Durerea de coccis (noada) - remedii la indemana

Coccidinia, adică durerea la nivelul coccisului – terminația coloanei vertebrale, este cauzată de inflamație și se manifestă prin dureri și sensibilitate în zona de deasupra anusului.

Coccisul este format din trei până la cinci vertebre fuzionate. Se află sub sacrum, o structură osoasă la baza coloanei vertebrale. Mai multe tendoane, mușchi și ligamente se conectează la acesta. Atât coccisul, cât și tuberozitățile ischiatice (două oase care formează partea inferioară a pelvisului) suportă greutatea corpului atunci când este așezat. Două treimi dintre adulți au un coccis care se curbează puțin în loc să se îndrepte în jos, dar dacă este curbat prea mult, este anormal și, prin urmare, dureros.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Din ce cauze apare durerea de coccis?

Durerea de coccis este, de cele mai multe ori, accentuată de anumite posturi, mai ales de către cele care implică statul în șezut. Printre cauzele acestei dureri se numără statul în șezut pentru o perioadă îndelungată, pe o suprafață rigidă, căderile, accidentările, presiunea crescută pusă pe această zonă în timpul sarcinii, supragreutatea ori afecțiunile coloanei vertebrale, precum hernia de disc.

Căderea

În urma unei caderi grave (cum ar fi, pe gheață) oricine se poate confrunta cu o durere de coccis. În urma impactului, acesta se poate învineți, se poate rupe sau se poate disloca.

Rănirea prin încordare repetitivă

Sporturi precum ciclismul și canotajul necesită aplecarea înainte și înapoi și întinderea coloanei vertebrale. Prea multe mișcări repetate în acest mod tind să tensioneze țesuturile din jurul coccisului.

Sarcina și nașterea

În timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină, corpul gravidei secretă hormoni care înmoaie zona dintre sacrum și coccis. Acest lucru permite coccisului să se miște după cum este necesar în timpul nașterii  – ceea ce reprezintă un proces natural, dar, din păcate, o astfel de mișcare poate întinde prea mult mușchii și ligamentele din jurul coccisului, provocând dureri suplimentare. 

Durerea de coccis este frecventă, mai ales la femei, care au un risc de cinci ori mai mare decât bărbații să dezvolte coccidinie. În plus, durerea se agravează în perioada menstruației. Adulții și adolescenții se confruntă cu această durere mai des decât copiii. De asemenea, persoanele obeze sunt de trei ori mai susceptibile să aibă coccidinie decât cele cu greutatea normală.

Când să mergi la medic?

Primul lucru pe care trebuie să îl faci dacă suferi de dureri de coccis (numit popular „noadă”) este să mergi la medicul de familie. Acesta te va trimite la specialist, adică la medicul ortoped. În urma unei examinări fizice și, dacă e cazul, a unor radiografii și alte teste imagistice, medicul va stabili cauza durerii și îți va recomanda un tratament. Majoritatea oamenilor se recuperează fără a urma niciun fel de tratament. Dintre cei care au nevoie de tratament, 90% trebuie doar să folosească remedii la domiciliu.

Remedii la domiciliu pentru durerea de coccis

Pe lângă tratamentul și recomandările primite de la medic, poți folosi câteva remedii la îndemână pentru a calma durerile de coccis atunci când devin greu de suportat.

Compresă cu apă caldă sau rece

Un remediu cu efect imediat în calmarea durerii de noadă constă în folosirea unor comprese calde sau reci. Pe post de compresă caldă poți folosi o sticlă de 0,5 l plină cu apă caldă, în timp ce pe post de compresă rece ai nevoie de câteva cuburi de gheață, pe care le vei înveli într-un prosop. Așază-te pe burtă, pune compresa și apoi las-o să acționeze în jur de 20 de minute. Poți repeta această operațiune ori de câte ori simți că durerile sunt insuportabile. Compresele reduc inflamația și totodată calmează durerea.

Un duș cald

O baie cu apă foarte caldă va avea, de asemenea, efecte calmante, însă e indicat să alegi dușul pentru că statul în cadă poate fi extrem de solicitant în timpul unei crize de dureri de coccis.

Aplicarea uleiului de ricin

Încălzește o ceșcuță de ulei de ricin în cuptorul cu microunde, apoi îmbibă o cârpă curată în ulei. Acoperă-ți zona coccisului cu cârpa cu ulei de ricin și apoi pune un prosop peste. Lasă uleiul de ricin să pătrundă în piele cât de mult poți. Proprietățile antiinflamatoare ale uleiului de ricin vor accelera procesul de vindecare, în timp ce căldura emanată de acesta va ameliora durerea.

Masaj

Prin masarea zonei coccisului, cu mișcări blânde și circulare, se va stimula circulația sangvină și astfel se accelerează procesul de vindecare. Poți folosi uleiuri esențiale, dar și creme antiinflamatoare din farmacii, pentru a spori efectele terapeutice ale masajului.

Apelarea la un chiropractician

Un chiropractician (specialist care manipulează articulațiile și le restabilește funcțiile normale) poate ajuta la corectarea alinierii greșite a coccisului în care acesta se înclină prea mult înainte sau înapoi. Caută un cabinet specializat, acreditat, la care să mergi, deoarece o astfel de terapie efectuată după ureche poate face mai mult rău decât bine.

Baie cu sare Epsom

Umple cada cu apă caldă și dizolvă în ea 2 căni de sare Epsom. O baie în această apă va ușura durerile, relaxând musculatura în zona respectivă. Această baie este recomandată, însă, după ce durerile se mai ameliorează, altfel îți va fi aproape imposibil să stai în șezut în cadă.

Administrarea unui antiinflamator nesteroidian

Pentru a reduce durerea și inflamația, se poate lua și un medicament precum ibuprofenul.

Alte recomandări pentru reducerea durerilor de coccis

  • Stai corect în șezut: acest lucru înseamnă că trebuie să stai cu spatele drept și cu abdomenul aplecat ușor înspre față, astfel încât greutatea să nu fie pusă pe coccis.
  • Consumă alimente bogate în fibre dietetice, astfel încât să te asiguri că nu te vei constipa: defecarea poate deveni extrem de dureroasă dacă ai dureri de noadă.
  • Evită să stai așezat pentru perioade îndelungate: atunci când nu ai încotro, deoarece așa este munca ta, ridică-te de pe scaun o dată pe oră și plimbă-te câteva minute, astfel încât să detensionezi musculatura din zona dureroasă.
  • Mergi la fizioterapie cel puțin o dată la 6 luni, astfel încât să previi reapariția durerilor de coccis.
  • Practică o formă de mișcare în fiecare zi: sunt de ajutor mai ales yoga, pilates, plimbări, înot sau stretching.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Coccyx Pain
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK563139/
Cleveland Clinic - Coccydynia (Tailbone Pain)
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10436-coccydynia-tailbone-pain


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0