Coxartroza: artroza la nivelul soldurilor

Coxartroza reprezintă o afecțiune degenerativă, o boală cronică în care treptat se pierde cartilajul de la nivelul articulației șoldului. Ce simptome are o persoană cu coxartroză și ce opțiuni de tratament sunt disponibile?

Ce este coxartroza?

Coxartroza este o boală cronică a articulației șoldului, care nu se vindecă, dar poate fi tratată. De cele mai multe ori, acest tip de artroză este secundară unor anomalii locale, adică malformație de șold. Boala este rar legată de prezența obezității sau a traumatismelor, spre deosebire de gonartroză, în care acești factori joacă un rol esențial.

Coxartroza este cel mai frecvent caracterizată prin durere. Durerea poate fi prezentă la nivelul șoldurilor sau se poate propaga la nivelul feselor sau genunchiului de partea opusă șoldului afectat. Datorită acestei capacități a coxartrozei de a provoca durere la nivelul genunchiului, este necesar ca pacientul să fie consultat în amănunt pentru ca medicul să facă distincția dintre cele două forme de artroză - a șoldului sau a genunchiului.

Coxartroza este mult mai comună decât artroza de la articulațiile umărului. Articulațiile șoldului sunt supuse unor eforturi mari, deoarece susțin sarcina sau greutatea capului, brațelor și trunchiului, iar fiecare pas pe care îl facem reprezintă o încărcătură sau o presiune exercitată pe unul dintre șolduri. Șocul din interiorul șoldului este absorbit de ligamente și de mușchi.

În ceea ce privește structura, există un strat gros de cartilaj pe capul osului femural și în interiorul acetabulului, care necesită o lubrifiere constantă pentru a încetini uzura care apare în urma mișcării.

În cazul artrozei de la nivelul șoldului, stratul acela important de cartilaj s-a măcinat și s-a deteriorat treptat de pe capul femural și din interiorul acetabulului, cavitatea osului iliac în care se articulează capul femurului. Această deteriorare are drept rezultat o iritare severă a zonei, iar fiecare pas pe care pacientul îl face este dureros.

Pacienții afectați de coxartroză încearcă să își conserve funcția articulației printr-un mers clătinat, care reduce mișcarea dintre capul femural și acetabul.

Coxartroza și gonartroza pot coexista

Nu sunt însă puține situațiile în care coxartroza (osteoartrita genunchiului) și gonartroza pot coexista. Durerea din coxartroză este accentuată de mersul fie și pe teren plat sau abrupt, urcat și coborât trepte, în timp ce este parțial ameliorată de repaus fizic.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Durerea din coxartroză este debilitantă, iar pacientul își pierde treptat mobilitatea. Prin faptul că persoana, încercând să își protejeze articulația bolnavă, suprasolicită articulația relativ sănătoasă de pe partea opusă, sunt facilitate scurtările de membru și pozițiile vicioase ale membrelor, ceea ce înseamnă dureri suplimentare.

Cauze, factori favorizanți și prevalență coxartroză

Boala este un proces degenerativ; progresează gradual și este acompaniată de durere și de dificultăți în timpul mișcării, care se intensifică în timp.

Cauze

Coxartroza poate fi primară (idiopatică, deci de cauză necunoscută) sau secundară. În situația de pe urmă, boala poate fi cauzată de anumite patologii sau poate să apară pe fondul unor circumstanțe, cum ar fi displazia de șold, patologiile din copilărie de la nivelul șoldului, infecțiile articulare sau ca urmare a unui traumatism grav.

Factori favorizanți și prevalența bolii

Factorii de risc pentru coxartroză sunt vârsta înaintată, un istoric familial de coxartroză sau un istoric personal de leziuni la nivelul șoldului. Un studiu¹ din 2022 arată că, la nivel global, din 1990 până în 2019, rata de incidență standardizată în funcție de vârstă a osteoartritei de șold a crescut de la 17,02 la 100.000 de persoane la 18,70 la 100.000 de persoane.

