Factorii care determina predispozitia generala pentru gonartroza

Dintre factorii care determina predispozitia generala pentru gonartroza, ereditatea este cea care ocupa un loc important.

Exista o agregare familiala a bolii, dovedita de studii familiale si pe gemeni monozigoti. Aceasta este mai evidenta pentru formele poliarticulare. Interesarea este poligenica, probabil la nivelul genelor care asigura sinteza colagenului si a proteoglicanilor, iar transmiterea gonartrozei se face autozomal dominant.

Un alt loc il ocupa varsta. Asa cum s-a demonstrat, incidenta gonartrozei creste odata cu varsta. Unii considera acest lucru un proces fiziologic de imbatranire a cartilajului, asa cum se intampla cu orice tesut al organismului, folosind chiar termenul de "insuficienta cartilaginoasa". Totusi, boala este mai mult decat atat, lucru sustinut si de observatia ca modificarile articulare datorate exclusiv varstei difera de cele din artroza.

De asemenea, s-a demonstrat ca femeile fac de doua ori mai frecvent boala; prevalenta fiind mai mare la femeile histerectomizate, in schimb femeile care iau substitutie hormonala estrogenica au o incidenta mai scazuta a artrozei, comparativ cu cele care nu folosesc o astfel de terapie.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Aceste observatii nu au inca o explicatie clara. S-a aratat ca pe suprafata osteoblastelor (care sunt celule tinere, formatoare de tesut osos) exista receptori pentru estrogen, iar studiile in vitro au evidentiat ca estrogenii modifica culturile de condrocite (celule adulte, adica celule cartilaginoase mature).


In limbajul de specialitate, acesti factori enumerati mai sus se numesc factori de risc, adica sunt cei care iti pot creste riscul de a face gonartroza, asa cum mai este numita osteoartrita genunchiului.

Factorii de risc in gonartroza includ:

•    Varsta avansata: sa nu uitam ca riscul de gonartroza creste odata cu varsta. Desi adultii de orice varsta pot dezvolta gonartroza, prevalenta osteoartritei simptomatice a genunchiului creste rapid incepand cu varsta de 45 de ani si continua sa creasca dupa aceasta varsta.

Prevalenta creste odata cu varsta deoarece, pe masura ce inaintam in varsta, articulatiile genunchilor se uzeaza si se rup, iar cartilajul se subtiaza si devine mai putin flexibil, facandu-l mai predispus la gonartroza.

•    Sexul: specialistii spun ca femeile sunt mai predispuse, comparativ cu barbatii, sa dezvolte gonartroza, iar statisticile nu sunt tocmai imbucuratoare. Dintre adultii cu varsta de peste 45 de ani, 18,7% dintre femei au gonartroza, iar 13,7% dintre barbati au diagnostic de gonartroza, scrie arthritis-health.com.

•    Excesul ponderal/obezitatea. Genunchii sunt articulatiile importante care sustin greutatea corpului, iar o persoana care este supraponderala sau obeza este in mod semnificativ mai predispusa sa dezvolte gonartroza. De exemplu, statisticile arata ca aproape 2 din 3 persoane care sunt obeze sunt predispuse sa dezvolte gonartroza. Chiar si faptul ca slabesti si dai jos cateva kilograme poate reduce semnificativ acest risc.

•    Traumatismele sau loviturile/accidentarile la nivelul articulatiei. Un os fracturat, o lovitura grava sau o interventie chirurgicala pot cauza deteriorarea sau slabirea articulatiei genunchiului, iar acest lucru duce in cele din urma la gonartroza, desi simptomele pot sa nu apara decat peste multi ani.

Campanie DOC-Time RMN

•    Antecedentele familiale. In mod similar cu inaltimea si culoarea parului, probabilitatea ca o persoana sa dezvolte gonartroza este influentata de mostenirea genetica. O femeie care a avut o mama cu gonartroza are mai multe sanse sa dezvolte aceasta boala, comparativ cu alta femeie a carei mama nu a suferit de gonartroza.

•    Defectele congenitale sau bolile. Episoadele de guta sau de artrita septica, precum si bolile metabolice, asezarea precara a oaselor si alte afectiuni congenitale pot creste riscul de a dezvolta gonartroza.

•    Anumite ocupatii si meserii. De pilda, presiunea la care este supusa constant articulatia si un traumatism pe termen lung pot sa duca la aceasta boala.

Persoanele care, prin prisma activitatilor regulate pe care le fac sau prin prisma meseriilor lor, sunt nevoite sa petreaca mult timp in picioare, sa ridice obiecte grele in timp ce stau in picioare, sa se aplece mult sau sa stea in genunchi (de exemplu, cand monteaza podele), sa urce scari pot experimenta "mini-traumatisme" la nivelul articulatiilor genunchilor (este vorba de un stres repetitiv) si sunt mai predispuse sa faca gonartroza.

Sportivii care participa la activitati cu un impact mare asupra articulatiilor (tenis, fotbal), pot, totdata, sa fie mai predispusi sa faca artroza la nivelul genunchiului.

Este bine sa stii ca si alte tipuri de artrita iti pot creste riscul de a dezvolta artroza la nivelul genunchiului, mai tarziu in viata. Acestea sunt: guta, artrita septica si poliartrita reumatoida.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0