Îmbătrânirea articulațiilor după 50 de ani: este normal să avem dureri?

Multe persoane pun durerile articulare pe seama bătrâneții și uneori se gândesc că aceste dureri sunt inevitabile, mai ales la o vârstă înaintată. Însă te-ai întrebat cât este de normal să ai dureri articulare? Răspunsul este unul complex, care implică numeroși factori, iar unul dintre aceștia este artroza, numită și osteoartrită.

Genunchii care trosnesc, șoldurile care au același gen de trosnet și care sunt rigide ori gleznele și genunchii care te dor continuu, nu sunt, în mod necesar, dureri sau suferințe normale, care vin odată cu vârsta înaintată. Durerea ta articulară ar putea fi, de fapt, artroză.

Durerea asociată oaselor și articulațiilor poate fi acută (de exemplu, din cauza unui traumatism), recurentă sau cronică. Durerea musculo-scheletică, cum ar fi osteoartrita, este cea mai comună formă de durere cronică și dizabilitate la nivel mondial. Este important de reținut că durerile osoase și articulare sunt foarte complexe, și necesită strategii diferite de tratament în funcție de rezultatele investigațiilor. 

Ce factori cauzează durerile articulare?

Există multe aspecte care pot cauza dureri articulare. Acestea pot fi rezultatul uzurii, adică al folosirii excesive, sau dimpotrivă, al folosirii insuficiente a articulațiilor, al traumatismelor sau al mușchilor slăbiți. Durerea poate fi, totodată, un rezultat al artrozei, infecțiilor, boli autoimune sau al alimentației precare.

Diagnostic dureri articulare

Există o serie de teste și examinări pentru a diagnostica durerile de articulații. Medicul sau specialistul va alcătui un istoric medical al simptomelor pacientului care au dus la durerea articulațiilor sau care sunt asociate cu durerea de articulații. Medicul va încerca să afle și va discuta cu pacientul despre toate detaliile de activitate și simptome întâlnite. De asemenea, este important de discutat care sunt afecțiunile care agravează sau care calmează, ori care influențează gradul de durere pe care o simte pacientul.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

După consultul pacientului, este posibil să fie nevoie de mai multe teste, inclusiv analize de sânge și radiografii sau alte metode de investigație imagistică. Terapiile actuale care ajută la ameliorarea durerilor articulare au o eficacitate limitată și anumite medicamente produc efecte secundare negative nedorite, împiedicând astfel utilizarea lor pe termen lung. 

Unul dintre motivele acestei lipse de gestionare eficientă a durerii este lipsa cunoștințelor despre ceea ce cauzează de fapt durerea articulară. Abia acum specialiștii încep să identifice unii dintre mediatorii și mecanismele care fac ca articulațiile să devină dureroase, permițând să dezvolte viitoare noi ținte care ar putea atenua mai bine durerea cauzată de artrită. 

Factorii care predispun la dureri articulare

În general, problema nu începe direct de la articulații, ci există alți factori care pot activa durerile și afecțiunile, cum ar fi:

Uzarea sau degradarea articulațiilor

După 50 de ani, cea mai ușor de identificat este durerea cauzată de uzarea articulațiilor, atunci când acestea au fost folosite prea mult. Gândește-te la un alergător care atinge în mod constant, cu forță, picioarele de pista tare de alergare sau gândește-te la jucătorul de tenis care își folosește mâna și brațul ani de zile pe terenul de tenis. Folosirea în exces a aceleiași articulații poate duce la complicații în timp.

Folosirea insuficientă a articulațiilor

După 50 de ani și nu numai, putem să ne confruntăm cu dureri articulare și din cauza faptului că nu facem suficientă mișcare. Ne referim la acele persoane care nu merg suficient pe jos sau care nu se ridică de pe scaun sau de pe fotoliu suficient de des. Articulațiile noastre sunt făcute să se miște, iar dacă nu suntem obișnuiți să punem în mișcare articulațiile importante, acestea se vor degrada în timp.

Traumatismele

O cauză a durerii articulare sunt traumatismele. Majoritatea traumatismelor la nivelul articulațiilor implică țesuturile moi sau ligamentele din apropierea articulației și nu articulația în sine. Traumatismele de acest gen limitează, însă, gama sau aria de mișcări pe care o persoană le poate face. Răsucirea genunchiului sau o gleznă luxată cu siguranță te va durea, însăse va vindeca, în timp, cu o îngrijire riguroasă.

