Exista o asociere intre artroza si diabet zaharat?

Obiectivul unui studiu publicat in "Journal of Rheumatology" a fost sa investigheze prevalenta artrozei la pacientii cu diabet zaharat, prevalenta diabetului la pacientii cu artroza si daca artroza si diabetul se asociaza in vreun fel.

Rezultatele au aratat ca exista o frecventa crescuta a artrozei in randul pacientilor cu diabet zaharat si o asociere intre cele doua boli, ceea ce reprezinta un pas mai departe spre individualizarea diabetului in relatia cu artroza intr-un fenotip de tip metabolic.

Artroza este cea mai frecventa afectiune a articulatiilor la persoanele adulte

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In cazul artrozei asociate sindromului metabolic, impactul mecanic al excesului de kilograme secundar obezitatii poate explica cu usurinta artroza la nivelul genunchiului (gonartroza). Insa in aparitia artrozei cu localizare la nivelul mainii la persoanele obeze, alti factori sistemici participa la procesul patogen, si anume adipokinele, produse de tesutul adipos.

Dincolo de relatia intre artroza si obezitate, si alte componente ale sindromului metabolic, cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala sau dislipidemia pot (impreuna sau independent) sa intervina in fiziopatologia artrozei.

S-a descoperit o asociere semnificativa intre diabetul zaharat si artroza, inclusiv artroza la nivelul mainii, ceea ce scoate in evidenta natura metabolica si sistemica a artrozei cu localizare la nivelul mainii. In plus, impactul diabetului zaharat asupra simptomelor sau leziunilor structurale poate fi diferit.

Simptomele pacientilor au fost mai severe, sinovita identificata ecografic si acumularea de lichid sinovial la nivelul articulatiei au fost mai frecvente in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 2, decat in cazul pacientilor fara diabet zaharat.

Acest aspect inflamator identificat imagistic se coreleaza cu eliberarea mai mare a mediatorilor inflamatiei la pacienti cu diabet zaharat decat la pacientii fara aceasta boala. Controlul mai bun al diabetului zaharat prin medicatie antidiabetica ar putea influenta, de asemenea, prevalenta artrozei. Fractiunea HbA1c (adica hemoglobina glicata / glicozilata), care reflecta controlul diabetului in ultimile 3 luni, a fost semnificativ mai mare la femeile cu gonartroza.

Legatura dintre diabet si artroza

Studiul a aratat o asociere intre diabet zaharat si artroza, dar cauzalitatea nu este inca demonstrata clar. Hiperglicemia ar putea determina inflamatia la nivel articular si degradarea cartilajului prin stresul oxidativ, inducerea mediatorilor inflamatiei, precum si prin produsii finali de glicare avansata. Dincolo de un excesul cronic de glucoza, diabetul zaharat tip 2 este caracterizat prin rezistenta crescuta la insulina, care ar putea fi implicata in dezvoltarea osteofitelor si scleroza osului subcondral.

Sunt necesare studii prospective mari pentru a aborda daca diabetul zaharat este un factor de risc independent in aparitia artrozei sau a severitatii acesteia. In cazul acesta, noi modalitati de prevenire si / sau de tratament, bazate pe controlul glicemiei, ar putea fi testate in artroza.

Diabetul si artroza au multe lucruri in comun

Pacientii diagnosticati cu diabet zaharat sunt de aproape doua ori mai predispusi sa aiba artroza, indicand astfel o conexiune intre cele doua afectiuni.

Diabetul apare cand organismul nu produce sau nu foloseste insulina, un hormon foarte important, intr-un mod corespunzator. Insulina transporta glucoza de la alimentele pe care le mancam in celule, astfel incat sa poata fi transformata in energie. Insa fara insulina, glucoza ramane in sangele pacientului, crescand glicemia, celulele produc mai putina energie, iar pacientul se simte obosit, epuizat.

Ceea ce incepe ca o problema hormonala poate evolua, in timp, ajungand sa fie o problema articulara, pe langa deja cunoscutele probleme ale sistemului cardiovascular provocate de diabet.

Diabetul provoaca modificari musculo-scheletale, care duc la simptome precum:

•    durerea articulara si redoara (rigiditatea) articulatiilor
•    edem (umflarea articulatiilor)
•    noduli formati sub piele, in special la degete
•    piele ingrosata
•    sindromul de tunel carpian
•    dureri ale umerilor
•    picioare grav afectate de boala.

Daca pacientul a avut diabet vreme de mai multi ani, poate avea loc afectarea sau distrugerea articulatiilor, numita si artropatie.

Diabetul zaharat de tip 2 este, in mare, o boala a persoanelor supraponderale sau obeze, spun expertii, iar supraponderalitatea si obezitatea sunt doi factori de risc majori pentru artroza soldului (coxartroza) si artroza genunchiului (gonartroza).

Ce poti face pentru a preveni cele doua afectiuni? Sa slabesti, pentru ca daca dai jos kilogramele, vei imbunatati starea articulatiilor tale. Chiar si o scadere modesta in greutate va lua o parte din presiunea exercitata pe membrele tale inferioare, iar in acest fel, este alinata durerea soldurilor, durerea de la nivelul genunchilor si picioarelor. Iar daca reusesti sa iti reduci masa corporala cu doar 5% sau 10% din greutatea totala a corpului, aceasta modificare va reduce semnificativ glicemia.

 

Evalueaza-ti gratuit riscul de artroza la genunchi sau solduri! si afla rapid daca durerile articulare indica un risc crescut de artroza. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, beneficiezi de un consult gratuit la medicul specialist!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Bibliografie:

  • Arthritis Foundation National Office - https://www.arthritis.org/living-with-arthritis/comorbidities/diabetes-and-arthritis/rheumatoid-arthritis-vs-osteoarthritis-diabetes.php
  • Arthritis Foundation National Office - https://www.arthritis.org/living-with-arthritis/comorbidities/diabetes-and-arthritis/
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0