Striatii pe unghii: cauze posibile

Îmbătrânirea este cea mai frecventă cauză a striațiilor unghiilor. Striațiile verticale ale unghiilor sunt cele mai des întâlnite și sunt, de obicei, inofensive.

Există situații în care striațiile unghiilor pot fi un semn al unei afecțiuni de bază, mai ales dacă acestea sunt orizontale. O consultatie la dermatolog pentru un diagnostic amănunțit va ajuta atât pacienții, cât și medicii să descopere un plan de tratament adecvat în fiecare caz.

Despre striații pe unghii

Unghiile sunt alcătuite dintr-o proteină numită keratină, care se găsește și în piele, și în păr.

Multe condiții de sănătate diferite pot provoca modificări ale unghiilor și ale patului unghial. 

Striațiile se numără printre diferitele tipuri de anomalii ale unghiilor care se pot dezvolta din cauza îmbătrânirii, leziunilor sau traumatismelor unghiilor ori afecțiunilor medicale subiacente. 

A avea striații verticale (longitudinale) pe unghii se referă la prezența unor linii minuscule ridicate sau creste care se întind în sus și în jos, pe lungimea unghiei. 

În cazul în care unghiile tale își schimbă culoarea sau dacă dezvolți striații orizontale pe unghii, discută cu medicul. Aceste modificări ar putea indica o condiție medicală subiacentă. Modificarile ar putea fi secundare diferitelor cauze precum tulburări inflamatorii ale unghiilor, infecții, boli sistemice și afecțiuni generale, traume și alterarea hidratării unghiei.

Striații verticale pe unghii cauzate de îmbătrânire

Așa cum pielea poate prezenta semne de îmbătrânire, unghiile și patul unghial se pot schimba, de asemenea, odată cu vârsta. Unghiile în sine pot, de asemenea:

•    să devină mai groase sau mai subțiri;
•    să își piardă forma netedă;
•    să înceapă să se fisureze, să se rupă ușor.

Onicorexie este termenul medical folosit pentru a descrie striațiile verticale de pe unghii care însoțesc adesea unghiile fragile.

De asemenea, unghiile pot începe să formeze orice număr de striații verticale pe măsură ce cresc. Striațiile verticale ale unghiilor, care sunt destul de comune, se extind de la cuticulă până la vârful unghiei. Ele devin adesea mai numeroase sau mai proeminente odată cu vârsta și nu sunt, de obicei, un motiv de îngrijorare.

Onicorexia este frecventă la femeile de vârstă mijlocie și caracterizată prin despicare longitudinală și brazde paralele superficiale care se desfășoară pe stratul superficial al unghiei ). Severitatea prezentării clinice depinde de gradul factorului cauzal. Crestele longitudinale pot varia de la câteva creste superficiale până la brazde adânci, afectând de la o mică parte a suprafeței unghiei până la cel puțin 70% din suprafața totală a unghiei.

De asemenea, despicarea longitudinală poate varia de la câteva despicături superficiale până la mai multe fisuri profunde. Uneori se observă o singură divizare longitudinală a întregului pat unghial (unghia despicată).  Durerea indusă de crăpăturile profunde poate fi motivul pentru care se cere sfatul medicului.
 

Când să mergi la medic

O consultatie la dermatolog poate ajuta, totuși, în cazurile în care simptomele provoacă durere sau unghii inestetice.

Alte cauze striații verticale pe unghii

Alte afecțiuni pot provoca, de asemenea, striații verticale pe unghii, împreună cu alte simptome. Unele tipuri de anemie pot dezvolta striații verticale ale unghiilor, adesea însoțite de modificări de culoare ale unghiilor sau modificări ale texturii acestora, precum anumite adâncituri în unghie.

O hemoragie în așchii este un mic cheag de sânge care poate crea o decolorare verticală sub unghie. Dacă nu știi ce a cauzat sângerarea, ar trebui să ia în considerare o consultatie la dermatolog.

