Exercitii pe care proaspetele mamici le pot face impreuna cu bebelusii

Proaspetele mămici au o mulțime de noi îndatoriri, însă asta nu înseamnă că nu își doresc cu ardoare să revină cât mai repede la silueta pe care o aveau înainte de sarcină. Așa că astăzi îți arătăm cum burta rămasă după naștere se va topi cu ajutorul acestor exerciții special concepute pentru a fi făcute în doi, adică împreună cu bebelușul tău.

Lipsa timpului, a energiei, precum și faptul că trebuie să stea în permanență cu cel mic sunt câțiva factori care le împiedică pe femeile devenite mămici să facă mișcare după naștere. Totuși, multe sunt stresate de burta rămasă după naștere și ar vrea să scape de această neplăcere cât mai reăede. Ei bine, dacă faci exerciții acasă, chiar ajutată de bebeluș, acest aspect îți poate fi de mare ajutor. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cum scapi de burta rămasă după naștere? Exerciții cu bebelușul

Iată câteva idei de exerciții care să te ajute să scapi mai repede de burtică după ce ai născut, dar și să petreci timp de calitate cu bebelușul:

Exercițiul „avionul”

Pentru acest exercițiu simplu, întinde-te pe spate, cu picioarele apropiate și perfect drepte și ține-l pe cel mic la piept. Apoi, ridică-l ușor ca și cum ar fi un avion care decolează, până când mâinile tale sunt perfect drepte. Lasă-l pe cel mic jos, lipindu-l de piept și repetă acest exercițiu de 10 ori. Exercițiul „avionul” te ajută, cum se spune, să împuști doi iepuri în același timp: îți tonifici musculatura brațelor și pe cea a sânilor și totodată te joci cu cel mic și îl faci să râdă.

Ridicări cu bebelușul

Așază-te în șezut, încrucișează-ți picioarele turcește și ține-l pe cel mic de subsuori, astfel încât să vă puteți privi în ochi. Apoi, ridică-l până când mâinile sunt perfect drepte, după care lasă-l în jos. Execută și de această dată 10 repetări.

Genuflexiuni cu bebelușul în brațe

După ce devii mămică, și genuflexiunile se pot transforma astfel încât să includă și bebelușul. Ia-l pe cel mic în brațe sau, dacă îți este mai ușor, pune-l într-un marsupiu pentru bebeluși, depărtează-ți picioarele și fă 3 serii de câte 12 genuflexiuni, cu o pauză între ele. Nu te grăbi, inspiră și expiră profund și lasă-ți toată greutatea în tălpi.

Abdomene cu bebelușul

Întinde-te pe spate, îndoaie-ți genunchii și pune-l pe cel mic să stea pe burtica ta, ținându-l de subsuori. Ridică-te ușor, făcând abdomene. Caută să faci 2 serii de câte 20 de astfel de abdomene.

Fandări cu bebelușul în brațe

Pe lista de exerciții cu bebelușul intră și fandările. Ține-l pe cel mic în brațe și fă 15 fandări pe un picior. Schimbă apoi piciorul și mai fă 15. Ideal ar fi să ai 3 astfel de serii.

Urcați treptele împreună

Fie că stai la casă și ai o scară interioară, fie că locuiești la bloc și trebuie să ieși pe casa scării, urcatul și coborâtul scărilor cu bebelușul în brațe poate fi cel mai bun antrenament cardio, mai ales dacă accelerezi ritmul ca și cum te-ai grăbi undeva.

Dansează cu bebelușul în brațe

Dansul îți asigură un antrenament cardio ușor, care implică toate grupele importante de mușchi și care îți îmbunătățește echilibrul și coordonarea. Totodată, vei fi și binedispusă, indiferent de cât de obosită și de stresată te simți. Poți face acest exercițiu în timp ce îți ții bebelușul în brațe sau îl poți tine într-un marsupiu, care îi va susține capul. Este suficient să pui muzica ta preferată și să începi să dansezi, ținându-ți mușchii abdominali încordați.

De ce este important să faci mișcare după naștere?

Faptul că faci diverse forme de mișcare, inclusiv unele exerciții fizice (nu foarte solicitante) are numai avantaje pentru tine, ca proaspătă mămică, pe lângă faptul că te ajută să scapi mai repede de burtă după naștere:

  • Anumite activități fizice de intensitate redusă accelerează procesul de recuperare după sarcină, iar astfel se întăresc mușchii din partea inferioară a abdomenului și mușchii care alcătuiesc planșeul pelvin.
  • Exercițiile te ajută să stabilești o rutină în viața de zi cu zi, care va face ca primele săptămâni cu bebelușul să devină mai ușoare. Specialiștii spun că acest gen de activități în care proaspetele mămici se implică în mod regulat vor fi de mare ajutor. În plus, aceasta este o ocazie foarte bună ca mama să relaționeze cu cel mic, mai ales că există foarte multe exerciții care pot fi făcute împreună cu bebelușul.
  • Exercițiile reduc durerile resimțite în corp, după naștere, și protejează mama de instalarea unor noi dureri. Efectul general pozitiv al activităților fizice asupra corpului este chiar mai avantajos în cazul mămicilor, pentru că mișcarea le ajută să evite anumite consecințe neplăcute ale nașterii, cum ar fi unele dureri.
  • Îți vor da mai multă energie și te vor binedispune. Endorfinele care sunt produse atunci când faci exerciții cu bebelușul îți vor da mai multă energie ca să faci față schimbărilor din viața ta și în acest fel, te vei simți mai bucuroasă, vei fi mai încântată și mai binedispusă.

