Sumarul de urină, urocultura și analiza materiilor fecale

Urina spune multe despre sănătatea ta și, cel puțin o dată pe an, e indicat să faci o analiză de urină. Medicul tău îți va spune dacă ai nevoie de un sumar de urină sau de o urocultură. De asemenea, analiza materiilor fecale este recomandată cel puțin o dată pe an. Această analiză poate determina dacă există sau nu infecții intestinale. 

Când vine vorba de monitorizarea sănătății tale, analizele de laborator pot furniza informații valoroase despre starea organismului tău. Printre acestea se numără și analizele urinei și a materiilor fecale, care oferă indicii importante despre funcționarea rinichilor, sistemului urinar și tractului gastrointestinal. În acest articol, vei învăța mai multe despre trei analize de laborator comune: sumarul de urină, urocultura și analiza materiilor fecale.

Sumarul de urină

Sumarul de urină este o analiză de bază a urinei care oferă informații esențiale despre sănătatea tractului urinar. Sumarul de urină este alcătuit dintr-o serie de teste de natură chimică și microscopică. Aceste teste sunt menite să detecteze bacteriile din urină, dar și prezența unor substanțe precum proteinele ori pigmenții urinari. Această analiză de urină poate ajuta la depistarea unor boli precum diabetul, bolile renale, infecțiile și nu numai.

Recomandările experților DOC.ro

Analiza de urină poate fi alcătuită din 100 de teste diferite care monitorizează: culoarea, claritatea, densitatea, mirosul, pH-ul, proteinele, glucoza, nitriții, leucocitele, hematiile, bacteriile și nu numai.

Înainte de a recolta proba de urină, nu face exerciții fizice intense și evită consumul de fructe de pădure și sfeclă, care schimbă culoarea urinei. De asemenea, este important să îi comunici medicului tău dacă iei anumite medicamente întrucât acestea pot afecta rezultatele analizei de urină.

Valori de referință sumar de urină:

Densitate: 1.005 – 1.030

  • Densitatea prea mare: poate fi un semn al deshidratării, al pierderilor de lichide (vomă, diaree) ori al unor substanțe în urină (zahăr sau altele).
  • Densitatea prea mică: poate trăda consumul mare de lichide, probleme renale ori folosirea medicamentelor diuretice.

pH: 4.6 – 8.0

  • pH cu valori mai mari: pH-ul alcalin poate fi cauzat de vomă, de probleme renale, infecții urinare sau astm.
  • pH cu valori mai mici: pH-ul acid poate fi cauzat de probleme pulmonare, diabet, supradoză de acid acetilsalicilic, diaree severă, deshidratare, înfometare ori consum abuziv de alcool.

Proteine: deloc

  • Proteinele prezente în urină pot indica: probleme renale, infecții, cancer, hipertensiune, diabet, lupus, leucemie sau otrăvire.

Glucoza: deloc

  • Glucoza prezentă în urină poate indica: diabet, probleme hepatice, otrăvire, sarcină.

Prezența mucusului în urină poate fi semnul unei infecții urinare sau al unei inflamații a tractului urinar superior sau inferior. Mucusul este o substanță lipicioasă, de obicei produsă de membranele mucoase ale tractului urinar pentru a proteja și lubrifia căile urinare.

În cazul unei infecții urinare, mucusul poate fi produs de celulele inflamate ale tractului urinar ca răspuns la prezența bacteriilor. În alte cazuri, mucusul poate fi prezent din cauza unei inflamații a vezicii urinare, uretrei sau rinichilor.

De asemenea, prezența mucusului în urină poate fi asociată cu alte simptome, cum ar fi durerea la urinare, urinarea frecventă sau durerea în zona abdomenului inferior.
În acest caz se impune și efectuarea unei uroculturi pentru a determina tipul infecției și antibiograma.

Urocultura

Urocultura este analiza care detectează infecțiile de la nivelul tractului urinar. Această analiză este realizată în laboratoarele de microbiologie clinică. Pentru a efectua urocultura, se prelevează o probă de urină și se cultivă în medii de cultură specializate în laborator, permițând identificarea și numărarea bacteriilor prezente. Simptomele care îl determină pe medic să îți recomande o urocultură sunt: nevoia de a urina frecvent, durere și usturime la urinare, urină urât mirositoare și dureri de spate.

Majoritatea infecțiilor urinare sunt ușor de tratat cu antibiotice prescrise de către medic, însă dacă nu sunt descoperite și tratate la timp se pot răspândi, afectând uretrele și chiar și rinichii. O infecție la nivelul rinichilor este periculoasă așa că trebuie prevenită cu price preț.
 

