Cum iti agresezi tenul fara sa iti dai seama

In necunostinta de cauza sau subestimand gravitatea unor gesturi, aparent banale, iti poti provoca adevarate traume la nivelul tenului. Dintre toate, statul la soare este cel mai nociv, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, spun medicii dermatologi.

Expunerea iresponsabila a tenului la soare poate cauza traume temporare, precum si pe termen lung. Radiatiile ultraviolete (UV) agreseaza tenul, avand o serie de efecte nedorite. In primul rand, pe termen scurt, radiatiile emanate de soare declanseaza inrosirea pielii si, totodata, favorizeaza deshidratarea.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Asadar, dupa o zi de stat cu fata la soare, fara sa folosim protectie solara (creme, lotiuni cu SPF), in mod cert tenul va fi uscat si inrosit. Pe termen lung, insa, efectele sunt si mai grave. In primul rand, radiatiile UV cauzeaza imbatranirea prematura a pielii, accentuand ridurile si favorizand, totodata, aparitia petelor maronii la nivelul pielii. Apoi, expunerea fetei la radiatiile UV creste considerabil riscul de cancer de piele.

Pentru a preveni efectele negative ale radiatiilor UV asupra tenului, este indicat sa folosim zilnic produse cosmetice cu protectie UV, precum si sa ne protejam pielea prin purtarea unor palarii cu boruri mari. Limitarea expunerii tenului la soare in intervalul orar 10.00-16.00 este, de asemenea, recomandata.

Nedemachierea pielii poate fi, de asemenea, traumatizanta pentru pielea de pe fata. Asta pentru ca machiajul care ramane peste noapte pe fata poate da nastere unor pori incarcati sau poate declansa aparitia imperfectiunilor. Cele din urma sunt o consecinta a acumularii de reziduri formate din praf, poluare, fum de tigara, transpiratie, urme de machiaj si nu numai. Daca porii nu sunt curatati in profunzime, pe langa punctele negre pot aparea si comedoane sau cosuri.

Un alt gest ce poate provoca traume la nivelul tenului este reprezentat de spargerea/ scoaterea cosurilor pe cont propriu, nu la salonul de infrumusetare.

Pentru a scapa de cosuri fara ajutorul cosmeticienei, dar si fara a produce traume la nivelul pielii, exista doua variante:

  • fie le lasi sa se usuce de la sine si mai poti dinamiza procesul prin schimbarea pH-ului tenului, prin aplicarea directa pe cos a spirtului medicinal sau parfumului, cu ajutorul unui betisor de vata,
  • fie se preseaza cosul numai dupa ce a fost spart cu ajutorul unui ac steril. In acest fel, se pot preveni ranile de pe fata sau chiar cicatricile ce apar in urma presarii fara a interveni cu acul.

 

O alta trauma la nivelul pielii consta in epilarea cu ceara la nivelul buzei superioare. Astfel, se bruscheaza muschii fetei si, in timp, apar riduri deasupra buzelor.

Chiar si temperatura ridicata a cerii poate provoca adevarate rani sau pete prin fotosensibilizarea pielii. Cel mai indicat este sa intervii fie cu ajutorul pensetei, fie prin epilare definitiva (aceasta varianta este recomandata numai in sezonul rece).

Cum sa iti ingrijesti tenul in mod responsabil

Pentru un ten impecabil in ciuda trecerii anilor, pielea are nevoie de o atentie si o ingrijire speciala. Astfel, trebuie sa ne facem timp zilnic pentru ingrijirea fetei.

  • Protectia solara trebuie aplicata zilnic, indiferent de sezon. Vara, insa, factorul de protectie folosit ar trebui sa fie de minimum 30.
  • Pielea trebuie curatata zilnic, atat dimineata, cat si seara, fie ca folosim sau nu produse de make-up.
  • Pielea necesita hidratare zilnica, de aceea e important sa folosim o crema de zi si una de seara, mai ales dupa implinirea varstei de 25 de ani.
  • Acneea trebuie tratata la medicul dermatolog, care va stabili cauza acesteia, precum si un tratament pe masura.
  • Exfolierea este si ea importanta in rutina de beauty, indepartarea celulelor moarte lasand tenul curat si catifelat. Se poate folosi un scrub din comert, dar si un exfoliant DIY, preparat acasa (sare plus demachiant, cafea plus putin ulei de masline).

Alte greseli pe care le faci in ceea ce priveste pielea fetei

Mergi la culcare fara sa indepartezi machiajul de pe fata - Daca se intampla o data pe an sa nu te demachiezi cand te culci, nu e o problema, insa aceasta greseala nu trebuie sa devina un obicei, intrucat iti poate agresa tenul. Faptul ca nu indepartezi produsele de machiaj in timpul noptii iti infunda porii si glandele sebacee. Cand machiajul este blocat in pori, ii face sa para mai mari. In plus, acest lucru poate duce la inflamatie.

Dormi pe o fata de perna din bumbac - Cel mai bine ar fi sa schimbi fata de perna actuala cu una din matase. Satinul sau matasea sunt materiale care reduc la minimum problemele tenului si pliurile sau cutele care se pot forma pe piele, din cauza fetei de perna.

Faptul ca tenul tau este presat permanent pe o fata de perna dintr-un material necorespunzator cauzeaza traume la nivelul pielii. In timp, aceste agresiuni, agravate de frecarea cu bumbacul, poate cauza cute sau pliuri permanente, pe masura ce productia de colagen scade.

Folosesti accesorii murdare pentru aplicarea machiajului - Iata o alta greseala care iti agreseaza tenul, fara sa realizezi. Da, este o greseala care dauneaza pielii, mai mult decat ai crede. Investeste intr-un produs de curatare pentru pamatuful cu care aplici fondul de ten. Daca mentii aceste accesorii curate, in fiecare zi, te vei asigura ca tii la distanta murdaria si resturile de machiaj care ti-ar putea afecta pielea.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0