Artroza soldului - principii utile

Artroza șoldului determină o modificare semnificativă în structura fiziologică articulară, atât la nivel microscopic, cât și la nivel macroscopic. Artroza nu este un proces reversibil, ci unul permanent și progresiv.

De asemenea, artroza, la orice nivel ar fi localizată (șold, genunchi, mână, etc.) reprezintă degenerescența osteoarticulară, adică "uzura" articulară. Tratamentul în aceste cazuri țintește ameliorarea durerii, îmbunătățirea funcției fizice și păstrarea mobilității. Această patologie este mai frecventă la vârstnici, dar nu numai. Și tinerii pot fi afectați de artroza șoldului, mai ales dacă aceștia au suferit traumatisme pe articulația afectată, aceste cazuri fiind mai rare.

Este foarte important ca pacientul să își mențină nivelul de activitate fizică, să nu renunțe la rutina sa zilnică de activitate și să nu devină sedentar din pricina durerii. Este de dorit ca pacientul artrozic să își menajeze articulația dureroasă, să își administreze tratamentul prescris de medicul curant și să mențină recomandările oferite de acesta. Sunt disponibile foarte multe feluri de exerciții fizice ușor, ușor accesibile care mențin această mobilitate articulară.

Recomandările Experților DOC

Greutatea corporală este un factor important care trebuie avut în vedere, deoarece articulațiile suprasolicitate prin exces de greutate se degradează mai repede. În vederea unei posibile intervenții chirurgicale ortopedice pe articulația afectată, ca ultimă soluție terapeutică, menținerea greutății cât mai aproape de normal devine necesară.

Cartilajul se deteriorează

Artroza șoldului mai poartă denumirea de coxartroză. Osteoartrita (osteoartroza) este cea mai întâlnită formă de artrită, care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Ea apare atunci când cartilajul care protejează capetele oaselor se uzează (se "tocește") în timp. Deși osteoartrita poate deteriora orice articulație din corp, boala cel mai adesea afectează articulațiile de la mâini, genunchi, șolduri și coloană vertebrală.

De obicei, simptomele osteoartritei, inclusiv cele ale artrozei șoldului pot fi gestionate eficient, deși procesul care stă la baza bolii nu este reversibil. Important este ca pacientul să aibă un stil de viață activ, să își mențină o greutate normală și să încerce alte tratamente care pot încetini progresia bolii și care pot ajuta la calmarea durerii și la îmbunătățirea funcției articulare.  

Epidemiologie

Șoldul este a treia articulație cel mai frecvent afectată de osteoartrită după genunchi și mână. Femeile sunt mai frecvent afectate decât bărbații. Prevalența raportată variază în diferite studii și este, de asemenea, supusă condițiilor geografice. Riscul pe parcursul vieții de osteoartrită simptomatică de șold la persoanele care ating vârsta de 85 de ani a fost estimat a fi de până la 25% în anumite regiuni.

De la caz la caz, artroza șoldului afectează unul sau ambele solduri. De pildă, unul dintre șolduri poate fi normal, cu articulații sănătoase, pe când celălalt șold poate avea cartilajul deteriorat și poate avea formate osteofite din cauza osteoartritei. Osteofitele sunt o modificare patologică care se manifestă prin proliferarea anormală a țesutului osos, în apropierea unei articulații. Ele se mai numesc și "ciocuri" sau "pinteni osoși".

Când e cazul să mergi la doctor

Dacă ai o durere articulară sau o rigiditate a articulațiilor la nivelul șoldului care nu dispare, fă-ți o programare la medicul tău specialist.

Factori de risc

Factorii care cresc probabilitatea de a dezvolta osteoartrită la nivelul șoldului sunt:

  • vârsta înaintată
  • obezitatea
  • genetica
  • stresul repetitiv și suprasarcină mecanică
  • practicarea unor sporturi de mare impact (fotbal, handbal, hochei, lupte, haltere și alergare pe distanțe lungi)
  • displazia acetabulară
  • boala Perthes
  • traume, de exemplu, luxație de șold sau fractură de șold

Simptomele pacienților cu artroza șoldului

Simptomele coxartrozei, cunoscută și sub denumirea de osteoartroză a șoldului, adeseori se dezvoltă treptat și se agravează în timp. Semnele și simptomele osteoartrozei șoldului sunt:

  • durere;
  • sensibilitate la atingere;
  • rigiditate;
  • pierderea flexibilității;
  • apariția pintenilor osoși.

Caracteristicile durerii:

  • Dureri progresive sau dureri inghinale, care iradiază în coapsă, fese sau genunchi.
  • Durerea poate fi mai accentuată noaptea, în repaus sau după o activitate intensă, reducând raza de mișcare și limitând distanța pe care pacientul o poate parcurge  pe jos. Poate fi asociată cu o rigiditate deosebită dimineața sau după repaus.

Alte simptome ale artrozei șoldului includ blocarea, măcinarea și instabilitatea articulațiilor, oboseală și stresul psihologic legat de durere. 

