Celule stem, create pentru a "creste" cartilajul deteriorat

O tehnica noua a reusit sa proiecteze si sa creeze celule stem, pentru a creste cartilajul si pentru a lupta contra inflamatiei, scrie sciencedaily.com. Tehnica cercetatorilor foloseste un fel de tip de "tesatorie" 3D, pentru a creste un sold viu, care l-ar putea inlocui pe cel deteriorat.

Avand drept obiectiv tratarea soldurilor uzate, afectate de artrita, fara a utiliza interventia chirurgicala si alte proceduri de inlocuire, oamenii de stiinta au programat celulele stem sa creasca un nou cartilaj, pe un sablon 3D, in forma unei sfere, precum cea din anatomia soldului. Mai mult, folosind terapie genica, oamenii de stiinta au activa noul cartilaj pentru a elibera molecule antiinflamatoare, pentru a preveni o revenire a artritei. Sa nu uitam ca una dintre cele mai grave afectiuni de la nivelul soldului este coxartroza (artroza soldului) sau osteoartrita soldului.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Tehnica aceasta, despre care presa straina a scris in 2016, a fost demonstrata in urma unui efort colectiv (intre Washington University School of Medicine, din St. Louis, si Cytex Therapeutics Inc., din Durham).

Aceasta descoperire revolutionara ar putea, intr-o buna zi, sa ofere o alternativa la operatia de inlocuire a soldului, in special in cazul pacientilor mai tineri. Medicii sunt reticenti in ceea ce priveste efectuarea unei astfel de operatii la pacientii sub 50 de ani, deoarece articulatiile protetice de sold dureaza, de obicei, mai putin de 20 de ani. O a doua operatie de inlocuire articulara, pentru a indeparta proteza uzata, poate distruge osul si poate supune pacientul unui risc mare de infectie.

Inlocuirea unei articulatii protetice uzate este o operatie foarte dificila, spun specialistii in chirurgie ortopedica de la Universitatea Washington. Echipa de cercetatori a dezvoltat o modalitate de "resurfacing" (de a scoate la suprafata) o articulatie artritica, folosind propriile celule stem ale pacientului, pentru a creste un nou cartilaj, combinand acest lucru cu terapia genica pentru a elibera molecule antiinflamatoare in scopul de a tine artrita la distanta de articulatia pacientului. Speranta oamenilor de stiinta este sa previna sau cel putin sa intarzie o inlocuire a unei proteze articulare standard, din metal si plastic.

Tehnica descoperita de oamenii de stiinta foloseste un model 3D sintetic, biodegradabil, pe care echipa americana l-a dezvoltat. Modelul acesta, turnat in forma exacta a articulatiei pacientului, este acoperit cu cartilaj facut de propriile celule stem ale pacientului, care au fost prelevate din grasimea de sub piele. Apoi modelul sau tiparul poate fi implantat pe suprafata unui sold afectat de artrita, de exemplu, sau de osteoartrita. Resurfacingul articulatiei soldului cu tesut "viu" este proiectat pentru a calma durerea data de artrita si pentru a intarzia sau chiar elimina nevoia unei interventii chirurgicale de inlocuire de sold la unii pacienti.

In plus, prin faptul ca au introdus o gena in cartilajul nou crescut si prin activarea acelei gene cu un medicament, gena respectiva poate "orchestra" eliberarea unor molecule cu rol antiinflamator, ca sa lupte cu o potentiala revenire a artritei, care de obicei declanseaza astfel de probleme articulare, in primul rand.

Astfel, atunci cand exista inflamatie in corpul pacientului, medicii ii pot da un medicament simplu, care activeaza gena implantata de oamenii de stiinta, pentru a reduce inflamatia de la nivelul articulatiei afectate. Specialistii pot opri administrarea medicamentului in orice moment, ceea ce opreste gena si o face sa nu mai lupte contra inflamatiei.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0