedura

Daca te confrunti cu o durere neobisnuita si cu redoarea (rigiditate) la nivelul articulatiilor genunchilor, intreaba-ti medicul daca gonartroza ar putea fi cauza acestor simptome. Medicul tau iti poate recomanda o radiografie a genunchi pentru a afla ce este in neregula.

Radiografiile sunt rapide, nedureroase si il pot ajuta pe medicul tau sa vada simptomele fizice ale artrozei de la nivelul genunchilor. Aceasta metoda, radiografia, ii permite medicului tau sa iti prescrie tratamente sau modificari in stilul de viata care ar putea reduce durerea constanta si inflexibilitatea care vine o data cu instalarea gonartrozei.

Pregatirea pentru radiografie

Fie ca mergi la spital sau la o clinica, retine ca un specialist in radiologie poate sa iti faca radiografia si, cu ajutorul acestei investigatii, sa dezvolte o imagine detaliata a structurii oaselor tale, pentru a vedea mai bine ce anume ti-ar putea afecta zona articulatiilor.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Nu trebuie sa te pregatesti prea mult pentru o radiografie. Radiologul sau tehnicianul te poate ruga sa iti indepartezi hainele care iti acopera genunchii, astfel incat sa nu existe vreun factor care blocheaza razele X si care sa le impiedice sa faca o imagine detaliata.

Daca porti orice fel de obiecte de metal, cum ar fi ochelarii sau bijuteriile, radiologul cel mai probabil te va ruga sa le indepartezi, astfel incat sa nu apara pe radiografie. Informeaza specialistul in legatura cu orice implanturi de metal sau alte obiecte din metal din corpul tau, astfel incat acesta sa stie cum sa interpreteze obiectul pe radiografie.

Procedura pentru o radiografie la genunchi

Dupa ce ai fost condus intr-o incapere mica, vei fi rugat sa stai in picioare, sa stai jos sau sa stai intins intr-o pozitie care permite aparatului cu raze X sa captureze cea mai buna imagine cu putinta a articulatiei genunchiului tau. Este posibil sa simti un usor disconfort, in functie de pozitia ta. De asemenea, ti se va oferi un şorţ de plumb, pe care sa il porti, astfel incat restul corpului tau sa nu fie expus la radiatiile de la razele X.

O simpla radiografie la articulatiile genunchilor nu ar trebui sa dureze mai mult de cateva minute, incluzand si procedurile repedate. Daca ti s-a injectat o substanta de contrast pentru a imbunatati vizibilitatea in anumite zone de pe imagine, investigatia cu raze X poate dura o ora sau chiar mai mult.

Riscurile radiografiei

Procedurile cu raze X au riscuri mici de a cauza cancer sau alte efecte adverse ale radiatiilor. Nivelul de radiatii produs in timpul unei radiografii este foarte scazut. Doar copiii mici ar putea fi mai sensibili la radiatii, iar daca este vorba de o femeie insarcinata, in acest caz medicul ori radiologul nu va permite efectuarea radiografiei, pentru a nu pune bebelusul in pericol.

Daca este cazul, iar femeia este insarcinata, atunci medicul i-ar putea examina genunchiul cu ajutorul altor metode de imagistica medicala, cum ar fi ecografia.

Semnele gonartrozei ce se observa pe radiografia genunchilor

Rezultatele radiografiei sunt, de regula, disponibile imediat dupa procedura, iar medicul tau le poate vedea. In unele cazuri, medicul tau te poate trimite la un specialist, cum ar fi un reumatolog care este specializat in osteoartrita, asa cum mai este numita artroza, pentru a-ti examina radiografiile.

Pentru a verifica prezenta artrozei la nivelul genunchiului tau, medicul va examina oasele din articulatia genunchiului tau in aceasta imagine (radiografia), pentru a vedea daca exista leziuni si semne de deteriorare. De asemenea, el va verifica zonele din preajma cartilajului articulatiei genunchiului, pentru a vedea daca spatiul articular este ingustat sau daca in articulatia genunchiului tau s-a redus sau s-a pierdut o parte din cartilaj.

Campanie DOC-Time RMN

Cartilajul nu este vizibil pe o radiografie (pe imaginea in sine), dar ingustarea spatiului articular este cel mai evident simptom al artrozei si al altor afectiuni articulare in care cartilajul s-a erodat. Cu cat mai putin cartilaj a aramas pe osul tau, cu atat mai sever este cazul tau de gonartroza.

Medicul tau va verifica, totodata, si daca exista alte semne ale artrozei genunchiului, inclusiv osteofitele sau "ciocurile" osoase. Osteofitele sunt cresteri sau zone mici de os crescut, care ies din articulatie si care se freaca unele de altele, provocand durere in timp ce iti misti genunchiul. Bucatile de cartilaj sau de os se pot rupe ori desprinde, de asemenea, din articulatie si pot ramane blocate in zona articulara. Acest lucru inseamna ca miscarea articulatiei este chiar mai dureroasa.

O data ce diagnosticul de gonartroza este confirmat, medicul iti poate prescrie medicamente pentru durere sau medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul, pentru a tine durerea sub control. Desigur, este posibil ca medicul sa considere ca nu este vorba de gonartroza si in acest caz, va verifica pe radiografie daca sunt prezente semnele unor afectiuni similare, cum ar fi tendinita sau artrita reumatoida.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0