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Diagnostic artroza șoldului

Osteoartrita de șold poate fi diagnosticată în urma unui examen medical (consult fizic și radiografie) și a istoricului medical. În urma unei radiografii se pot observa îngustarea spațiului articular, osteofite marginale, scleroză subcondrală și chisturi osoase. 

În ce constă tratamentul în artroza șoldului

Tratamentul osteoartritei de șold variază în funcție de severitatea afecțiunii. Pentru gestionarea optimă a afecțiunii se recomandă o combinație de modalități farmaceutice și non-farmaceutice. Fizioterapia joacă un rol important în elaborarea unui program de exerciții personalizate pentru pacienții diagnosticați cu osteoartrită de șold.

Managementul artrozei șoldului include, așa cum am precizat mai sus, exerciții, scădere în greutate (în cazul persoanelor supraponderale) și medicamente antiinflamatoare nesteroidiene topice sau orale la pacienții fără contraindicații.

Injecțiile intraarticulare cu steroizi asigură ameliorarea durerii pe termen scurt, iar duloxetina și-a demonstrat eficacitatea. Opiaceele ar trebui evitate, sugerează medicii. 

Intervențiile chirurgicale se recomandă în anumite cazuri. Înlocuirea totală de șold este o opțiune recomandată paciențiilor cu osteoartrită simptomatică și caracterizată prin durere refractară și dizabilitate.

Artroplastia șoldului este o opțiune care ar trebui luată în considerare la pacienții mai tineri cu osteoartrită secundară simptomatică din cauza displaziei acetabulare, impingement femoroacetabular, deformare în varus sau valgus.

Dieteticienii, terapeuții ocupaționali și psihologii pot juca un rol important în gestionarea osteoartritei de șold.

Fizioterapia joacă un rol major în managementul pacienților cu osteoartrită de șold. Scopul acesteia este de a îmbunătăți puterea, mobilitatea și creșterea amplitudinii de mișcare. 

Fizioterapia ajută, de asemenea, la ameliorarea durerii și la restabilirea mișcării normale a șoldului și a picioarelor și abordează, de asemenea, gestionarea durerii. Programele de exerciții specifice pacienților cu artroză au demonstrat că scad durerea.

Deși s-ar putea ca unii oameni să creadă că exercițiile fizice cu osteoartrită ar putea dăuna articulațiilor și ar putea cauza mai multă durere, cercetările arată că cei diagnosticați cu această boală pot și ar trebui să facă exerciții atunci când au osteoartrită. 

De fapt, exercițiile fizice sunt considerate cel mai eficient tratament, fără medicamente, pentru reducerea durerii și îmbunătățirea mișcării la pacienții cu osteoartrită.

Kinetoterapia este o modalitate eficientă de tratament pentru osteoartroza de șold.  Pe de o parte, exercițiile specifice pot crește capacitatea de mișcare și flexibilitatea. Pe de altă parte, acestea pot întări mușchii șoldului și piciorului. Kinetoterapeuții lucrează împreună cu pacientul pentru a dezvolta un program de exerciții individualizat, personalizat, care să răspundă nevoilor și stilului de viață al pacientului. Beneficiile exercițiilor pot ajuta pacienții în auto-gestionarea osteoartritei de șold.

Hidroterapia este o altă metodă de tratament eficientă în gestionarea osteoartritei de șold. Combinația dintre flotabilitate și reducerea gravitației ajută foarte mult pacienții care se luptă să suporte greutatea ca urmare a durerii cauzate de osteoartrita șoldului.

Un studiu efectuat în 2016 pe 210 de persoane cu osteoartrită de șold a constatat că cei care au participat la un program de exerciții de 12 săptămâni s-au confruntat cu mai puțină durere și au avut mai multă mobilitate decât grupurile placebo sau fără tratament.

Un alt studiu asupra unui program de educație și exerciții fizice de 6 săptămâni a arătat îmbunătățiri semnificative și susținute ale durerii și dizabilității la pacienții aflați pe lista de așteptare pentru o intervenție chirurgicală de înlocuire a articulațiilor.  

În plus, studiile clinice sugerează că efectuarea de exerciții fizice poate amâna necesitatea unei intervenții chirurgicale de înlocuire totală a șoldului 1.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://radiopaedia.org/articles/osteoarthritis-of-the-hip?lang=us
https://link.springer.com/article/10.1007/s12325-016-0409-3
https://www.arthritis.org/health-wellness/healthy-living/physical-activity/getting-started/benefits-of-exercise-for-osteoarthritis 
1 Studiul „EULAR evidence based recommendations for the management of hip osteoarthritis: report of a task force of the EULAR Standing Committee for International Clinical Studies Including Therapeutics (ESCISIT)”, publicat în Annals of the rheumatic diseases, în 2005, autori: Zhang W, Doherty M, Arden N, Bannwarth B, Bijlsma J, Gunther KP, Hauselmann HJ, Herrero-Beaumont G, Jordan K, Kaklamanis P, Leeb B.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0