Alte cauze care pot provoca apariția striațiilor verticale pe unghii includ:

•    trahionichia (afecțiune a unghiilor la pacienții cu psoriazis);
•    boala vasculară periferică;
•    artrita reumatoidă;
•    tumoare a patului unghiilor;
•    utilizarea excesivă a solvenților pentru unghii;
•    intervenție chirurgicală;
•    traumatisme.

Striațiile care apar alături de alte simptome, cum ar fi unghiile aspre sau casante, care nu sunt cauzate de îmbătrânire, pot fi un semn al altor tulburări medicale și ar trebui diagnosticate de un medic.

Striații orizontale pe unghii

Spre deosebire de striațiile verticale, liniile lui Beau sunt depresiuni orizontale sau transversale ale unghiei care pot fi confundate cu crestăturile unghiei.Aceste creste sunt adesea adânci și pot apărea mai multe linii de-a lungul unghiei.

Striațiile orizontale pe unghii sunt adesea un semn al unei afecțiuni de bază care necesită diagnostic și tratament. În unele cazuri, unghiile se pot opri din creștere până când afecțiunea este tratată.

Onicoschizia lamelară reprezinta denumirea striatiilor pe orizontala si este cauzată de afectarea factorilor adezivi intercelulari ai patului unghial, care se exfoliază în straturi fine orizontale. Duritatea unghiilor este în principal secundară aminoacizilor cu conținut ridicat de sulf, în special cistina, și legăturilor încrucișate strânse ale keratinei. Proteina de keratina din unghii este cea mai dură la un pH ușor acid. Aderența dintre celule este facilitată de granulele de acoperire cu membrană cu legături prin lipide, cum ar fi acil ceramidele.

Bucățile triunghiulare din patul unghial  pot fi rupte cu ușurință din marginea liberă (despicare crenelată). În alte cazuri, ruperea marginilor laterale poate provoca despicarea transversală. Acest tip de fragilitate a unghiilor este aproape exclusiv tipica pacienților care se spală prea des pe mâini sau stau cu mainile mult timp in apa(de exemplu, gospodine, dar și medici, asistente, inotatori de performanta, profesori de inot etc)  .

Ocazional, scindarea lamelară proximală poate fi observată în lichenul plan sau în timpul tratamentului cu etretinat sau acitretină.

Striațiile orizontale ale unghiilor sunt cauzate si de boli care afectează întregul organism și ar putea fi un semn de: 

•    malnutriție; 

•    atac de cord (infarct miocardic);

•    infecții severe și tulburări metabolice, inclusiv diabet;

•    boală acută de rinichi;

•    boală tiroidiană.

Striațiile orizontale pe unghii pot apărea și la pacienții care:

•    au suferit chimioterapie;

•    au avut oreion sau sifilis. 

Alte cauze striații pe unghii

Tulburări inflamatorii ale unghiilor sunt prezente in multe dermatoze precum psoriazisul, lichenul plan, lichenul striat, alopecia areata, boala Darier și eczemele. De obicei, aceste tulburări sunt diagnosticate ca entități separate, deși caracteristicile fragilității unghiilor sunt frecvente la acești pacienți.

Mulți pacienți cu psoriazis se confruntă cu probleme cu unghiile și patul unghial. Până la 50% dintre pacienții afectați de psoriazis prezintă anomalii ale unghiilor care sunt frecvent asociate cu striarea unghiilor. Când este implicată partea proximală a unghiei, aceasta prezintă gropi neregulate și adânci. , în timp ce o implicare psoriazică mai extinsă induce un pat unghial friabil și fragil in totalitate.

Eczema poate provoca, de asemenea, creste și decolorarea unghiei, împreună cu alte simptome ale pielii.

Lichenul plan în diferitele sale forme poate afecta și unghiile. Aproximativ 10% dintre pacienții cu lichen plan au o afectare specifică a unghiilor.  În funcție de gradul de inflamație, modificările unghiei constau în subțierea, striatii a longitudinale și despicarea unghiei. Rareori, lichenul plan eroziv poate implica unghiile.  În lichenul striat, afectarea unghiei este similară cu cea a lichenului plan, dar de obicei doar jumătate din unghie este afectată.

