Uleiul din sâmburi de struguri: beneficii pentru sănătate, păr și piele

Uleiul din semințe de struguri a devenit un ulei alternativ de gătit destul de popular. Acesta are proprietăți similare cu cele ale uleiurilor precum uleiul vegetal sau de măsline și poate oferi consumatorilor multe beneficii pentru sănătate. În plus, cu privire la uzul extern, oamenii de știință sunt de aceeași părere: uleiul din sâmburi de struguri are o mulțime de beneficii pentru pielea și părul nostru.

Ce tip de metabolism ai?

Uleiul din semințe de struguri este obținut din semințe de struguri, care sunt produse secundare din procesul de vinificație. Abia recent, uleiul din semințe de struguri a fost extras din semințele rămase pentru a crea un produs.

Uleiul din semințe de struguri are proprietăți benefice pentru sănătate, care sunt detectate în principal prin studii in vitro, cum ar fi proprietăți antiinflamatorii, cardioprotectoare, antimicrobiene și anticancerigene, și poate interacționa cu căile celulare și moleculare. Aceste efecte au fost legate de constituenții uleiului din semințe de struguri, în principal tocoferol, acid linolenic, resveratrol, quercetină, procianidine, carotenoizi și fitosteroli.

Uleiul din sâmburi de struguri are o formulă care este ușor absorbită de piele, accelerează regenerarea celulelor pielii, dar are și proprietăți antiseptice și hidratante. De aceea, acesta este folosit adesea pe post de ingredient de bază în produsele cosmetice, începând de la cremele anti-îmbătrânire și până la produse pentru îngrijirea părului degradat.

Informații nutriționale

Uleiul de sâmburi de struguri conține următoarele elemente nutriționale care se găsesc într-o lingură de ulei de semințe de struguri:

  • Calorii: 120
  • Calorii din grăsimi: 122
  • Total grăsimi: 14 grame
  • Grăsimi saturate: 1 gram
  • Grăsimi trans: 0 grame
  • Colesterol: 0 miligrame
  • Sodiu: 0 miligrame
  • Total carbohidrați: 0 grame
  • Zaharuri: 0 grame
  • Proteine: 0 grame

În plus, substanțele nutritive și mineralele pe care le poți găsi în uleiul din semințe de struguri includ următoarele:

  • Acizi grași polinesaturați;
  • Acizi grași Omega-6;
  • Acid linoleic;

Studiul VITALISsCE
  • Vitamina E;
  • Antioxidanți fenolici.

Este important de remarcat faptul că uleiul din semințe de struguri conține mai multă vitamina E decât alte uleiuri, cum ar fi uleiul de măsline, ceea ce poate contribui la o dietă sănătoasă. Nu există mulți nutrienți cheie în uleiul din semințe de struguri. Cu toate acestea, conține ingrediente precum acizii grași Omega-6 și este bogat în acizi grași polinesaturați, care contribuie la unele beneficii pentru sănătate.

Beneficiile uleiului din sâmburi de struguri pentru sănătate

  • Îmbunătățirea inflamației și a rezistenței la insulină - Un studiu efectuat pe femei supraponderale sau obeze a arătat că un consum moderat de ulei de sâmburi de struguri a îmbunătățit starea inflamatorie, precum și rezistența la insulină.
  • Risc redus de boli de inimă - Uleiul din semințe de struguri conține niveluri ridicate de vitamina E, care are proprietăți antioxidante ridicate, și s-a demonstrat că acesta contribuie la reducerea celulelor deteriorate de radicalii liberi din organism. Această protecție ajută la prevenirea bolilor de inimă și a unor tipuri de cancer. Înlocuirea alimentelor cu niveluri ridicate de grăsimi saturate cu cele care conțin grăsimi polinesaturate s-a dovedit, de asemenea, că reduce riscul de boli cardiovasculare.
  • În plus, uleiul din sâmburi de struguri a fost raportat ca un supliment alimentar adecvat care poate preveni sau îmbunătăți tulburările fiziologice legate de bolile cronice. În special, multe întrebări legate de biodisponibilitate, răspunsul la doză și efectele secundare la om sunt încă fără răspuns.