Musculatura slăbită

Articulațiile dureroase pot fi, de asemenea, cauzate de mușchii slăbiți. Un studiu recent a descoperit că atunci când participanții și-au întărit musculatura și tendoanele din apropierea articulațiilor, durerile lor s-au diminuat considerabil. Tonusul muscular restabilit le-a dat articulațiilor participanților șansa de a „munci” mai puțin și, prin urmare, a redus inflamația din corp.

Ce se întâmplă cu articulațiile odată cu înaintarea în vârstă?

Când vine vorba de înaintarea în vârstă, trebuie să știi că, de la 50 la 70 de ani, articulațiile și spatele pot avea de suferit. 

Ce este normal să se întâmple între 50 și 70 de ani?

  • durerile simple și durerile continue și surde atunci când schimbi cearșafurile, de exemplu;
  • disconfort sau limitare în mișcările pe care le faci cu gâtul, în timp ce te uiți în oglinda retrovizoare, în mașină;
  • durere de spate surdă și continuă, atunci când stai așezat pe perioade lungi;
  • redoare (rigiditate) sau durere surdă și continuă în picioare sau în zona spatelui, atunci când mergi pe jos între 30 și 60 de minute.

Ce nu este normal dacă ai între 50 și 70 de ani?

  • durere articulară care te trezește în toiul nopții;
  • faptul că nu poți să îți răsucești gâtul (nu poți să îți întorci capul) deloc pentru a verifica un „unghi mort” în oglinda retrovizoare, din cauza rigidității sau a durerii;
  • evitarea scaunelor și canapelelor foarte joase, din cauza durerii de genunchi, durerii de șold sau durerii de spate;
  • durere articulară intensă sau durere de spate intensă după ce ai mers pe jos.

După vârsta de 50 de ani, mușchii, ligamentele și tendoanele nu mai sunt la fel de puternice ca în tinerețe, iar uzura și degradarea lor încep să se instaleze. Totuși, aceste disconforturi nu ar trebui, în mod normal, să îți facă viața atât de grea, așa că dacă simți că te lupți zi de zi să îți miști articulațiile, înseamnă că e timpul să mergi la un consult medical.

Tratament dureri articulare

Indiferent care ar fi cauza acestor dureri articulare, se poate ține sub control cu ajutorul medicamentelor, fizioterapiei sau tratamentelor alternative. Obiectivul tratamentului pentru durerea articulațiilor este să reducă durerea și inflamația și să păstreze funcția articulațiilor. Opțiunile de tratament includ: odihna, compresele, tratamentele medicamentoase, antiinflamatoarele, agenții topici, injecțiile, terapia fizică sau alte tratamente alternative.

Accidentările la nivelul articulațiilor pot fi adeseori prevenite prin purtarea unui echipament sportiv corespunzător. În cazul bolilor, odată ce tratamentul a fost inițiat, durerile pot fi în esență prevenite sau măcar durerile articulare recurente pot fi, într-o oarecare măsură, prevenite. 

Medicul sau fizioterapeutul poate recomanda o serie de exerciții fizice pentru întărirea organismului. Nu în ultimul rând, un stil de viață sănătos este esențial pentru prevenirea durerilor de articulații: menținerea unei greutăți corporale normale, o alimentație cu mai multe legume și fructe și mai puțin zahăr și grăsimi, activitate fizică moderată, efectuată regulat.

Nu ignora durerile articulare

Nu ignora durerile articulare, chiar dacă ai o vârstă înaintată și crezi că e normal să te doară genunchii sau să te doară șoldurile dimineața, când te trezești. Cel mai bun sfat este că ar trebui, indiferent de cauză, să mergi la medic, deoarece sursa durerilor tale poate fi o formă de artroză.

Testarea pentru coxartroză (artroza șoldului) și gonartroză (artroza genunchiului) este importantă la persoanele din grupul de vârstă 50-70 de ani, iar dacă suferi deja de dureri de șold sau dureri de genunchi, trebuie să știi și că există modalități prin care te poți testa gratuit dacă ești în categoria de risc.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
AARP - Why Your Joints Ache After 50 – and What You Can Do About It 
https://www.aarp.org/health/conditions-treatments/info-2021/joint-care-after-50.html
NIH – Mechanisms underlying bone and joint pain
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6554716/
Studiul „Mechanisms underlying bone and joint pain”, apărut în Curr Osteoporos Rep. Author manuscript; available in PMC 2019 Dec 1. Published in final edited form as: Curr Osteoporos Rep. 2018 Dec; 16(6): 763–771. doi: 10.1007/s11914-018-0493-1, autori: Joshua Havelin, Tamara King


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0