Infecții fungice- precum onicomicoza albă superficială este un exemplu de cauză a straitiilor secundare leziunii. În acest tip de onicomicoză, hifele fungice colonizează straturile cele mai superficiale ale patului unghial și devin albe, opace și friabile în mai multe puncte mici , secundare digestiei keratinei de către ciuperci.

Mai multe boli infecțioase, cum ar fi sifilisul și tuberculoza pulmonară, pot da modificări nespecifice unghiilor, cum ar fi subțierea unghiilor și fisurarea marginii libere și o fragilitate generală.

Tulburările digestive care afectează absorbția nutrienților pot influența și unghiile. Boala Crohn, boala celiacă și colita ulceroasă sunt toate exemple de tulburări care pot îngreuna absorția substanțelor nutritive din alimente. Dacă organismul nu are elementele de adecvate pentru a face celule noi, pielea și unghiile pot avea de suferit.

Leziunile din cauza unui accident, cum ar fi scăparea unei cărți pe unghie, poate cauza formarea de vânătăi sub unghie și poate schimba temporar forma unghiei.
Echimozele pot cauza formarea de pete maronii roșiatice sub unghie, care vor dispărea treptat pe măsură ce celulele se vindecă și unghia crește.

Dacă decolorarea apare fără să te fi accidentat sau rănit, poate fi un semn a ceva mai grav. Petele maro închis, violet sau roșii de sub unghii pot fi semne ale unor afecțiuni grave, cum ar fi melanomul sau endocardita.

In alte situatii, fragilitatea si petele aparute pe unghii se intalnesc la femeile care poartă lac de unghii un timp extrem de indelungat, uneori luni de zile, aplicând oja chiar peste stratul anterior. Granularea superficială a keratinei este o fragilitate limitată la patul unghial dorsal, care uneori este confundată cu onicomicoza albă superficială.

In fenomenul de granulare superficială, keratinele din patul unghial trec printr-un proces de „granulare” sau exfoliere treptată, cu formarea de mici pete și striații alb-gălbui. Degranularea cheratinei este un tip de pseudoleuconichie, în care decolorarea albă a unghiei se datorează particulelor albe (onicocitele deteriorate) de pe suprafațapatului unghial.

Diagnostic striații pe unghii

Striațiile unghiilor care apar brusc sau însoțite de orice alte simptome trebuie examinate de un medic cât mai curând posibil.

De obicei, leziunile unghiilor nu necesită tratament. Cu toate acestea, dacă deteriorarea unghiei este extinsă, ar trebui să consulți imediat medicul dermatolog.

În timpul consultatiei la dermatolog, medicul te va întreba cum s-a întâmplat leziunea sau de cât timp ai observat simptomele. De asemenea, specialistul se va interesa de istoricul tău medical și despre orice alte simptome cu care te-ai putea confrunta.

Dacă medicul suspectează că o afecțiune de bază cauzează striațiile unghiilor sau alte simptome, va recomanda adesea teste suplimentare și va preleva mostre de sânge sau urină.

Tratament striații pe unghii

Striațiile unghiilor sunt adesea un semn al unei afecțiuni de bază. Tratamentul se va baza pe cauza care stă la baza apariției striațiilor unghiilor. 

De exemplu, dacă o afecțiune a pielii, cum ar fi eczema, provoacă striații pe unghii, medicul dermatolog va încerca să reducă simptomele eczemei prin prescrierea de tratamente topice (ex. aplicarea de unguent sau loțiune locală pe mâini).

Procedând astfel, celulele care controlează crearea unghiilor pot fi vindecate, ceea ce ar ajuta striațiile să dispară.

S-a demonstrat că o combinație între un complex de silicat de arginină și biotinat de magneziu (o sare de biotină bine absorbită) stimuleaza creșterea unghiilor  Cu toate acestea, studiile au fost mici și două dintre ele nu aveau un grup de control.

Suplimentarea cu fier (plus vitamina C) poate fi foarte eficientă atunci când nivelul feritinei este sub 10 ng/ml. Cu toate acestea, studiile care corelează deficitul de fier cu afectarea unghiilor sunt rareori raportate.

