Primii biomarkeri pentru estimarea severitatii artrozei

Rezultatele unui studiu prezentat de Universitatea Erlangen Nuremberg in cadrul EULAR (Ligii Europene impotriva Reumatismului) au aratat ca prezenta unor biomarkeri de tip miRNA in sangele pacientilor pare a fi un factor predictiv pentru dezvoltarea artrozei severe.

Riscul de artroza severa

Pentru prima data, s-ar putea estima riscul de artroza severa inainte ca boala sa progreseze. In felul acesta, se pot lua masuri preventive pentru a scadea impactul pe calitatea vietii pacientului si impactul socio-economic determinat de pacientii care au artroza severa.

In momentul acesta, biomarkerii de tip miRNA sunt utilizati in mai multe boli, precum cancerul, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare. Acesti biomarkeri sunt determinati in sange, sunt stabili la diferite temperaturi si in anumite conditii.

Au fost evaluate probe de sange ale pacientilor cu artroza. O parte dintre acestia au suferit o protezare articulara la nivelul genunchiului sau soldului, ca urmare a artrozei severe de care sufereau.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Acesti pacienti care au fost protezati erau mai in varsta si au avut un indice de masa corporala (IMC) mai mare decat cei care nu au suferit protezare articulara.

Legatura dintre anumiti biomarkeri si necesitatea protezarii

Trei dintre biomarkerii de tip miRNA (miR-454, miR-885-5p si let-7e) s-au asociat cu necesitatea protezarii articulare a genunchiului sau soldului. Unul din cei trei biomarkeri (let-7e) este cel mai promitator dintre toti, nivelul mai scazut al acestuia se coreleaza cu o probabilitate mai mare de a necesita interventie chirurgicala de protezare articulara.

Studiul acesta a deschis portile pentru multe intrebari: Unde apar acesti biomarkeri? In articulatia afectata? Cum influenteaza activitatea bolii? Se vor putea valida rezultatele in alte grupuri de pacienti?

Pe viitor studiile trebuie sa determine daca acesti biomarkeri pot fi utilizati in practica medicala, pentru ca daca pacientii au acesti biomarkeri ce predispun la artroza severa, ei ar trebui incurajati sa scada in greutate, sa faca activitate fizica si sa fie tratati inca de la inceput.

Despre artroza (numita si osteoartrita)

Artroza este o boala progresiva, caracterizata de distrugerea cartilajului articular si de distrugerea osului subcondral, cat si de modificari ale membranei sinoviale. Diagnosticul de artroza este, in general, bazat pe modificari radiologice si clinice, care apar destul de tarziu in progresia bolii.

Ce trebuie sa retinem despre biomarkeri

Desi nivelurile unor biomarkeri ai metabolismului articulatiei ar putea fi semnificativ crescute in grupurile de pacienti cu artroza in stadii incipiente, acesti markeri nu pot fi folositi ca teste de diagnosticare a artrozei in randul pacientilor, luati individual.

Folosirea combinata a mai multor biomarkeri pare sa fie necesara, spun specialistii, pentru a se imbunatati predictia progresiei bolii la nivel individual. Markerii genetici ar putea contribui la evaluarea prognosticului pacientilor cu o forma de artroza.

Progresia distrugerii articulatiilor are mari sanse sa rezulte, in principal, de pe urma unui dezechilibru intre degradarea cartilajului si repararea acestuia, astfel ca masurarea markerilor ce insotesc aceste procese ar parea o abordare promitatoare, spun oamenii de stiinta, pentru a imbunatati predictia progresiei bolii la nivel individual. Mai mult, spun cercetatorii, markerii genetici ar putea fi instrumente utile in predictia prognosticului bolii.

Diagnosticul artrozei

Artroza este considerata o boala cronica, cu o lunga perioada "de tacere". Diagnosticul este, in general, bazat pe simptomele clinice si pe modificarile radiologice (care se vad pe radiografii). Cu toate acestea, radiografia are o sensibilitate scazuta si o eroare relativ mare in ceea ce priveste gradul de precizie, care nu permite o depistare timpurie a artrozei sau monitorizarea progresiei distrugerii articulatiilor.

Tocmai prin prisma limitarilor uneltelor de diagnostic care sunt disponibile in prezent pentru evaluarea artrozei, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca este absolut necesar sa se identifice markerii biologici specifici care reflecta variatiile cantitative si dinamice in tot ce tine de starea articulatiilor.

Teste de laborator folosite in prezent

Testele care pot fi recomandate de medic, pentru a elimina alte afectiuni si pentru a evalua starea de sanatate a unei persoane care ar putea suferi de artroza includ:

- Factorul reumatoid si anticorpii anti-CCP

- Analiza lichidului sinovial

- Viteza de sedimentare a hematiilor (VSH)

- Proteina C-reactiva

- Hemograma completa.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "Biological markers in osteoarthritis.", publicat in "Nature Clinical Practice. Rheumatology" (2007), autori Rousseau JC, Delmas PD.
  • Studiul "Biological markers in osteoarthritis.", publicat in "Bone" (012), autori Rousseau JCh, Garnero P.
  • American Association for Clinical Chemistry - https://labtestsonline.org/conditions/osteoarthritis

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0