Noutati in tratamentul artrozei: managementul durerii si redarea mobilitatii

Artroza este una dintre cele mai frecvente afectiuni reumatologice, iar datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca, in Europa, 10-15% dintre persoanele peste 60 de ani sunt diagnosticate cu artroza. Din pacate pentru pacientii cu aceasta afectiune, nu exista un tratament care sa vindece artroza, fiindca procesele degenerative nu pot fi stopate si sunt ireversibile. De aceea, pentru medici si specialisti, tratamentul vizeaza intotdeuna reducerea durerii si redarea mobilitatii.

In incercarea de a gasi solutii eficiente, care sa reuseasca sa combata inflamatia si durerea, permitand articulatiei sa isi reia functiile, cercetatorii recurg permanent la studii, in timp ce cadrele medicale fac tot posibilul sa fie la curent cu cele mai noi terapii, medicamente sau suplimente alimentare. DOC.ro s-a alaturat medicilor in eforturile lor de a afla cat mai multe noutati relevante in tratamentul artrozei, organizand conferinta “Despre artoza, altfel!”, un eveniment dedicat specialistilor din domeniul sanatatii. Intr-un cadru multidisciplinar, scopul conferintei a fost sa evidentieze si nevoia pacientilor de a beneficia de o abordare integrativa, in care sa se uneasca viziunea si eforturile mai multor specializari medicale: medicina generala si de familie, ortopedie, reumatologie, medicina de recuperare, kinetoterapie si nu numai.

In deschidere evenimentului, Dr. Georgiana Tache, Medic Primar Recuperare Medicala, a spus despre artroza ca este o afectiune care “Ne ia de brat si inainteaza cu noi pe calea vietii”, incercand sa sublinieze modul in care apare si se dezvolta de-a lungul anilor, printr-un proces degenerativ mai rapid sau mai lent.

Invitatii ce i-au urmat au continuat aceeasi idee sustinand, in repetate randuri, ca este necesar ca artroza sa fie depistata timpuriu, corect, si urmarita indeaproape apoi de-a lungul evolutiei sale, astfel incat calitatea vietii pacientului sa fie mentinuta in limite cat mai normale. Despre artroza puteti citi informatii complete in cadrul Comunitatii DOC Gonartroza-Coxartroza si in articolul Tot ce trebuie sa stii despre ARTROZA: simptome, cauze, tratament.

Rutinele de tratament in artroza - o viziune de ansamblu

Despre rolul medicului de familie a vorbit Conf. Dr. Carmen Busneag, Medic Primar Medicina Muncii si Medic de Familie, luand in calcul cu precadere viziunea de ansamblu pe care o are acesta asupra pacientului sau – ii cunoaste istoricul medical, familia si factorii genetici, stilul de viata si nu numai. De la medicul de familie pleaca primele recomandari corecte pentru consulturi de specialitate si investigatii.

Conf. Dr. Mihai Bojinca, Medic Primar Reumatologie, a abordat tema tratamentului in artroza, concentrandu-se pe protocolul abordat in prezent de medici, dar si pe provocarile survenite in cazurile multor pacienti.

Spre exemplu, antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) topice, capsaicina, si diferite produse cu aplicare cutanata sunt o terapie considerata foarte importanta pentru oamenii in varsta si pentru artroza prezenta la nivelul articulatiilor superficiale cum sunt cele ale mainilor. La acesti pacienti, folosirea medicatiei orale este o exceptie. In schimb, la multi alti pacienti, analgezicele (paracetamol) sunt tratamentul recomandat pentru managementul durerii si inflamatiei cronice, localizate in special la nivelul articulatiilor mari: sold, genunchi. In acest caz provocarea este data de mentinerea unei scheme de tratament cu o concentratie de maxim 2 grame pe zi, pentru a se reduce efectele nocive asupra ficatului, mai ales avand in vedere ca in tara noastra prevalenta hepatitelor virale este crescuta.

Tratamentul poate fi completat si optimizat prin asocierea de opioide minore sau utilizarea unor terapii pentru controlul durerii cu inhibitori ai recaptarii serotoninei/noradrenalinei, prescisi preferabil de catre un medic psihiatru. “Informatiile despre medicatia concomitenta sunt vitale. Daca pacientul ia deja aspirina, anticoagulante sau glucocosrticoizi este foarte bine sa ne ajustam tratamentul in functie de aceste lucruri.”, a mai spus Conf. Dr. Mihai Bojinca.

In privinta tratamentului intraarticular, se recomanda glucocorticoizi in durerea moderata sau severa si acidul hialuronic in durere artrozica de tip cronic, pentru efecte de lunga durata.

