Proteza de șold (artroplastia totală de șold): când se recomandă și în ce constă recuperarea?

Operația de înlocuire a șoldului (proteza de șold) este o procedură sigură și eficientă care poate ușura durerea, poate crește capacitatea de mișcare și poate ajuta persoana afectată să revină la activitățile normale de zi cu zi.

Artroplastia totală de șold este o intervenție chirurgicală efectuată pentru a înlocui o articulație a șoldului uzată sau deteriorată. Chirurgul înlocuiește vechea articulație cu o articulație artificială, adică o proteză. Această operație poate fi o alegere necesară după o fractură de șold sau în cazul unor dureri severe din cauza artritei.

Când se recomandă proteza de șold? 

Operația de înlocuire a șoldului este o procedură sigură și eficientă, care poate reduce durerea, crește funcția de mișcare și ajută pacientul să poată efectua din nou activități normale de zi cu zi.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Dacă șoldul a fost afectat de artrită, de o fractură sau de alte afecțiuni, activitățile obișnuite, cum ar fi mersul pe jos sau așezarea și ridicarea de pe un scaun, pot fi dureroase și dificile. Șoldul poate fi rigid, iar pacientului îi este greu să facă operațiuni simple cum ar fi să-și pună șosetele sau să încalțe pantofii. În plus, se poate simți inconfortabil inclusiv în timp ce doarme.

Dacă medicamentele, schimbările în activitățile de zi cu zi și utilizarea suporturilor de mers nu oferă ajutorul scontat, se va lua în considerare o intervenție chirurgicală de înlocuire a șoldului. Unele tratamente medicale pentru o boală degenerativă a articulațiilor pot include medicamente antiinflamatoare, glucozamină și sulfat de condroitină, medicamente pentru durere, dispozitive de asistență pentru mers, cum ar fi un baston sau fizioterapie.

Osteoartrita este cel mai frecvent motiv pentru operația de înlocuire a șoldului. Această boală provoacă pierderea cartilajului articular la nivelul șoldului. Deteriorarea cartilajului și a oaselor limitează mișcarea și poate provoca durere de șold. Este posibil ca persoanele cu dureri severe cauzate de o boală degenerativă a articulațiilor să nu poată desfășura activități normale care implică îndoirea la nivelul șoldului, cum ar fi mersul pe jos.

Alte forme de artrită, cum ar fi poliartrita reumatoidă și artrita care rezultă dintr-o leziune a șoldului, pot deteriora articulația șoldului. Proteza de șold poate fi, de asemenea, utilizată pentru a trata anumite fracturi de șold, cauzate cel mai des de o cădere. 

Un factor important pentru ca o persoană să decidă dupa un consult la ortoped dacă să fie supusă unei intervenții chirurgicale de înlocuire a șoldului este înțelegerea a ceea ce procedura poate și ceea ce nu poate face. Majoritatea persoanelor cu proteză de șold observă o reducere substanțială a durerii de șold și o îmbunătățire semnificativă a capacității lor de a efectua activitățile obișnuite ale vieții de zi cu zi.

E bine de știut, însă, că activitatea fizică prea intensă sau excesul de greutate pot accelera uzura normală a protezei și durerile pot să reapară. Prin urmare, majoritatea chirurgilor sfătuiesc pacienții să nu desfășoare activități fizice cu impact ridicat, cum ar fi joggingul sau săriturile.

Ce presupune artroplastia totală de șold?

O înlocuire tradițională a șoldului implică o incizie lungă de câțiva centimetri peste articulația șoldului. O abordare mai nouă utilizează una sau două incizii mai mici pentru a efectua operația (înlocuire de șold minim invazivă). Această procedură minim invazivă, însă, nu este potrivită pentru toți oamenii care au nevoie de o înlocuire a șoldului. 

Osul și cartilajul deteriorat sunt îndepărtate și înlocuite cu componente protetice. Capul femural deteriorat este scos și înlocuit cu o tijă metalică plasată în centrul gol al femurului. Tulpina femurală poate să fie cimentată sau „apăsată” în os. O bilă de metal sau de ceramică este plasată pe partea superioară a tijei. Această bilă înlocuiește capul femural deteriorat care a fost îndepărtat.

Suprafața deteriorată a cartilajului de la priză (acetabul) este îndepărtată și înlocuită cu o priză de metal. Pentru a ține priza în poziție sunt uneori folosite șuruburi sau ciment. Un distanțier din plastic, ceramică sau metal este introdus între noua bilă și „soclu” pentru a permite o suprafață netedă de alunecare.

Ce riscuri are operația de înlocuire a șoldului?

