Etapele diagnosticului in coxartroza

Nu exista un singur test de laborator care sa identifice prezenta artrozei la nivelul soldului sau osteoartritei, asa cum mai este numita artroza.

Prin urmare, un medic trebuie sa foloseasca o abordare comprehensiva pentru a diagnostica cauza durerii de sold a pacientului, incepand cu discutia purtata cu pacientul si cu examenul fizic.

Medicul poate recomanda, pentru diagnostic, investigatii precum radiografia sau RMN-ul, pentru a confirma osteoartrita de la nivelul soldului (coxartroza). Medicul poate folosi unele analize, pentur a elimina alte afectiuni posibile, cum ar fi artrita reumatoida.

Metodele folosite pentru a diagnostica artroza soldului (coxartroza) sunt aceleasi pe care medicii le folosesc pentru a diagnostica artroza soldului (gonartroza). Cu toate acestea, in general, artroza de la nivelul soldului poate fi ceva mai complicat de diagnosticat, deoarece durerea de sold poate fi mai difuza, poate radia catre spate si picior si poate sa semene cu alte afectiuni.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Iata procesul pe care medicii il folosesc pentru a determina daca durerea de sold a unui pacient este cauzata sau nu artroza, respectiv coxartroza.

Discutia cu pacientul

In timpul consultatiei, medicul ii pune o serie de intrebari pacientului si il roaga sa ii descrie simptomele, inclusiv debutul durerii si tiparul pe care il au durerea si umflarea din acea zona si modul in care simptomele ii afecteaza stilul de viata. Simptomele descrise de pacient sunt importante pentru diagnosticul si tratamentul coxartrozei.

Examenul fizic

Medicul iti va testa aria de miscari pe care le poate face pacientul cu soldul si va examina soldul afectat, pentru a depisa zonele umflate si punctele de durere. Medicul va evalua, totodata, si mersul pacientului.

Testari

Medicul va recomanda o serie de teste ca parte din procesul de diagnosticare, atat pentru a aduna si mai multe informatii despre artroza soldului, cat si pentru a exclude alte cauze posibile ale durerii pacientului.

  • Radiografiile - degenerarea articulatiei soldului este indicata pe o radiografie prin pierderea (ingustarea) spatiului articular dintre femur si  acetabulul osului pelvian. O radiografie poate sa arate, de asemenea, osteofitele sau "ciocurile" osoase. Osteofitele sunt un semn normal al inaintarii in varsta, pentru ca aproape toti oamenii cu varsta de peste 50 de ani au unele osteofite, insa acestea se pot dezvolta pe masura ce oasele incearca sa compenseze pierderea cartilajului din cauza bolii. Aceste excrescente osoase pot contribui la frictiunea dintre oase si pot duce la aparitia durerii.
  • RMN-ul sau imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) poate fi recomandat pentru ca aceasta metoda ofera detalii aditionale, intrucat acest test ofera imagini detaliate ale tesuturilor moi (ligamente, tendoane si muschi), cat si ale oaselor. Medicul poate recomanda un RMN daca radiografiile de la nivelul soldului sunt neconcludente sau daca suspecteaza altceva si nu artroza soldului.
  • Teste de laborator - aceste teste sau analize de laborator nu pot identifica prezenta artrozei de la nivelul soldului, insa ele pot fi folosite de medici pentru a exclude alte probleme de sanatate, cum ar fi o infectie sau guta, care poate de asemenea sa provoace durere de sold. Analizele de laborator pot necesita recoltarea unei mostre de sange sau aspiratia (extragerea de lichid articular) din articulatia sangelui.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0