Beneficiile uleiului din sâmburi de struguri pentru piele și păr

Hidratează pielea – datorită proprietăților sale emoliente, uleiul din sâmburi de struguri înmoaie pielea aspră, hidratând-o în profunzime. Așadar, poți folosi acest ulei pentru masarea coatelor, a genunchilor și a călcâielor, zone în care pielea este adesea înăsprită. Masată cu ulei din sâmburi de struguri, pielea devine moale și catifelată.

Tot datorită proprietăților sale emoliente, uleiul din sâmburi de struguri este folosit pe post de ingredient de bază în creme, loțiuni de corp, loțiuni de plajă, balsam de buze și nu numai.

Previne/ întârzie îmbătrânirea pielii – datorită proprietăților sale antioxidante, uleiul din sâmburi de struguri întârzie efectele pe care procesul de îmbătrânire le are asupra chipului tău și nu numai. Acesta protejează pielea de acțiunea radicalilor liberi, menținându-i aspectul tânăr și elastic.

Recomandările experților DOC.ro

Accelerează vindecarea rănilor – rănile de la suprafața pielii sunt vindecate mai rapid cu ajutorul uleiului din sâmburi de struguri. Studiile au dovedit că acesta facilitează regenerarea vaselor de sânge afectate și grăbește vindecarea.

Reglează secreția de sebum – poate suna aberant, însă uleiul din sâmburi de struguri este eficient în estomparea secreției de sebum în exces, la nivelul tenului. Persoanele care au un ten gras pot reduce aspectul lucios specific acestui tip de ten, masând fața cu ulei din sâmburi de struguri, care echilibrează uleiurile naturale ale pielii. Totodată, acesta stimulează secreția de colagen, făcând pielea să fie mai fermă.

Protejează pielea de radiațiile UV – radiațiile ultraviolete afectează pielea, provocând arsuri solare și favorizând îmbătrânirea prematură. Uleiul din sâmburi de struguri aplicat înainte de expunerea la soare protejează pielea de radiațiile solare.

Hidratează părul – și podoaba ta capilară are de câștigat de pe urma folosirii uleiului din sâmburi de struguri. Folosește uleiul din sâmburi de struguri pe post de tratament de hidratare zilnic, aplicat pe vârfurile firelor de păr, ori chiar pe post de produs pentru finisarea coafurii. Acesta nu îți va lăsa părul uleios, ci îi va oferi strălucire discretă.

Combate căderea părului – folosirea uleiului din sâmburi de struguri pe post de mască de păr va combate căderea podoabei capilare datorită conținutului bogat de vitamina E, minerale, proteine și acid linoleic.

Cum să folosești uleiul din sâmburi de struguri

Pentru față: încălzește câteva picături de ulei între palme și masează-ți tenul și gâtul cu acesta.
Pentru corp: folosește uleiul din sâmburi de struguri pe post de ulei de masaj.
Pentru păr: aplică ulei din sâmburi de struguri pe părul uscat, evitând rădăcinile.

Riscurile potențiale ale uleiului din semințe de struguri

În prezent, nu se cunosc multe riscuri pentru sănătate ale uleiului din semințe de struguri, deoarece este considerat sănătos și similar cu uleiul de măsline. Prin urmare, sunt necesare cercetări mai ample privind beneficiile și riscurile sale pentru sănătate.

Cu toate acestea, există câteva riscuri:

Risc de cancer - un risc remarcat al acestui ulei este că unele tipuri pot conține niveluri ridicate de hidrocarburi aromatice policiclice (HAP), care pot fi periculoase pentru sănătatea umană. S-a constatat că HAP-urile provoacă cancer la unele animale.

Creșterea în greutate - Ca majoritatea uleiurilor, uleiul din semințe de struguri este bogat în grăsimi și, prin urmare, trebuie consumat cu moderație. Consumul unei diete bogate în grăsimi poate duce la creșterea excesivă în greutate, ceea ce crește riscul de cancer, boli de inimă și alte probleme de sănătate.
 


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Grape (Vitis vinifera L.) Seed Oil: A Functional Food from the Winemaking Industry - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7599587/#B125-foods-09-01360
Grape Seed Oil Compounds: Biological and Chemical Actions for Health - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4988453/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0