Unele posibile complicații ale acestei operații pot include sângerare, infecţie, cheaguri de sânge în picioare sau plămâni, necesitatea unei intervenții chirurgicale suplimentare de șold, apariția unor leziuni nervoase care cauzează slăbiciune, amorțeală sau ambele. Este posibil ca pacientul să aibă și alte riscuri în funcție de starea lui generală de sănătate, care vor fi discutate cu medicul curant.

În ce constră recuperarea după o artroplastie totală de șold?

Succesul operației depinde în mare măsură de cât de bine urmează pacientul instrucțiunile medicului ortoped privind îngrijirea la domiciliu în primele câteva săptămâni după intervenția chirurgicală.

E important ca durerea să fie gestionată

Pentru ușurarea durerii pe termen scurt după operație, medicul poate prescrie opioide, antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), acetaminofen, anestezice locale sau o combinație. Deși opioidele ajută la atenuarea durerii după intervenția chirurgicală, acestea sunt narcotice și pot crea dependență, de aceea trebuie utilizate numai conform indicațiilor medicului!

Locul operației trebuie îngrijit

Este posibil ca pacientul să aibă cusături de-a lungul plăgii sau o sutură sub piele. Cusăturile vor fi îndepărtate la aproximativ două săptămâni după operație. Este necesar ca pacientul să evite umezirea plăgii până când aceasta este bine sigilată.

Poate fi nevoie de un supliment de fier

O anumită pierdere a poftei de mâncare este frecventă timp de câteva săptămâni după operație. O dietă echilibrată, adesea însoțită de un supliment de fier, este importantă pentru a stimula vindecarea adecvată a țesuturilor și pentru a restabili forța musculară. De asemenea, pacientul trebuie să bea multă apă.

Activitatea fizică trebuie încurajată

Terapia fizică este o componentă critică a îngrijirii la domiciliu, în special în primele câteva săptămâni după operație. Pacientul ar trebui să poată relua activitățile uzuale ușoare în decurs de 3 până la 6 săptămâni după operație. Un oarecare disconfort este normal a fi resimțit în primele săptămâni.

Majoritatea pacienților cu artroplastie de șold sunt capabili să meargă chiar în aceeași zi sau a doua zi de intervenție chirurgicală.

Odată ce activitatile  ușoare devin posibile, este important să includeți exerciții sănătoase în programul dvs. de recuperare.

Programul de mișcare ar trebui să includă mersul prin casă, treptat, pentru a crește încet mobilitatea, și apoi mersul pe afară, reluarea altor activități normale, cum ar fi statul în picioare și urcarea scărilor, precum și exerciții specifice recomandate de medic de mai multe ori pe zi pentru a restabili funcția de mișcare și a întări șoldul. 

In primele 6-8 saptamani pacientul ar trebui să mearga  de două până la trei ori pe zi,  timp de aproximativ 20-30 de minute de fiecare dată. este foarte important ca, sprijinit in baston ori cu ajutorul cadrului, sa va ridicati și  plimbati prin casă la fiecare 1-2 ore.

Plimbarile mai lungi, pe afara  se pot reincepe gradual,  de la cateva sute de pasi pana la 1000-2000 pasi -de la caz la caz, in functie de greutatea pacientului  si starea muschilor dar si monitorizand disconfortul si discutand cu kinetoterapeut sau medicul de recuperare fizica sau in cadrul unui consult consult la ortoped.

Ar trebui evitate:

  •  pozitia de "picior peste picior"  în special încrucișarea piciorului operat peste piciorul neoperat. In unele cazuri aceasta  ar putea fi restricționată pe o perioada de câteva zile sau săptămâni după operație, in alte cazuri,  pentru mult mai mult timp intrucat poate duce la o dislocare a șoldului.
  • sedentarismul si pauzele indelungate de miscare - care  va ajuta mai ales imediat dupa operatie la prevenirea formarii cheagurilor de sânge și grabesc procesul de vindecare.
  • nu vă aplecați din talie mai mult de 90 de grade- cum ar fi gestul necesar  pentru a-ți lega pantofii,care cresc riscul de a luxa noul șold.
  • evitati rasucirile din sold si mentineti pieptul și șoldurile paralele, îndreptate în aceeași direcție.
  • nu rotiți picioarele din sold prea mult spre interior sau spre exterior si nici labele picioarelor
  • evitati condusul pana la un consult la ortoped in care  medicul dumneavoastră va permite acest lucru

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Johns Hopkins Medicine - Hip Replacement Surgery
https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/hip-replacement-surgery
Ortho Info - Total Hip Replacement
https://orthoinfo.aaos.org/en/treatment/total-hip-replacement/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0