Frunzele de mango, beneficii umitoare pentru sanatate

Mango nu este numai un fruct delicios, ci și unul foarte sănătos, însă știi ce potențiale beneficii au și frunzele de mango pentru sănătate? Află din articolul pe care ți l-am pregătit astăzi.

Frunzele de mango sunt bogate în vitamina A, vitamina C, dar au un conținut ridicat și de antioxidanți, în compoziția lor regăsindu-se flavonoide, beta-caroten și polifenoli, care luptă împotriva inflamației și scad riscul de boli cronice. Să vedem ce beneficii pot avea aceste frunze de mango și cum să le folosești.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Frunze de mango: proprietăți și beneficii potențile 

Frunzele de mango conțin compuși antioxidanți, cum ar fi polifenolii și flavonoidele, care ajută la combaterea stresului oxidativ în organism. Acești antioxidanți contribuie la protejarea celulelor împotriva deteriorării cauzate de radicalii liberi și sprijină sănătatea generală. Anumite studii preliminare sugerează că extractele de frunze de mango pot avea efecte antiinflamatoare, ceea ce ar putea fi util în gestionarea afecțiunilor inflamatorii, cum ar fi artrita sau bolile inflamatorii intestinale.

Iată ce efecte are consumul de frunze de mango asupra organismului și cum să le utilizezi:

Frunzele de mango sunt benefice pentru persoanele cu diabet

Diabetul este o boală incurabilă pentru majoritatea oamenilor, chiar dacă unii reușesc să intre în remisie, însă schimbarea stilului de viață și a alimentației poate îmbunătăți vizibil situația bolnavilor. Frunzele de mango conțin antocianide, care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, prevenind hiperglicemia. Totodată, substanțele din frunzele acestui fruct stimulează producția de insulină și ajută la distribuirea glucozei în sânge.

Cum le folosești: Diabeticii pot folosi frunzele de mango pentru a prepara un ceai. Se pun frunzele într-o cană cu apă fierbinte seara, iar dimineața se strecoară ceaiul obținut și se poate consuma. 

Frunzele de mango ajută la eliminarea pietrelor la rinichi

Litiaza renală este o afecțiune dureroasă, pe care o poți preveni însă cu ajutorul pudrei obținute din frunzele de mango uscate.

Cum le folosești: Amestecă pudră de frunze de mango într-un pahar cu apă și consumă apa a doua zi.

Frunzele de mango remediază problemele respiratorii

Frunzele de mango pot fi eficiente și în tratarea problemelor respiratorii. Acestea ajută la ameliorarea răcelilor, bronșitei și astmului.

Cum le folosești: Fierbe câteva frunze în apă și îndulcește ceaiul obținut folosind miere. Tusea se va calma, iar vocea îți va reveni.

Frunzele de mango ajută la vindecarea arsurilor

Cicatricele provocate de arsuri sunt dureroase, dar și inestetice, iar frunzele de mango accelerează vindecarea acestora.

Cum le folosești: Arde câteva frunze de mango și folosește cenușa obținută astfel pentru aplicarea unor comprese cu cenușă.

Frunzele de mango calmează durerile de gât

Durerile de gât pot fi ușurate de fumul obținut prin arderea frunzelor de mango.

Cum le folosești: Arde câteva frunze de mango și inhalează mirosul, iar durerea din gât se va calma.

Frunzele de mango stimulează tranzitul intestinal

Digestia este facilitată de consumul de frunze de mango.

Cum le folosești: Pentru a te bucura de efectele benefice pe care acestea le au asupra stomacului, fă-ți un ceai din frunze de mango și consumă-l în fiecare dimineață, pe stomacul gol.

Frunzele de mango dau o respirație proaspătă

Frunzele de mango îți asigură o respirație proaspătă, dar sunt benefice și pentru gingii și dantură.

Cum le folosești: Spală bine frunzele de mango, opărește-le, apoi folosește apa în care le-ai opărit pe post de apă de gură. Frunzele nu se aruncă direct, ci se pot mesteca preț de 2‑3 minute, apoi vor fi scuipate.

Alte potențiale beneficii

Se pare că frunzele de mango au și proprietăți antihipertensive. De asemenea, conținutul de antioxidanți din aceste frunze de mango ar putea contribui la menținerea sănătății sistemului cardiovascular prin reducerea oxidării LDL (colesterolul rău) și a inflamației, ambele fiind factori de risc pentru bolile de inimă. Unele cercetări pe animale au sugerat că extractul de frunze de mango poate avea valoare terapeutică potențială în tratamentul leziunilor hepatice induse de CCl4 și a unor boli hepatice. Activitatea hepatoprotectoare a acestui extract poate fi atribuită principiilor antioxidante din frunzele de mango.

Frunzele de mango te ajută să te relaxezi

Frunzele fructului de mango au proprietăți relaxante, care te vor ajuta să înlături stresul acumulat pe timpul zilei și să reduci stările de anxietate.

Cum le folosești: Dacă ești încordată și nu ai o stare prea bună, fă-ți o baie fierbinte, în care pune cel puțin 10 frunze de mango.

Cum prepari ceaiul din frunze de mango?

