Protezarea articulara si controlul durerii in perioada de dupa operatie

Recuperarea post-operatorie este de cea mai mare importanta dupa protezarea totala articulara, in scopul de a asigura functionalitatea articulara fara durere si de a imbunatati calitatea vietii pacientului.

Care sunt tipurile de artroplastie

Exista mai multe tipuri de artroplastie (artroplastia este o procedura chirurgicala efectuata pentru a restabili functia unei articulatii) care se pot face la nivelul genunchiului afectat de gonartroza:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

  • Artroplastia totala a genunchiului sau protezarea totala a genunchiului presupune inlocuirea suprafetelor articulare ale condililor femurali, platoului tibial si rotulei; ligamentului incrucisat anterior este excizat (extirpat), dar ligamentul posterior incrucisat poate fi salvat.
  • Protezarea unicompartimentala a genunchiului (sau artroplastia unicompartimentala) reprezinta inlocuirea doar a compartimentului medial tibiofemoral sau inlocuirea doar a compartimentului lateral al genunchiului.
  • Protezarea cimentata inseamna o procedura in care cimentul osos este utilizat pentru fixarea protezei la nivelul articulatiei.


In timpul evaluarii initiale a pacientului, medicul trebuie sa efectueze un examen fizic amanuntit, afectiunile medicale asociate trebuie sa fie identificate in timp util si tratate corespunzator, deoarece aceste comorbiditati au un impact direct asupra rezultatelor reabilitarii postoperatorii.

operatie gonartroza

Durerea in perioada post-operatorie

Controlul durerii este o prioritate in timpul recuperarii post-operatorii. Trebuie tinut cont de faptul ca acesti pacienti cu gonartroza au suferit o reconstructie majora si pot prezenta durere moderata pana la severa. Ar trebui, de asemenea, retinut faptul ca orice procedura chirurgicala poate duce la complicatii, cum ar fi infectia locala si afectarea neurovasculara care pot provoca dureri post-operatorii.

Administrarea de analgezice ar trebui sa fie facuta dupa un orar fix, decat sa fie administrate la nevoie. Atunci cand pacientul ia aceste analgezice "la nevoie", acestea sunt de obicei administrate prea aproape de momentul in care pacientii trebuie sa faca exercitiile terapeutice. In consecinta, pacientii se plang de durere si nu sunt la fel de cooperanti precum sunt acei pacienti care iau medicatia antialgica dupa un program fix.

Determinarea cauzei durerii

Determinarea cauzei durerii este un aspect foarte important al tratamentului acesteia. Medicul ia in considerare urmatoarele intrebari:

•    Durerea este secundara interventiei chirurgicale, este o durere periarticulara, o durere neuropata sau o durere radiculara?
•    Este durerea asociata cu febra?
•    Durerea apare atunci cand pacientul sta in picioare si greutatea corpului este sustinuta de articulatia protezata?
•    Durerea apare la miscare?
•    Exista dovezi de afectare sau compromitere a vascularizatiei osoase de vecinatate?

Pentru a stabili un diagnostic diferential al durerii, se fac analize de sange (hemoleucograma, VSH, proteina C reactiva), se face cultura din plaga post-operatorie, daca este cazul, se face o ecografie articulara si tomografie computerizata.

Dupa protezarea articulara, pacientii pot folosi un dispozitiv de imobilizare a genunchiului pana cand se reface tonusul muschiului cvadriceps (muschiul coapsei). Utilizarea dispozitivului de imobilizare este, de obicei, intrerupta odata ce pacientul poate face flexia puternica a genunchiului fara dificultate. Daca un pacient merge avand un tonus slab al muschiului cvadriceps, acest fapt poate duce la instabilitate, care determina, la randul ei, durere si o solicitare inutila a protezei nou implantate.

Cat timp va rezista proteza care ti-a inlocuit genunchiul?

Uzura si deteriorarea pe parcursul fiecarei zile in care iti folosesti articulatia recent operata inseamna ca proteza care ti-a inlocuit genunchiul nu va rezista pentru totdeauna. Unii pacienti vor avea nevoie de o alta interventie chirurgicala, in viitor. Potrivit expertilor de peste hotare, aproximativ 5% dintre pacientii care au avut o operatie de inlocuire a articulatiei genunchiului (1 pacient din 20) va avea nevoie de o operatie ulterioara, dupa 12 ani. Chiar si asa, acest interval variaza, in functie de tipul de proteza articulara. Inlocuirea totala a genunchiului (proteza respectiva) tinde sa reziste mai mult decat inlocuirile partiale ale articulatiei genunchiului.

Dupa o astfel de operatie de inlocuire a genunchiului, suna-ti medicul daca:

* Ai dezvoltat zone dureroase, calde la atingere, inrosite sau zone intarite pe picioare, in primele cateva saptamani de la operatie. Desi aceasta ar putea fi doar o echimoza (invinetire) a zonei dupa interventie, ar putea insemna ca s-a format un cheag de sange, asa ca trebuie sa vorbesti cu medicul tau, ca sa nu existe riscul unor complicatii grave post-operatorii.

* Te confrunti cu dureri in piept sau cu senzatia ca nu poti sa respiri (iti pierzi rasuflarea). Desi acest lucru este foarte rar, este posibil sa ai un cheag de sange in unul dintre plamani (embolism pulmonar), ceea ce necesita tratament de urgenta.

Evalueaza-ti gratuit riscul de artroza la genunchi sau solduri! si afla rapid daca durerile articulare indica un risc crescut de artroza. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, beneficiezi de un consult gratuit la medicul specialist!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Bibliografie: National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/knee-replacement/risks/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0