Cum poti sa previi artroza

Artroza este cel mai întâlnit tip de artrită, așa că este bine să știi cum poți preveni această boală.

Artroza (osteoartrita), este un termen care descrie o afecțiune degenerativă neinflamatoare asociată cu îmbătrânirea, care atacă în principal cartilajul, acel țesut alunecos care acoperă capetele oaselor și ajută articulațiile să se miște. Uzura și degradarea normală a cartilajului duc la artroză, care este cel mai frecvent tip de artrită.

În timp, cartilajul articular nu doar că se poate deteriora, dar poate chiar să dispară complet. Acest lucru are drept rezultat contactul os pe os (adică oasele se ating direct în lipsa acestui cartilaj protector) în interiorul articulațiilor, ceea ce provoacă durere, rigiditate și, uneori, umflarea zonei.

Nu există niciun tratament care să vindece artroza, însă diversele terapii medicale și remedii naturale pot ține în frâu simptomele și pot reduce factorii de risc. Dacă dezvolți o formă de artroză, există multe modificări în stilul de viață pe care le poți face pentru a încetini evoluția bolii.

Schimbări în stilul de viață pentru a preveni artroza

Mulți factori care țin de stilul de viață îți influențează riscul de a dezvolta o formă sau altă de artroză. Dacă faci anumite modificări în stilul de viață, acestea te vor ajuta să îmbunătățești sănătatea articulațiilor și să previi artroza.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Ține sub control riscurile ocupaționale

Locurile de muncă în care se fac multe mișcări repetitive pot să îți solicite foarte mult articulațiile. Discută cu un ortoped despre modurile în care îți poți reduce riscurile de artroză dacă jobul tău implică:

  • multe momente în care ești nevoit să stai în genunchi;
  • multe situații în care trebuie să ridici obiecte;
  • multe momente în care îți răsucești corpul;
  • multe ore de mers pe jos.

Introdu activitatea fizică în rutina ta

Exercițiile fizice cu impact scăzut sau alte forme de mișcare pot să îmbunătățească sănătatea articulațiilor. Caută să faci antrenamente care clădesc rezistența și exerciții de stretching. Exercițiile fizice regulate te pot ajuta să previi artroza sau să încetinești evoluția bolii dacă ai fost diagnisticat. Mișcarea efectuată regulat este utilă pentru sănătatea mușchilor și a oaselor prin faptul că:

  • menține articulațiile sănătoase;
  • reduce rigiditatea;
  • reduce durerea și oboseala;
  • crește rezistența mușchilor și a oaselor.

Un adult ar trebui să facă măcar 30 de minute de mișcare moderată de cinci ori pe săptămână pentru a contribui la o stare cât mai bună de sănătate și a rămâne în formă.

Menține-ți greutatea la un nivel normal, considerat sănătos

Excesul ponderal este unul dintre cei mai mari factori de risc pentru artroză, deoarece kilogramele în plus pun o presiune crescută pe articulații, lucru care poate accelera deteriorarea cartilajelor. Cu alte cuvinte, persoanele supraponderale și obeze au un risc mai mare de a dezvolta o formă de artroză, iar scăderea în greutate poate contribui atât la prevenirea bolii, cât și la reducerea durerii și la calmarea simptomelor.

Dacă ai multe kilograme în plus și nu știi cum să slăbești, e bine să întrebi medicul de familie cum poți să ajungi la o greutate normală în siguranță. În principiu, o alimentație cu mai multe legume, fructe și leguminoase și cu mai puține grăsimi animale și produse care conțin zahăr, combinată cu activitate fizică regulată ajută la slăbit și la menținerea unei greutăți corporale normale. 

Atenție, însă, dacă ai obezitate, în primă fază poate să nu fie sigur să faci sport, ci doar să urmezi o dietă, și abia după ce ai dat jos câte kilograme să poți introduce și mișcarea în programul tău obișnuit.

Încearcă să nu-ți rănești articulațiile

Leziunile articulare cresc riscul de a face artroză. Când te apuci de un program de exerciții, începe treptat, nu te duce direct la cele mai dificile sau lungi. Înainte de a face mișcare, acordă-ți 5 minute pentru încălzire (mișcări ușoare și întinderi). Acest lucru ajută la prevenirea leziunilor musculare și articulare. Nu face aceleași exerciții tot timpul: dacă folosești pe rând diferite părți ale corpului, acest lucru va ajuta la prevenirea stresului pus pe aceleași articulații în fiecare zi. 

În plus, ai grijă la eforturile din viața de zi cu zi: de exemplu, în loc să cari sacoșe în mâini, mai bine folosești o sacoșă gen troler sau căruț, ori un rucsac. Dacă mergi uneori să schiezi, de exemplu, învață să eviți accidentările.

Nu uita să te odihnești corespunzător

Chiar dacă exercițiile fizice și mișcarea în general sunt sănătoase, să nu uităm că folosirea excesivă a articulațiilor poate crește riscul de a dezvolta artroză, iar secretul este moderația. Dacă articulațiile te dor sau sunt umflate, fă o pauză și acordă-le un timp să se relaxeze (dacă ai dureri articulare care durează una până la două ore după o activitate fizică, este posibil să fi exagerat cu efortul) și folosește o pungă de gheață pentru a calma durerea.

Încearcă să eviți folosirea unei articulații deja umflate cel puțin 12 sau 24 de ore. Dacă vei lăsa articulația afectată să îți revină, vei reduce pe viitor riscul de a dezvolta artroză.

În plus, în cazul pacienților care au deja boala, oboseala poate intensifica durerea. Asigură-te că dormi suficiente ore, în fiecare noapte, ca să nu ai neplăceri, mai ales că lipsa somnului odihnitor pe termen lung poate cauza și alte probleme (creșterea tensiunii arteriale, diabet, atac de cord etc.).

Ține glicemia sub control

Diabetul poate fi un factor de risc semnificativ pentru dezvoltarea artrozei. Cantitățile mari de glucoză în sânge pot accelera formarea moleculelor care fac cartilajul să se rigidizeze. Diabetul, totodată, declanșează inflamația în organism, care poate accelera pierderea cartilajului. De aceeea, dacă ai diabet, este important să îți ții boala sub control și să menții glicemia la un nivel echilibrat, pentru că aceste lucruri te pot ajuta, printre altele, să previi artroza.

Prevenirea artrozei nu se poate face complet

Având în vedere că artroza este rezultatul folosirii articulațiilor în fiecare zi, cu cât o persoană îmbătrânește, cu atât uzura cartilajelor este mai mare. Așadar, artroza nu se poate preveni în întregime, dar se poate contribui la reducerea stresului zilnic asupra articulațiilor.

A avea grijă de tine poate ajuta la prevenirea problemelor articulare.
 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
University of Rochester Medical Center - How to Help Prevent Osteoarthritis 
https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=1&contentid=1411
EHJ - Prevalence, Risk Factors and Primary Prevention of Osteoarthritis in Asia: A Scoping Review
https://ehj.ssu.ac.ir/article-1-132-en.pdf

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0