Ingrediente:

  • 3‑4 frunze de mango
  • apă

Mod de preparare

Pentru început, fierbe trei sau patru frunze de mango într-o oală mică cu apă. După ce ai terminat de fiert, lasă aceste frunze să stea în apă peste noapte, pentru a maximiza cantitatea de extract de mango rămas în apa în care ai fiert frunzele. Strecoară frunzele și bea infuzia rămasă, dimineața, imediat ce te-ai trezit. Dacă bei ceaiul pe stomacul gol, te asiguri că organismul va absorbi mare parte din nutrienții din frunzele de mango. Nu uita să speli frunzele înainte de a le fierbe. Acest ceai este mai eficient dacă îl bei dimineața, înainte de micul dejun.

Pentru cine nu se recomandă remediile din frunze de mango? 

Dacă ai alergie la mango sau la alte fructe din familia Anacardiaceae (cum ar fi nuci de caju sau fistic), este posibil să ai și o reacție alergică la frunzele de mango. În aceste cazuri, remediile din frunze de mango trebuie evitate complet.

Frunzele de mango pot interacționa cu anumite medicamente, ceea ce ar putea afecta eficacitatea acestora sau ar putea provoca efecte secundare nedorite. De exemplu, consumul de frunze de mango ar putea potența efectele medicamentelor antidiabetice, afectând nivelurile de zahăr din sânge. Persoanele care iau medicamente ar trebui să consulte întotdeauna un medic înainte de a utiliza remedii din frunze de mango.

Nu există suficiente dovezi pentru a determina siguranța utilizării de frunze de mango în timpul sarcinii sau alăptării. Ca măsură de precauție, este recomandat să se evite remediile din frunze de mango în aceste perioade, deoarece nu sunt cunoscute efectele pe termen lung asupra sănătății femeii sau copilului. 

Frunzele de mango conțin substanțe care ar putea afecta coagularea sângelui. Persoanele care iau medicamente anticoagulante sau care au tulburări de coagulare a sângelui ar trebui să evite consumul de remedii din frunze de mango sau să discute cu medicul înainte de a le utiliza.

Recomandarea noastră este ca, înainte de a încerca remediile cu frunze de mango, pentru a nu întâmpina efecte adverse, să ceri sfatul medicului tău de familie ori sfatul unui medic cu competențe în fitoterapie.

Despre fructul de mango

  • Fructul de mango este bogat în nutrienți și compuși bioactivi, ceea ce îl face să ofere o serie de beneficii pentru sănătate atunci când este consumat în cadrul unei diete echilibrate. 
  • Mango este o sursă excelentă de vitamina C, vitamina A, vitamina E și vitamina K. De asemenea, este bogat în minerale precum potasiu, magneziu și cupru, care sunt esențiale pentru sănătatea generală.
  • Fructul de mango conține o varietate de antioxidanți, cum ar fi carotenoidele, polifenolii și vitamina C, care ajută la combaterea stresului oxidativ și la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.
  • Conținutul ridicat de vitamina C din mango ajută la producerea de colagen, care este esențial pentru sănătatea pielii. De asemenea, vitamina A din mango susține sănătatea pielii și poate ajuta la vindecarea rănilor.
  • Vitamina C din mango joacă un rol important în menținerea unui sistem imunitar sănătos și în combaterea infecțiilor. Consumul regulat de mango poate ajuta la creșterea rezistenței organismului la infecții și boli.
  • Mango conține carotenoide precum luteina și zeaxantina, care sunt asociate cu protejarea sănătății ochilor și prevenirea bolilor oculare legate de vârstă, cum ar fi degenerescența maculară.
  • Mango este relativ sărac în calorii și conține fibre alimentare, care ajută la menținerea senzației de sațietate și la gestionarea greutății. Consumul de mango în cadrul unei diete sănătoase poate contribui la pierderea în greutate sau la menținerea greutății corporale sănătoase.
  • Mango este o sursă bună de potasiu, care poate ajuta la menținerea tensiunii arteriale sănătoase. De asemenea, conținutul său de antioxidanți poate ajuta la reducerea inflamației și la protejarea inimii împotriva bolilor cardiovasculare.

Dacă vrei să consumi mango-ul imediat, alege unul care este ușor moale, dar nu prea moale. Dacă vrei să aștepți câteva zile înainte de a consuma fructul, alege unul care este mai ferm. Caută un fruct care arată sănătos și fără defecte evidente, nu cu pete și urme de lovituri. Un mango copt va avea o culoare predominant galbenă sau portocalie, chiar roșiatică sau roșie, în funcție de soi. Nu lua fructe de mango verzi sau cu pete verzi mari, deoarece acestea sunt semne că nu sunt coapte. Un mango copt suficient va emana un miros plăcut și dulceag; evită fructele care nu au miros sau au un miros neplăcut, de fermentat.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
PharmEady - 8 Unknown Benefits Of Mango Leaves
https://pharmeasy.in/blog/6-unknown-benefits-of-mango-leaves/
Pub Med - Mango ( Mangifera indica L.) Leaves: Nutritional Composition, Phytochemical Profile, and Health-Promoting Bioactivities
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33669341/
Studiul „Mango (Mangifera indica L.) Leaves: Nutritional Composition, Phytochemical Profile, and Health-Promoting Bioactivities”, apărut în Antioxidants (Basel). 2021 Feb 16;10(2):299. doi: 10.3390/antiox10020299, autori: Manoj Kumar et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0