Care este relatia intre osteoporoza si artroza?

Intre osteoporoza si artroza exista o asociere negativa. Aceasta presupune ca un pacient cu osteoporoza are sanse mai putine de a avea si artroza la articulatiile mari, precum genunchii si soldurile.

Osteoporoza inseamna scaderea densitatii minerale osoase. Studiile au aratat ca osul subcondral cu o densitate minerala scazuta (adica osul situat imediat sub cartilajul articular) suporta mai bine suprasolicitarile mecanice decat osul normal.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Suprasolicitarea articulatiilor se intampla, de exemplu, la persoanele obeze (din cauza kilogramelor in plus), la persoane la care profesia presupune munca fizica si uzura articulara, la persoanele care au avut traumatisme articulare (luxatii, subluxatii), interventii chirurgicale la nivelul articulatiilor.

S-a observant ca bolile care presupun o densitate osoasa crescuta (asa cum se intampla in boala Paget a osului, de exemplu) se asociaza cu artroza cu afectare la nivelul mai multor articulatii si ca artroza se instaleaza precoce si independent de alti factori de risc ce contribuie la instalarea si progresia acesteia.

Cele mai afectate articulatii (pe fondul acesta de densitate minerala crescuta a osului) sunt articulatiile intervertebrale de la nivelul coloanei lombare (si apar manifestari de spondiloza lombara), la nivelul genunchilor (gonartroza) si soldurilor (coxartroza).

Articulatiile cel mai putin afectate de densitatea minerala crescuta sunt articulatiile mainilor (articulatiile interfalangiene proximale si distale).

Sunt cele doua afectiuni "inrudite"?

Osteoporoza si artroza (un alt nume folosit pentru osteoartrita) sunt afectiuni diferite, insa in ciuda faptului ca au manifestari diferite, ambele pot cauza dureri de spate si scaderea in inaltime, in special la persoanele varstnice.

Uneori, medicii vor recomanda o radiografie a spatelui, pentru ca investigatia aceasta ii ajuta sa inteleaga daca durerea este rezultatul unor fracturi de compresie la coloana vertebrala (de obicei, in osteoporoza se intampla) sau este vorba de degenerarea articulatiilor din structura coloanei vertebrale si de o reducere in spatiile dintre discurile intervertebrale (o forma de artroza - vezi spondiloza). In cazul multor pacienti, ambele afectiuni apar impreuna, iar uneori medicului ii este dificil sa afle ce anume cauzeaza simptomele durerii de spate.

Potrivit Societatii Nationale de Osteoporoza (nos.org.uk) din Marea Britanie, unele studii au aratat ca daca ai artroza, ai putea fi mai putin predispus sa dezvolti osteoporoza. Persoanele cu o forma sau alta de artroza au, adeseori, oase mai mari, cu o densitate osoasa mai mare, lucru care ii ajuta, iar oasele lor sunt mai rezistente, iar fracturile au o probabilitate mai mica sa se intample. Chiar si asa, acest lucru nu este intotdeauna valabil, dupa cum subliniaza medicii specialisti, mai ales ca multi pacienti varstnici vor avea la un moment dat ambele boli.

Suferi si de artroza, si de osteoporoza: ce inseamna asta pentru tine?

Unele tratamente si recomandari sunt utile in cazul ambelor afectiuni, in termeni de ameliorare a durerii. Alegand, cu ajutorul medicului, tipul potrivit de exercitiu pentru tine, iti poti intari astfel muschii care iti sustin si care iti protejeaza articulatiile.

Daca muschii sunt mai puternici in zonele afectate, cum ar fi in zona spatelui, acest lucru te poate ajuta totodata sa reduci durerea cronica (pe termen lung) cauzata de fracturile din zona coloanei vertebrale.

Strategiile similare care ajuta in managementul durerii cronice pot fi de folos atat pentru artroza, cat si pentru fracturile cauzate de osteoporoza, sustin expertii, in special in zona coloanei vertebrale.

Nu trebuie sa ai motive de ingrijorare

Pacientii care sufera atat de artroza, cat si de osteoporoza isi fac griji ca operatia de inlocuire a unei articulatii, din cauza complicatiilor osteoartritei, ar putea fi una dificila sau ca nu ar putea avea succes. Din fericire, medicii chirurgi ne asigura ca in timpul operatiilor pentru repararea soldurilor, de pilda, se folosesc cele mai bune tehnici medicale daca oasele sunt fragile, asa ca nu ar trebui sa existe probleme.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Discuta si colaboreaza cu medicul tau, pentru ca el te poate ajuta sa dezvolti un plan eficient de tratament atat pentru artroza, cat si pentru osteoporoza, pentru a te putea bucura de o viata normala.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0