Simptome coxartroză

Artroza de la șold poate duce la durere, pierderea mobilității în articulația afectată și la deformări în zonele afectate. O caracteristică este faptul că pacientul se plânge de durere în general în zona inghinală sau în partea inferioară a mușchilor. Această durere este extrem de localizată, tinde să fie legată de activitate și, ocazional, se extinde înspre zona feselor sau către zona distală a coapsei.

Durerea crește în intensitate pe măsură ce procesul de degenerare avansează, iar cartilajul ori structura periarticulară începe să se degradeze. În final, pacientul se poate plânge de dureri mari chiar și când se află în repaus sau chiar și atunci când doarme. Așadar, durerea de șold este principalul simptom și se agravează când persoana stă în picioare, merge sau aleargă.

Diagnostic coxartroză

Coxartroza poate fi oarecum dificil de diagnosticat, deoarece poate imita alte afecțiuni, cum ar fi bursita de șold, tendinita, leziunile musculare și fracturile osoase. Durerea de șold asociată cu coxartroza poate fi, de asemenea, cauzată de probleme în alte părți ale corpului, cum ar fi articulația sacro-iliacă. 

Pe lângă descrierea simptomelor și examenul fizic, medicul va confirma diagnosticul de coxartroză printr-o radiografie sau, dacă aceasta nu este concludentă, printr-un RMN. Pentru a exclude ale afecțiuni potențiale, se pot face teste de sânge sau aspirația articulației șoldului.

Tratament și stil de viață în coxartroză

Nu există tratament care să vindece coxartroza, dar sunt disponibile multe metode de terapie care să ușureze simptomele și să îmbunătățească viața pacientului. 

Scăderea în greutate

O metodă foarte importantă de gestionare a bolii este scăderea în greutate în cazul persoanelor supraponderale sau obeze. Odată ce pacientul a ajuns la greutatea normală, trebuie să se străduiască să o mențină prin alimentație cât mai sănătoasă și mișcare efectuată regulat.

Activitate fizică

Când coxartroza nu este avansată, pot fi adoptate metode conservative de tratament. De exemplu, pacientul trebuie să se implice, la sfatul medicului, într-o activitate fizică (una care nu are niciun impact asupra articulației șoldului sau care nu presupune mișcări bruște), să facă exerciții de stretching, să încerce programe de recuperare fizică.

Medicamente și suplimente alimentare

De asemenea, medicul poate prescrie terapie medicamentoasă și anume folosirea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene și a medicației condroprotectoare sau terapii biologice. Utilizarea suplimentelor (tămâie indiană, curcuma, glucozamină etc.) în contextul managementului osteoartritei este larg răspândită, acestea fiind, potrivit rapoartelor pacienților, destul de eficiente, ușor disponibile și relativ ieftine.

Intervenție chirugicală

În cazurile severe de coxartroză, care nu răspund bine la medicație și la măsurile celelalte de tratament, medicul poate recomanda intervenția chirurgicală de înlocuire totală a articulației șoldului.

Prognostic și monitorizare coxartroză

Cum spuneam, coxartroza este o afecțiune cronică și, odată dezvoltată, va dura pe tot parcusul vieții. Boala progresează lent și poate fi ținută sub control respectând indicațiile medicului.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
BMC - Global, regional, and national burdens of hip osteoarthritis from 1990 to 2019: estimates from the 2019 Global Burden of Disease Study
https://arthritis-research.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13075-021-02705-6
1. Studiul „Global, regional, and national burdens of hip osteoarthritis from 1990 to 2019: estimates from the 2019 Global Burden of Disease Study”, apărut în Arthritis Res Ther 24, 8 (2022). https://doi.org/10.1186/s13075-021-02705-6, autori: Fu, M., Zhou, H., Li, Y. et al.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0