Prin ce se deosebeste artrita psoriazica de artroza: cauze, factori de risc, tratament

Artrita psoriazica si artroza sunt tipuri diferite de artrita. Este important, insa, in ciuda faptului ca fac parte din aceeasi "familie", sa intelegem ca exista diferente majore intre cele doua afectiuni, atat in ceea ce priveste cauzele care duc la aparitia lor, cat si factorii de risc si tratamentul.

Artrita psoriazica este o afectiune autoimuna, care apare la unii dintre pacientii care sufera de psoriazis, pe cand artroza este o boala degenerativa a articulatiilor, care apare atunci cand cartilajul de la capetele oaselor se uzeaza. Despre simptomele pe care aceste doua boli le au in comun poti citi mai multe aici.

Care sunt cauzele celor doua afectiuni?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cauzele bolilor sunt destul de diferite. Artrita psoriazica este o boala autoimuna, ceea ce inseamna ca organismul identifica propriile celule ca pe o potentiala amenintare si le ataca, insa motivul acestui atac este necunoscut.

Artrita psoriazica afecteaza doar acele persoane care sufera de psoriazis, o cunoscuta boala de piele si estimarile arata ca 30% dintre pacientii cu psoriazis vor dezvolta artrita psoriazica.

Artroza, pe de alta parte, este cauzata de degradarea treptata a cartilajului, de la capetele oaselor. Cartilajul este un tesut flexibil, alunecos si neted, care protejeaza capetele oaselor si functioneaza ca un amortizor de socuri, permitand oaselor sa se miste, fara sa existe frictiune.

Daca acest cartilaj se uzeaza complet, faptul ca oasele se freaca unele de altele, fara aceasta zona de amortizare, duce la durere, rigiditate/intepenire articulara si la reducerea mobilitatii articulatiilor.

Factori de risc pentru artroza si artrita psoriazica

Factorii care cresc riscul de a dezvolta artrita psoriazica sunt:

Varsta - artrita psoriazica apare la persoanele cu varste intre 30 si 50 de ani, insa poate afecta orice grup de varsta.

Genele - Aproximativ 40% dintre pacientii care fac artrita psoriazica au in familia lor un membru care sufera fie de psoriazis, fie de artrita psoriazica.

Starea de sanatate - Artrita psoriazica poate fi declansata de infectii, traumatisme sau de stresul extrem in cazul persoanelor care au deja o predispozitie mare de a dezvolta psoriazis sau alte boli autoimune.

Factorii de risc pentru artroza sunt urmatorii:

Varsta - Riscul de a dezvolta artroza / osteoartrita este mai mare la adultii varstnici.

Genele - Unele trasaturi ereditare (mostenite) pot avea drept rezultat faptul ca unele persoane dezvolta artroza, iar aici sunt incluse problemele aparute in productia de colagen din organism.

Sexul - Femeile au o predispozitie mai mare de a dezvolta artroza.

Greutatea - Supraponderalitatea sau obezitatea inseamna ca articulatiile sunt suprasolicitate, lucru care contribuie la dezvoltarea artrozei. In plus, grasimea corporala produce anumite proteine care pot cauza inflamatia articulatiilor.

Degradarea articulatiilor - Un istoric medical ce include miscari repetitive sau traumatisme repetitive poate creste riscul de a face artroza.

Ce optiuni de tratament exista pentru fiecare dintre aceste boli?

Nu exista o cale de vindecare pentru cele doua, iar tratamentele se axeaza pe mentinerea sub control a simptomelor si pe prevenirea degradarii articulatiilor.

In ce consta tratamentul pentru artrita psoriazica:

Medicamente - sunt disponibile mai multe medicamente pentru artrita psoriazica, incepand de la analgezice (calmante) si pana la medicamente antireumatice modificatoare ale bolii (DMARDs), imunosupresoare, blocanti ai factorului de necroza tumorala alfa (TNF alfa), injectii cu steroizi, medicamente pentru afectiunile unghiilor si pielii.

Interventia chirurgicala - Medicul chirurg poate inlocui o articulatie cu o proteza (o articulatie artificiala), realizata din plastic si metal, daca aceasta este sever afectata.

Modificarea stilului de viata - unele schimbari facute in stilul de viata pot ajuta pacientul cu artrita psoriazica: protejarea articulatiilor in timpul activitatilor domestice de zi cu zi, mentinerea unei greutati corporale normale (pentru a reduce tensiunea la care sunt supuse articulatiile), adoptarea unei diete cu alimente antiinflamatoare, efectuarea unor exercitii fizice care ajuta la construirea masei musculare si care mentin flexibilitatea articulatiilor, ore suficiente dormite etc.

In ce consta tratamentul pentru artroza (osteoartrita):

Simptomele artrozei pot fi tinute sub control cu ajutorul:

•    medicatiei (medicamente care calmeaza durerea: acetaminofen, antiinflamatoare nesteroidiene, infiltratii cu anumite medicamente); 

•    terapiilor (medicul reumatolog poate recomanda fizioterapie si o terapie ocupationala pacientilor cu artroza);

•    interventiei chirurgicale - aceasta s-ar putea sa fie necesara pentru a inlocui articulatiile sever degradate din cauza bolii;

•    modificari in stilul de viata al pacientului:

- efectuarea exercitiilor fizice, pentru a intari musculatura din jurul articulatiei;

- mentinerea unei greutati normale a corpului; aplicarea compreselor calde si reci pentru a reduce durerea;

- folosirea cremelor topice pentru a calma temporar durerea;

- sustinerea articulatiilor slabite cu ajutorul unor dispozitive medicale si accesorii speciale;

- folosirea echipamentelor medicale, cum ar fi bastoanele, cadrele, etc.;

- suficiente ore de somn.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Evalueaza-ti gratuit riscul de artroza la genunchi sau solduri! si afla rapid daca durerile articulare indica un risc crescut de artroza. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, beneficiezi de un consult gratuit la medicul specialist!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0