Dintre factorii care determină o predispoziție generală pentru artroză unii precum ereditatea, vârsta, sexul nu pot fi infuențați.
Dar obezitatea, care este un factor care poate fi controlat, merită conștientizat in rândul populației. S-a pus problema dacă artroza, prin reducerea mobilitații și a sedentarismului pe care le determina, favorizează creșterea în greutate sau dacă, din contră, obezitatea favorizează apariția și agravarea artrozei.
Scăderea în greutate poate ameliora simptomele
Asocierea între obezitate și artroză este mai evidentă la femei. In cazul acestora, gonartroza bilaterală este forma de artroză cea mai evidentă clinic. Toți pacienții cu gonartroză și obezitate trebuie să intre într-un program de educație alimentară pentru a scădea in greutate.
O scadere în greutate cu 5-10 Kg reduce semnificativ durerile articulare și imbunătățește mobilitatea articulară.
In ceea ce privește factorii favorizanți locali, există două situații care predispun la artroză: solicitarea anormală a unor articulații normale din punct de vedere anatomic si solicitarea normală a unor țesuturi și structuri modificate din punct de vedere anatomic. In prima categorie intră activitatea sportivă intensă (știut fiind că sportivii de performanță au artroză la articulațiile mari cum ar fi genunchii, șoldurile ce apare mai devreme decât la persoanele care nu au o activitate sportivă atât de intensă) și eforturile fizice repetate legate de activitatea profesională (așa-numita artropatie ocupațională: persoane care prin natura meseriei stau mult timp intr-o poziție nefiziologică: parchetari, faianțari). În acest cazuri, se recomandă măsuri de protejare a articulației afectate.
Tu sau părinții tăi suferiți de dureri de genunchi? Completează chestionarul disponibil aici pentru tine sau pentru ei și află rapid dacă acestea indică un risc de gonartroză. Dacă te înscrii în categoria de risc, primești un consult de specialitate gratuit!