Ce complicatii are gonartroza la persoanele care au trecut de 50 de ani

Artroza genunchiului sau osteoartrita se dezvolta in timp, din cauza uzurii normale si degradarii articulatiilor ori din cauza unor traumatisme suferite anterior.

La persoanele de varsta a doua, aceasta boala degenerativa a articulatiilor poate avea numeroase complicatii, asa ca este important sa fie tinuta sub control cu ajutorul tratamentului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Unele tratamente pot ajuta la reducerea simptomelor artrozei, insa niciun tratament nu poate incetini degradarea cartilajului, iar boala nu este reversibila.

Mobilitatea articulatiilor este redusa

Daca ai artroza la genunchi, uneori vei observa ca iti este dificil sa te misti, ca iti este dificil sa indoi genunchiul, sa urci pe scari sau pe trepte ori sa urci un deal, in parc. Aceasta mobilitate redusa iti creste riscul de accidentare si riscul de traumatisme, cum ar fi faptul ca te impiedici mai des sau cazi. Daca durerea si mobilitatea redusa sunt suficient de severe, medicul iti poate recomanda o interventie chirurgicala efectuata cat mai repede.

Complicatiile apar nu doar in articulatii, ci si in preajma acestora

Complicatiile ce apar la persoanele care trec de 50 sau 60 de ani pot include, printre altele:

  • descompunerea rapida si completa a cartilajului, rezultand in condroliza (distrugerea tesutului cartilaginos), iar astfel exista fragmente intraarticulare
  • necroza osului (osteonecroza) - complicatie care poate necesita o interventie chirurgicala pentru a se indeparta zona afectata a osului
  • fractura de oboseala sau fractura de stres (apar fracturi la nivelul oaselor, care se dezvolta treptat, ca raspuns la traumatismele repetate)
  • apare o sangerare in interiorul articulatiei
  • poate sa apara infectia in interiorul articulatiei
  • deteriorarea sau ruptura tendoanelor si ligamentelor din apropierea articulatiei genunchiului, ceea ce duce la pierderea stabilitatii.


Pentru multe persoane trecute de 50 de ani, gonartroza este o sursa de durere cronica, ce pur si simplu extenueaza pacientul si ii afecteaza viata. In plus, aceasta durere cronica poate duce la probleme din sfera anxietatii si depresiei.

Un studiu de peste hotare a investigat ce asociere exista intre depresie, anxietate si artroza, iar oamenii de stiinta au descoperit ca durerea ce venea in combinatie cu simptomele artrozei a afectat in mod negativ sanatatea mentala a pacientilor. Peste 40% dintre participantii la acest studiu au prezentat anxietate si depresie, ca rezultat al simptomelor artrozei.

In cadrul acestei cercetari din 2010, au fost evaluati pacienti cu artroza la nivelul membrelor inferioare, carora li s-au aplicat chestionare. Participantii au fost apoi evaluati pe baza unui interviu clinic structurat, de catre un psihiatru. In total, au fost investigate 42 de paciente, cu varsta medie de 63,3 ani, iar prevalenta anxietatii si/sau depresiei a fost de 40,7%. In plus, dizabilitatile au fost mai mari in cazul pacientelor cu depresie si/sau anxietate, iar oamenii de stiinta spun ca anxietatea si depresia sunt foarte comune in cazul pacientilor care sufera de artroza.

Cercetatorii au tras concluzia ca exista o relatie puternica intre sanatatea mintala, durere si dizabilitate si, prin urmare, medicii ar trebui sa adopte pentru pacientii acestia o abordare multidisciplinara pentru a tine sub control simptomele artrozei.

Artroza este o cauza principala a durerii si dizabilitatii in cazul pacientilor, mai ales la varste inaintate, care duce la o calitate redusa a vietii. In acest sens, cercetatorii au incercat sa determine ce alte dovezi exista in privinta factorilor de risc pentru debutul durerii de genunchi si artrozei in cazul persoanelor de 50 de ani si celor trecute de 50 de ani.

Principalii factori asociati cu debutul durerii de genunchi au fost supraponderalitatea, obezitatea, sexul feminin, un traumatism anterior suferit la genunchi. Desigur, pe langa acestia, exista si alti factori de risc asociati cu artroza/durerea de genunchi la pacientii de peste 50 de ani. Pentru a evita complicatiile la acest grup de varsta, expertii spun ca obezitatea indeosebi trebuie sa fie o tinta importanta in preventia posibilelor complicatii, in preventia dezvoltarii durerii de genunchi.

Cere ajutorul unui psiholog

Un diagnostic de artroza sau gonartroza poate fi, la inceput, complesitor, iar faptul ca apar complicatii ale acestei boli nu este tocmai imbucurator. La fel ca multi alti pacienti cu o afectiune cronica, si persoanele care au gonartroza se pot simti anxioase sau deprimate. Asa ca trebuie sa retii, daca si tu suferi de gonartroza si ai depasit 50 de ani, ca poti vorbi cu persoanele in masura sa te ajute: medicul reumatolog, medicul de familie. Discuta cu medicul curant sau cu un psiholog sau psihoterapeut daca simti ca ai nevoie de sustinere in a face fata bolii tale articulare.

Evalueaza-ti gratuit riscul de artroza la genunchi sau solduri! si afla rapid daca durerile articulare indica un risc crescut de artroza. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, beneficiezi de un consult gratuit la medicul specialist!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "Prevalence of anxiety and depression in osteoarthritis: use of the Hospital Anxiety and Depression Scale as a screening tool.", publicat in 2010 in Clinical Rheumatology, autori Axford J, Butt A, Heron C, Hammond J, Morgan J, Alavi A, Bolton J, Bland M.
  • Studiul "Current evidence on risk factors for knee osteoarthritis in older adults: a systematic review and meta-analysis.", publicat in 2014 in Osteoarthritis and Cartilage, autori Silverwood V, Blagojevic-Bucknall M, Jinks C, Jordan JL, Protheroe J, Jordan KP.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0