Care sunt factorii favorizanti (generali si locali) in gonartroza

Dintre factorii care determina o predispozitie generala pentru artroza, exista unii precum ereditatea, varsta, sexul, care nu pot fi infuentati.

Dar obezitatea, care este un factor care poate fi controlat, trebuie constientizat in randul populatiei. S-a pus problema daca artroza, prin reducerea mobilitatii si prin aparitia sedentarismului pe care le determina, favorizeaza cresterea in greutate sau daca, din contra, obezitatea favorizeaza aparitia si agravarea artrozei.

Scaderea in greutate poate ameliora simptomele

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Asocierea dintre obezitate si artroza este mai evidenta la femei. In cazul acestora, gonartroza bilaterala este forma de artroza cea mai evidenta clinic. Toti pacientii cu gonartroza si obezitate trebuie sa intre intr-un program de educatie alimentara pentru a-si reduce greutatea corporala.

O scadere in greutate cu 5-10 kilograme reduce semnificativ durerile articulare si imbunatateste mobilitatea articulara a pacientilor.

In ceea ce priveste factorii favorizanti locali, exista doua situatii care predispun la artroza:

  1. solicitarea anormala a unor articulatii normale din punct de vedere anatomic si
  2. solicitarea normala a unor tesuturi si structuri modificate din punct de vedere anatomic.

In prima categorie intra:

  • activitatea sportiva intensa (stiut fiind ca sportivii de performanta au artroza la articulatiile mari cum ar fi genunchii si soldurile, boala care apare mai devreme decat la persoanele care nu au o activitate sportiva atat de intensa)
  • si eforturile fizice repetate legate de activitatea profesionala (asa-numita artropatie ocupationala: persoanele care, prin natura meseriei, stau mult timp intr-o pozitie nefiziologica, cum sunt cele care lucreaza in parchetari, faiantari). In acest cazuri, se recomanda masuri de protejare a articulatiei afectate.

Factorii favorizanti generali

In cazul gonartrozei, e bine de stiut ca exista o serie de factori care nu pot fi infuentati. Acestia sunt: ereditatea, varsta si sexul.

Anumiti factori sunt cunoscuti pentru faptul ca iti cresc riscul de artroza (la genunchi, in discutia de fata). Unii dintre acesti factori sunt dincolo de controlul tau si nu ii poti influenta in niciun fel. Cu toate acestea, iti poti reduce riscul de a dezvolta gonartroza de pe urma afectarilor articulare cauzate de factori ce tin de stilul de viata, cum ar fi:

  • suprasolicitarea/folosirea excesiva a articulatiilor,
  • obezitatea,
  • postura - faptul ca stai jos sau stai in picioare avand o postura incorecta iti poate solicita articulatiile, iar acest lucru, la randul lui, iti creste riscul de artroza.


Revenind la factorii de risc generali pe care nu ii poti controla, retine ca acestia sunt:

Istoricul familial - artroza (gonartroza) este uneori ereditara, adica se intalneste la membri din aceeasi familie. Daca parintii sau fratii/surorile tale au artroza la genunchi, si tu esti mai predispus sa faci aceasta boala. Medicii nu stiu exact de ce artroza se mosteneste in familie. Nicio gena nu a fost identificata inca si nu a fost desemnata cauza bolii, dar anumite gene pot contribui la riscul de artroza.

Varsta inaintata - gonartroza este in mod direct legata de uzura si de distrugerea articulatiilor. Boala devine tot mai intalnita pe masura ce oamenii inainteaza in varsta. Potrivit expertilor americani, mai mult de o treime dintre adultii cu varsta peste 65 de ani au simptomele artrozei. Desi adultii de orice varsta pot sa dezvolte gonartroza, prevalenta artrozei simptomatice la genunchi creste rapid incepand cu varsta de 45 de ani si continua sa creasca dupa aceasta varsta. Prevalenta creste odata cu varsta, deoarece cu varsta inaintata, articulatiile genunchilor se confrunta cu uzura si cu distrugerea cartilajului, iar acesta se subtiaza si devine mai putin flexibil, facand articulatia mai predispusa la artroza.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sexul - femeile sunt mai predispuse decat barbatii sa dezvolte gonartroza. Desi artroza la genunchi afecteaza atat femeile cat si barbatii, potrivit expertilor americani, boala este mai frecventa, dupa varsta de 45 de ani, la femei.

 

Evalueaza-ti gratuit riscul de artroza la genunchi sau solduri! si afla rapid daca durerile articulare indica un risc crescut de artroza. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, beneficiezi de un consult gratuit la medicul specialist!

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0