Deficitul primar și secundar de zinc este o cauză a fragilitatii unghiilor. Tratamentul prelungit cu zinc 20–30 mg/zi pare a fi eficient în ameliorarea unghiilor fragile.

Într-un studiu randomizat, o formulare biominerală care conține aminoacizi (l-cistina, l-arginina, acid glutamic), vitamine (C, E, B6 și biotină) și minerale (zinc, fier și cupru) s-a dovedit a fi bine tolerată și eficient în întărirea și netezirea unghiilor la subiecții cu onicoschizie după 3 luni de tratament. 

Într-un studiu deschis, cu un singur centru, suplimentarea cu „peptide de colagen bioactive” s-a dovedit a fi foarte eficientă la pacienții cu unghii fragile după 24 de săptămâni de tratament. În acest studiu s-a raportat că rata de creștere a unghiilor a crescut cu 12%, iar frecvența unghiilor rupte a scăzut cu 42%.

Cremele hidratante pentru unghii sunt utile la pacientii cu unghii fragile. Ele pot conține material ocluziv (petrolat sau lanolină) și umectanți (glicerină, propilenglicol și proteine). Se pot adăuga, de asemenea, alfa-hidroxiacizi și uree pentru a crește capacitatea de legare a apei a unghiilor fragile.

Mai multe lacuri sunt disponibile comercial pentru a restructura unghiile afectate de fragilitate. Aceste produse sunt cunoscute ca întăritori de unghii și pot conține siliciu. Un nou întăritor de unghii solubil în apă, special formulat cu o combinație de ingrediente active (salicilat de silandiol și gumă Pistacia lentiscus) care măresc cantitatea și calitatea siliciului și a keratinei din unghii. Contine acid hialuronic cationic care adera la suprafata si hidrateaza in profunzime unghiile si cuticulele. Această combinație de ingrediente ajută la procesul natural de creștere a unghiilor. Siguranța și eficacitatea sunt susținute de un studiu clinic de 6 luni.

Prevenire striații pe unghii

Deși nu orice persoană va dezvolta striații pe unghii pe măsură ce îmbătrânește, din păcate, nu există o modalitate cunoscută de a le împiedica să se formeze.

Gestionarea optimă necesită tratarea cauzei primare a unghiilor casante, atunci când este posibil. În administrarea de suplimentele orale, vitaminele (în special biotina, cunoscută și sub denumirea de vitamina B7), oligoelemente și aminoacizi (în special cisteină) au fost raportate a fi utile.

În plus, mai multe produse, cum ar fi cremele hidratante și lacurile topice, ar putea fi luate în considerare pentru a restructura placa unghiala afectată și pentru a reduce impactul psihologic al acestei probleme comune.

Consumul unei diete variate și sănătoase poate fi un pas optim pentru a furniza organismului combustibilul de care are nevoie pentru a avea unghii puternice și sănătoase și pentru a preveni striațiile unghiilor.

Daca iti doresti sa  programezi chiar acum o consultatie la un specialist dermatolog, nu mai amana nicio zi. Timpul si sanatatea ta sunt pretioase!

Te poti programa chiar acum, la un medic specialist, in orasul tau, pe DOC TIME. 

Solutia pentru imbunatatirea starii tale de sanatate este doar la un click distanta!

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:

Pathogenesis, Clinical Signs and Treatment Recommendations in Brittle Nails: A Review, 2020, Marco A. Chessa, Matilde Iorizzo,Bertrand Richert,Jose L. López-Estebaranz, Dimitrios Rigopoulos

Efficacy and tolerability of a biomineral formulation for treatment of onychoschizia: a randomized trial, 2019, Adele Sparavigna,Beatrice Tenconi, Laura La Penn

Medical News Today:„All you need to know about ridges in fingernails”, https://www.medicalnewstoday.com/articles/319867 
Medicine Net: „Vertical Ridges on the Fingernails: Symptoms & Signs”, https://www.medicinenet.com/vertical_ridges_on_the_fingernails/symptoms.htm


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0