Diagnosticul RMN (rezonanţa magnetică nucleară) în gonartroză

Sensibilitatea radiografiei este limitată în stadiile incipiente ale gonartrozei, când apar doar edemul osos şi anomaliile osoase subcondrale.

RMN-ul evidențiază în aceste stadii:

- defecte ale cartilajului (localizare, severitate, dimensiunea aproximativă a defectului de cartilaj); există mai multe grade ale afectării cartilajului: - grad 0-normal, grad l - numai  modificarea intensității semnalului intern, grad ll A - afectarea cartilajului in proporție mai mică de 50%, grad ll B - afectarea cartilajului intre 50-99%, grad lll A - afectarea cartilajului in proporție de 100% fară ulcerații osoase, grad lll B - afectarea 100% a cartilajului si ulcerații ale osului subiacent.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

- osteofite marginale (orice creștere anormala a osului);

- chiste subcondrale - zone circulare sau ovale rezultate din depozitarea grăsimii in osul subcondral;

- scleroză subcondrală (ingroșarea focală a osului subcondral);

- prezența lichidului in articulație;

- chiste sinoviale (colecții pline cu lichid apărute in articulație);

- sinovita (ingroșare neregulată la marginea cartilajului articular);

- in stadii incipiente poate face diagnosticul diferențial intre diferitele  tipuri de leziuni intraarticulare, aduce informații despre starea ligamentelor, meniscurilor si a părților moi.

Ce trebuie să reţii despre RMN

Imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM) este cunoscută și sub numele de imagistică prin rezonanţă magnetică nucleară (RMN).

Aceasta este o tehnică non-invazivă de imagistică medicală utilizată pentru a investiga anatomia şi procesele fiziologice ale corpului şi poate fi folosită înclusiv în diagnosticarea gonartrozei (osteoartritei de la nivelul genunchiului).

Imagistică prin rezonanţă magnetică poate fi recomandată de medic (în cazul în care suspectează că ar fi vorba de gonartroză) pentru că metoda îi oferă detalii suplimentare ale ţesutului moale (ligamente, tendoane şi muşchi), precum şi detalii ale osului.

Această imagine mai detaliată a articulaţiei genunchiului poate fi utilă dacă radiografiile efectuate la genunchiul afectat sunt neconcludente sau dacă medicul specialist suspectează că simptomele sunt cauzate de o altă afecţiune, nu de osteoartrită, cum ar fi deteriorarea sau afectarea meniscului genunchiului, tendoanelor şi ligamentelor din structura genunchiului.

Cu toate acestea, RMN-ul este o metodă care consumă timp (necesitând ca pacientul să rămână perfect nemişcat aproximativ 30 de minute) şi este mult mai scump decât o radiografie. În majoritatea cazurilor, un RMN nu este neapărat necesar.

Nu există un singur test care poate diagnostica definitiv gonartroza (artroza genunchiului), aşa că medicii folosesc o abordare comprehensivă, care este verificată de diagnosticul prin metode de imagistică pentru a completa diagnosticul clinic.

Este important de reţinut că cei mai mulţi dintre pacienţii cu vârsta de peste 50 de ani vor prezenta semne ale artrozei în articulaţiile majore din corp, care pot fi văzute la radiografii, dar există şi mulţi pacienţi care nu vor avea niciun simptom, aşa că medicul specialist nu se va baza doar pe investigaţiile precum o radiografie sau un RMN, ci va comanda şi alte teste.

Un diagnostic corect şi clar va veni ca urmare a înţelegerii antecedentelor medicale ale pacientului şi ca urmare a consultului efectuat de medicul specialist.

Următoarele caracteristici sunt observate în urma unui RMN:

  • îngroşarea membranei sinoviale,
  • edemul măduvei osoase,
  • defecte cartilaginoase (parţiale sau complete),
  • bursita,
  • sindromul de bandeletă iliotibială sau tendinita iliotibială.

Atunci când examinează imaginile obţinute în urma unui RMN, un medic ortoped va căuta în mod normal următoarele structuri, care pot indica osteoartrita la nivelul genunchiului (termen sinonim cu gonartroza):

  • afectarea sau deteriorarea cartilajului,
  • osteofite, numite şi "pinteni" osoşi,
  • scleroză subcondrală, care înseamnă o densitate osoasă crescută sau îngroşarea stratului subcondral al articulaţiei,
  • efuziunea articulară sau umflarea excesivă a lichidului din jurul sinovitei, care se referă la inflamaţia membranei sinoviale în articulaţiile genunchilor,
  • rupturi de ligamente, care îţi pot creşte riscul de artroză precoce sau care pot provoca dureri sau afectarea funcţiei articulare.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Tu sau părinții tăi suferiți de dureri de genunchi sau de solduri? Completează chestionarul acesta pentru tine sau pentru ei și află rapid dacă acesta indică un risc de gonartroză sau coxartroza. Dacă te înscrii în categoria de risc, primești un consult de specialitate gratuit!

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0