 

Valori referință urocultură:

UFC (număr de colonii): până în 10.000/ ml

  • Un rezultat care depășește 10.000/ml de UFC indică prezența unei infecții urinare.

Analiza materiilor fecale

Materiile fecale sunt recoltate și analizate pentru diagnosticarea bolilor digestive de natură microbiană sau parazitară. Analiza materiilor fecale poate oferi informații valoroase despre starea sănătății tractului gastrointestinal. Identificarea bacteriilor și a paraziților din fecale poate ajuta la determinarea cauzei simptomelor digestive precum diareea persistentă, crampele abdominale sau pierderea în greutate inexplicabilă. Această analiză poate oferi ghidajul necesar pentru prescrierea unui tratament adecvat.

Coprocultura

Această analiză are rolul de a descoperi bacteriile și virusurile din scaun în urma examinării fecalelor la microscop. Înainte de recoltarea materiilor fecale, nu e permisă utilizarea niciunui medicament întrucât poate afecta rezultatele. Coprocultura este recomandată de către medic atunci când apar simptome precum durerile abdominale, diareea, balonarea, greața sau voma.

Examenul coproparazitologic

Această analiză are rolul de a depista paraziții din scaun. Examenul coproparazitologic este făcut prin examenarea directă a probelor de materie fecală. Medicul recomandă examenul coproparazitologic dacă apar simptome precum greață, vomă, balonare, flatulență, diaree, scădere în greutate ori simptome de natură neurologică precum insomnii, dureri de cap.

Analiza materiilor fecale la copii

Este necesară o analiză a materiilor fecale la copii atunci când medicul o recomandă ori când apare una dintre următoarele simptome: episoade de diaree, dureri abdominale, constipație, mucus sau sânge în materiile fecale.

Coprocultura se recoltează într-un recipient special, în care există un gel special, recipient pe care îl poți lua de la farmacie ori de la medicul tău. Proba trebuie să fie dusă cât mai repede la laborator.

Examenul coproparazitologic, care identifică paraziții precum Giardia, oxiurii sau limbricii, nu este neapărat concludent din prima, întrucât paraziții au cicluri de viață care nu coincid neapărat cu momentul în care recoltezi materiile fecale. Așadar, este recomandat să se repete examenul coproparazitologic după cel mult o săptămână.

În cazul copiilor, amprenta anală este o altă analiză pe care medicii o pot recomanda. Amprenta anală are rezultate mai concludente decât examenul coproparazitologic întrucât depistează ouăle paraziților. Pentru amprenta anală se poate folosi o bandă adezivă, pe care ouăle paraziților se vor lipi și vor fi apoi depistate la testul microscopic.

Recomandări pentru analizele de laborator

Pentru a te asigura că rezultatele analizelor de laborator sunt cât mai precise și relevante, este important să respecți anumite recomandări. Înainte de colectarea mostrelor, asigură-te că urmezi instrucțiunile medicului sau asistentului medical, ei ar putea să-ți ofere informații specifice despre procedurile și pregătirea necesară pentru fiecare tip de analiză. 

De obicei, este necesar să eviți consumul anumitor alimente înainte de a efectua analizele pentru a nu afecta rezultatele. În unele cazuri, medicamentele pe care le iei pot influența rezultatele analizelor. Întreabă medicul tău dacă există medicamente pe care trebuie să le întrerupi înainte de analize și cât timp ar trebui să aștepți după oprirea administrării acestora.

De reținut! 

Sumarul de urină, urocultura și analiza materiilor fecale sunt analize de laborator importante care pot oferi informații esențiale despre starea organismului tău. Aceste analize pot ajuta la diagnosticarea și monitorizarea afecțiunilor tractului urinar și gastrointestinal. Dacă ai simptome neobișnuite, cum ar fi urinare frecventă sau dureroasă, diaree persistentă sau alte tulburări digestive, este recomandat să consulți un medic care să îți recomande analizele potrivite pentru evaluarea stării tale de sănătate.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Analysis of Gut Microbiome Using Fecal Samples”, autori: Ahmed Gamal, Mayyadah Alabdely, Kelly Steller, Hilmi Al-Shakhir, Mohammed Elshaer, Mahmoud Ghannoum - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36008673/
“Urinalysis”, autori: Daniel A. Queremel Milani; Ishwarlal Jialal - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557685/
“Urine Culture” - https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/22126-urine-culture
“Urinalysis” - https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/17893-urinalysis 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0