Atenție!

Este extrem de important să ai în vedere modul în care ai născut bebelușul, pentru că anumite activități fizice pot fi dăunătoare în cazul mămicilor care au suferit o operație de cezariană. Cere sfatul medicului tău înainte de a încerca anumite exerciții fizice, pentru a afla dacă ești complet refăcută.

Cercetările arată că, dacă începi un program regulat de exerciții fizice, la scurt timp după ce ai născut, acesta este benefic atât pentru starea ta generală de sănătate, însă te poate ajuta în același timp să reduci riscul de depresie postpartum.

Dacă te confrunți cu sângerări abundente, dureri și disconfort excesiv, dureri de cap sau alte simptome neobișnuite în timpul sau imediat după ce ai făcut exerciții fizice cu cel mic, oprește-te imediat din activitatea fizică și sună-ți medicul, pentru a-i cere sfatul. Nu trebuie să îți forțezi organismul, oricât de mult ai vrea să scapi de burta rămasă după naștere.

De ce mai e nevoie pentru a scăpa mai repede de burtă după naștere?

Este important să abordezi orice dorință de a pierde grăsimea abdominală după naștere cu grijă și în mod sănătos. Pe lângă exerciții pe care le poți face așa cum am discutat, iată și alte câteva idei care te pot ajuta să revii în formă:

Alimentație echilibrată

Poate fi dificil să ai o alimentație adecvată după ce ai născut și te confrunți cu oboseala permanentă, stresul și o mie de lucruri pe care le ai de făcut pentru copil. Totuși, pentru a avea o stare mai bună, dar și pentru a reveni la o formă fizică potrivită, concentrează-te cât poți pe o alimentație cât mai sănătoasă, bogată în legume, fructe, proteine slabe și cereale integrale sau pseudocereale (hrișcă, quinoa, orez brun etc.). Evită consumul excesiv de alimente ultra procesate, zaharuri adăugate și grăsimi trans, deoarece acestea vor întreține burta rămasă după naștere și, în plus, nu te ajută nici dacă ai risc de depresie. De asemenea, fii atentă la dimensiunile porțiilor pentru a evita consumul excesiv de calorii. Mănâncă încet, în mod conștient, și ascultă semnalele de sațietate ale organismului.

Hidratare

Consumă suficientă apă în timpul zilei. Hidratarea corespunzătoare nu ajută doar la îndeplinirea unor funcții importante în corp, ci poate contribui și la menținerea metabolismului mai activ.

Odihna adecvată

Sarcina și primele luni după naștere pot aduce provocări majore în ceea ce privește somnul pentru tinerile mame. Deși poate fi dificil să te odihnești normal după naștere, caută, pe cât posibil, să ai parte de somn de calitate, deoarece lipsa somnului poate afecta negativ echilibrul hormonal și contribuie la creșterea greutății corporale. Încearcă să dormi atunci când doarme și bebelușul. Desigur, aceasta poate fi o provocare, dar odihna pe parcursul zilei te ajută să recuperezi puțin din deficitul de somn. Implică partenerul sau alte persoane din familie în îngrijirea bebelușului, pentru a avea și tu timp pentru odihnă. 

Gestionarea stresului

Stresul cronic poate influența acumularea de grăsime abdominală, deci practicarea tehnicilor de gestionare a stresului, cum ar fi efectuarea unor posturi de yoga sau exerciții de respirație profundă, îți poate fi benefică.

Perseverență și răbdare

Pierderea în greutate și reducerea grăsimii abdominale pot lua timp, deci nu te aștepta să scapi de burtă după naștere cât ai pocni din degete. Important este să faci în fiecare zi sau cât de des este posibil exerciții și să ai cât mai bine grijă și de tine, nu doar de bebeluș. Cel mai important este să fii sănătoasă și să te adaptezi treptat la noua viață de mămică, așa că nu pune presiune pe tine să faci lucruri imposibile. Foarte important, nu te zbate să faci totul singură: e important ca apropiații să îți dea o mână de ajutor în această nouă aventură a vieții tale. Ai răbdare cu tine și vei reuși!

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Johns Hopkins Medicine - What Really Helps You Bounce Back After Pregnancy 
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/what-really-helps-you-bounce-back-after-pregnancy
What to expect - Mom and Baby Workouts to Try Together
https://www.whattoexpect.com/first-year/week-27/exercise-with-baby.aspx

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0