Tratamentele prezentului si viitorului

Unul dintre cele mai interesante subiecte ale evenimentului a fost atins de Dr. Sorina Mustatea, Medic Primar Reumatolog, care a afirmat ca “inovatia in tratamentele medicale prinde contur cu ajutorul studiilor clinice”. Multi medici din tara noastra nu sunt la curent cu desfasurarea unor astfel de studii clinice, catre care ii pot indruma pe pacientii cu artroze severe, care nu mai raspund la tratamentul prescris. Pe langa faptul ca sunt indispensabile evolutiei medicinei moderne, studiile clinice pot reprezenta o solutie pentru acei pacienti care au afectiuni asociate, intolerante la analgezice, sau care au urmat in repetate randuri diferite tratamente si terapii fara rezultat.

Cercetarea avansata sta la baza unor noi terapii, cum sunt inhibitorii de metaloproteinaze, amintiti in cadrul conferintei si de catre Conf. Dr. Mihai Bojinca, vazuti de catre lumea medicala ca o posibila solutie de viitor si un tratament ce poate deveni rutina.

Nu trebuie sa uitam de faptul ca un tratament adecvat depinde si de un diagnostic precoce. Conf. Dr. Mihai Bojinca recomanda folosirea ecografiei musculoscheletale, care permite evaluarea cartilajului, osteofitelor, ligamentelor, tendoanelor, eventualelor colectii lichidiene, etc. De asemenea, “rezonanta magnetica este probabil viitorul standard de aur in artroze, pentru ca vedem leziuni precoce. In plus, sunt date interesante privind ComputerTomografia cu energie joasa si ultrajoasa ce detecteaza mult mai bine leziunile sinoviale”, a completat acesta.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

La fel de important este si procesul de recuperare, de mentinere si redare a libertatii de miscare. Marjan Mihailov, Fiziokinetoterapeut, a mentionat ca “Trebuie sa punem accentul pe scaderea durerii, inflamatiei si a rigiditatii articulare; imbunatatirea mobilitatii si flexibilitatii si mentinerea greutatii corporale optime. Fiecare pacient are nevoie de un tratament personalizat.” Din punctul de vedere al mentinerii functiilor motorii, cele mai utilizate terapii sunt cele calde si reci (parafina, crioterapie), LASER, TECAR, IR, electroterapie, TENS, magnetoterapie, electrostimulare, ESWT.

Tendintele din domeniu indruma si catre kinesiotaping, terapie bazata pe efectele benefice ale benzilor elastice kinesiologice, terapia prin realitate virtuala si terapia robotizata. Despre o alta forma moderna de terapie a vorbit si Dr. Alin Popescu, Secretar al Societatii Romane de Medicina Sportiva: ESWT sau terapia cu unde soc. Utilizata in special in procesele de recuperare, s-a dovedit utila in reducere inflamatiei si a durerii pe termen lung.

Poate cele mai intens vehiculate forme de tratament actuale sunt, insa, PRP si infiltartiile cu acid hialuronic. Acestea a fost unele dintre subiectele abordate de Dr. Andrei Ioan Bogdan, Medic Primar Ortoped Traumatologie SCUB Floreasca: “PRP este un produs versatil. Putem sa il folosim hipo/hiper concentrat, la pacientii netratati chirurgical, tratati chirurgical si are un potential de vindecare demonstrat clinic.” La pacientii cu artroza se recomanda, insa, PRP hiperconcentrat, pentru a se putea observa beneficiile reale.

In privinta comparatiei cu efectele acidului hialuronic, Dr. Andrei Ioan Bogdan a prezentat rezultatele unui set de studii comparative, ce au aratat ca, dupa urmarirea pacientilor pe o perioada de peste un an de zile, s-au observat rezultate mai bune dupa tratamentele cu PRP. Cu toate acestea, si acidul hialuronic este un tratament eficient, iar noi produse alatura PRP si acidul hialuronic intr-o singura formula.

Nu in ultimul rand, in cazurile de artroza severa, unde in mod normal s-ar recomanda protezarea, poate fi extrem de utila terapia numita SVF (fractiunea vasculara stromala). Aceasta actioneaza pe principiul celulelor stem, folosind celule ce pot fi recoltate din maduva osoasa sau din tesutul adipos.

Asa cum mentionam anterior, tratamentul adecvat depinde de un diagnostic precoce si cat mai relevant. Multi pacienti cu dureri articulare merg tarziu la medic, dupa ce artroza ajunge in stadii medii sau avansate, iar articulatiile sunt afectate iremediabil.
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0