Dieta pacientilor cu gonartroza - Reguli simple si eficiente

Nutritia este un capitol extrem de important pentru pacientii care sufera de gonartroza, boala care se mai numeste si artroza genunchiului. Asa ca este bine ca acestia sa stie ce alimente sunt benefice in cazul lor si ce alimente nu ar trebui sa consume sub nicio forma.

Artroza schimba structura tesuturilor cartilajelor, prin urmare, pentru eficacitatea tratamentului prescris pentru aceasta boala, este recomandat ca pacientii sa urmeze o dieta speciala.

Pacientii sunt sfatuiti de medicul specialist sa revizuiasca raportul de proteine, grasimi si carbohidrati din dieta lor zilnica.

O dieta echilibrata pentru artroza genunchiului (gonartroza) are nevoie de substante nutritive, adica trebuie sa i oferi corpului cantitatea necesara de proteine din legume si din lapte, pentru a reduce astfel consumul de produse din carne.

Schimbari pe care trebuie sa le faca cei cu exces ponderal

Adeseori, gonartroza se instaleaza la persoanele care au acumulat kilograme in exces, supraponderale. Prin urmare, un obiectiv al dietei lor, in primul rand, este sa ii ajute sa isi reduca numarul de kilograme. In acest fel, se va reduce si presiunea care este pusa pe articulatiile afectate ale genunchiului. Scapand de kilogramele nedorite, durerea resimtita de pacient se va reduce, iar conditia fizica a acestuia se va imbunatati vizibil.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Medicii recomanda pacientilor sa consume multe fructe, legume si fructe de padure, pentru ca in acest fel ii vor oferi organismului necesarul de vitamine si microelemente.

Persoanele cu exces ponderal ar trebui sa includa in dieta lor produse lactate (iaurturi si lapte batut) si carne slaba. O alta recomandare importanta este sa inlocuiasca carnea de porc si pe cea de miel cu o carne mai slaba, precum cea de curcan, de pui sau de iepure. Aceasta schimbare in dieta va oferi organismului proteinele de care are nevoie. Insa pacientii nu trebuie sa uite de proteinele din surse vegetale, care se gasesc in mari cantitati in legume.

Pentru a reduce greutatea, pacientii cu gonartroza nu trebuie sa faca excese culinare, consumand alimente prajite si afumate. Tocmai de aceea, li se recomanda sa consume alimentele preparate la aburi si nu prajite.

O alta regula spune ca cei cu gonartroza ar trebui sa consume mici cantitati de nuci, branza cheddar si migdale. Este important ca 50% dintre toate alimentele consumate sa fie fructe si legume crude. O optiune buna este ca fructele ori legumele sa fie consumate sub forma de salate, cu un dressing din ulei vegetal sau din iaurt degresat ori chefir degresat.

Lichidele sunt foarte importante

Pacientii cu gonartroza nu trebuie sa uite de echilibrul dintre consumul de apa si cel de sare. Pentru a incetini sau opri progresia bolii, pacientii trebuie sa consume cantitatile necesare de lichide. Nu este o regula sa consume doar apa. Compoturile, sucurile sunt un excelent substitut pentru apa. Bauturile carbogazoase dulci sunt excluse. Cafeaua este un diuretic si ajuta la eliminarea calciului din oase, prin urmare, este mai bine sa o consumi cu un adaos de lapte sau chiar sa o excluzi complet din alimentatia ta.

Campanie DOC-Time RMN

Alte reguli alimentare esentiale de care sa tii cont

Intr-o dieta special conceputa pentru cei cu gonartroza, este important ca pacientul sa manance cate putin, dar de mai multe ori pe zi (aproximativ la fiecare 3 ore). Pacientii nu trebuie sa uite ca semnalul legat de senzatia de satietate ajunge la creier doar dupa 20 de minute, prin urmare, este necesar sa se ridice de la masa cu un usor sentiment de foame. In cazul celor care nu se pot controla atunci cand mananca, este recomandat sa tina un jurnal alimentar, deoarece aceasta metoda disciplineaza pacientul, ajutandu-l sa isi noteze toate alimentele pe care le-a consumat in decursul zilelor.

Citeste si Metode de diagnostic pentru gonartroza

Nu iti forta corpul, mancand dupa ora 18.00, dar asta nu inseamna ca ar trebui sa refuzi in totalitate sa te hranesti. Alege produse lactate light (un iaurt degresat, branza cottage), care sunt gustari perfecte pentru a-ti satisface foamea. Incearca sa excluzi din dieta consumul unor fructe (sau unele de padure) care sunt acre. Printre legumele pe care e bine sa le excluzi din alimentatie se afla rosiile, cartofii, ardeii grasi dulci si ceapa. Si ca sa fii sigur ca faci cele mai bune alegeri alimentare, cere sfatul medicului specialist!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0