6 simptome precoce ale artrozei

Artroza este un alt nume folosit pentru osteoartrita, care, la randul ei, este cel mai intalnit tip de artrita. Artroza poate sa afecteze orice articulatie din corpul tau, asa ca este bine sa inveti sa recunosti acele simptome timpurii, pentru a trata boala in stadii incipiente.

Artroza este o boala care are mari sanse sa iti afecteze articulatiile mainilor, gatului, genunchilor si soldului. Riscul de a dezvolta o forma de artroza creste o data cu varsta. Discuta cu medicul tau si spune-i daca te confrunti cu urmatoarele simptome timpurii ale artrozei, asa cum mai este numita osteoartrita:

1. Durere

Persoanele care sufera de artroza (sa nu uitam ca osteoartrita este un tip de artrita) sunt foarte familiarizate cu dureri de spate, de gat, de genunchi si de solduri.
 
NEWSLETTER DOC DEDICAT
 
Durerea surda in cazul formelor timpurii de artroza poate fi clasificata in doua moduri diferite: durere si sensibilitate. Este posibil ca persoana sa simta o durere mai ascutita atunci cand isi misca articulatia afectata de boala intr-un anumit mod, cum ar fi atunci cand deschide un borcan cu degetele afectate de artroza.

2. Sensibilitate

Sensibilitatea este disconfortul pe care il simti atunci cand apesi pe o articulatie. Sensibiliatea poate sa includa, totodata, umflatura vizibila in zona din preajma articulatiei, dar acest semn (umflarea zonei) este mai intalnit in stadiile avansate ale artrozei.

3. Rigiditatea articulara

O data cu durerea articulatiilor vine si rigiditatea. Aceasta rigiditate este normala atunci cand te trezesti dimineata sau cand ai stat asezat la birou toata ziua. De asemenea, este un semn timpuri al artrozei (osteoartritei). Persoanele cu artroza, adeseori, incep sa se simta mai bine o data ce si-au "incalzit" articulatiile cu ajutorul unor exercitii nu foarte solicitante sau dupa ce si-au inceput activitatile de zi cu zi.

4. Senzatii anormale

Cartilajul este un tesut care are menirea de a absorbi socul, acest tesut iti ajuta articulatiile sa se miste bine, fara efort. Cand cartilajul este distrus sau deteriorat, faptul ca oasele se freaca unele de celelalte poate produce un numar mare de senzatii anormale. Acele sunete neplacute de frecare ce vin din zona articulatiilor sunt frecvente la persoanele care sufera de artroza. Aceasta este o manifestare a oaselor care se freaca unele de altele. De asemenea, este posibil sa simti sau sa auzi articulatiile trosnind sau facand alte sunete atunci cand te misti.

Campanie DOC-Time RMN

5. Pierderea flexibilitatii

Persoanele aflate in stadiile incipiente ale artrozei pot sa observe la un moment dat ca miscarea zonelor afectate de boala nu mai este la fel de usoara precum era o data. Rigiditatea articulatiilor si durerea pot contribui la pierderea flexibilitatii. Cu alte cuvinte, gama de miscari este redusa, iar pacientul isi poate misca articulatiile doar in anumite pozitii. De exemplu, indoirea completa si intinderea genunchiului sunt in gama normala de miscari, insa daca pacientul are artroza, este posibil sa nu mai poata sa isi intinda atat de bine articulatia genunchiului. Pierderea flexibilitatii este, de obicei, un proces foarte lent, tocmai de aceea este bine sa recunosti din timp aceste simptome ce pot trada o forma de artroza.

6. Momentul in care apare disconfortul

Durerea, sensibilitatea si rigiditatea articulatiilor tind sa fie "setate" la momente foarte exacte in stadiile incipiente ale artrozei. Este posibil sa observi ca soldurile te dor dupa un joc de fotbal sau ca spatele "te tine" (este rigid) la primele ore ale diminetii. Pe masura ce artroza progreseaza, este posibil sa ai articulatii dureroase chiar si atunci cand esti in repaus.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0