Sănătatea pielii după sezonul cald: interviu cu Dr. Maria Filipescu, medic primar chirurgie plastică

Știm că procedurile estetice nu sunt recomandate vara. De ce nu și care ar fi perioada potrivită?

Dr. Maria Filipescu, medic primar chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă: Primum non nocere deinde curare este un precept aplicabil și în relația noastră cu soarele. Din păcate, razele soarelui nu ne fac nicio favoare estetică. Ba din contră, expunerea repetată la soare duce la fotoîmbătrânirea pielii.

După suprasolicitările verii (soare, temperaturi ridicate, uscăciune, programul de vacanță uneori foarte solicitant), toamna este anotimpul perfect pentru stabilirea unui plan terapeutic împreună cu medicul dumneavoastră (chirurg plastician sau dermatolog) pentru restabilirea aspectului tânăr, sănătos și frumos al tenului și pielii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cum sunt afectate aspectul pielii și tenului în urma expunerii la temperaturi crescute (plajă, saună, statul îndelung în bucătării supraîncălzite etc.) și la radiațiile ultraviolete?

Dr. Maria Filipescu, medic primar chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă: Pe lângă radiațiile UVB și UVA (cele UVB sunt responsabile de apariția arsurilor, iar cele UVA de îmbătrânirea prematură a pielii), suntem afectați și de temperaturile ridicate, factorii toxici și alergenii din mediul înconjurător activați vara.

Printre semnele de îmbătrânire ale pielii se numără:

  • petele pigmentare. Ca tratament pentru acestea este retinolul.
  • liniile fine. Se mai estompează în urma peelingului cu acid glicolic.
  • pielea uscată, cu pliu „leneș”. Sunt utile măștile de hidratare cu creme de hidratare și cu apă termală.
  • piele flască, din cauza scăderii cantității de colagen și elastină. De ajutor sunt terapia inductoare de colagen microneedling și tratamentele cu radio frecvență sau laser.
  • atenție specială pentru zona ochilor - Sunt recomandate compresele reci, măștile, cremele speciale pentru zona ochilor aplicate cu un rollerball pentru drenaj limfatic.

Cum are loc procesul de diagnoză pentru alegerea procedurii și a planului de tratament în cazul petelor hiperpigmentare post expunere la radiațiile ultraviolete? Se potrivesc aceleași tratamente tuturor pacienților?

Terapia cu inducție de colagen sau mezoterapia cu diverse cocteiluri este o metodă utilă pentru pielea îmbătrânită și afectată de soare. Pe lângă asta, procedura îmbunătățește aspectul pielii și micșorează porii dilatați. PRP este un tratament cu plasmă autologă îmbogățită cu trombocite. Terapia este utilă în regenerarea țesuturilor, fiind și adjuvant în tratarea petelor și a acneei.

Toate aceste tratamente sunt personalizate și medicul dermatolog sau chirurgul plastician este cel care stabilește ce nevoi aveți și ce plan terapeutic trebuie să urmați. Un medic onest vă va spune cu ce vă poate ajuta și vă va îndruma către alți specialiști la îndemâna cărora stau metode terapeutice specifice (de exemplu, centre de terapie laser).

Există soluții pentru ridurile superficiale? Ce proceduri recomandați pentru femeile care au peste 30 de ani?

Dr. Maria Filipescu, medic primar chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă: În cazul acestora sunt recomandate injectarea de fillere cu acid hialuronic, cu toxină botulinică, lipofillingul și laserul.

Ce proceduri recomandați pentru semnele lăsate de acnee?

Dr. Maria Filipescu, medic primar chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă: Acneea este afecțiunea cronică a foliculului pilosebaceu caracterizată prin apariția de micro și macroleziuni noninflamatorii (microcomedoane, comedoane) și inflamatorii (papule, pustule, noduli). Acneea lasă în urmă pete pigmentare și cicatrici. Tratamentul recomandat are ca scop oprirea din evoluție a afecțiunii și vindecarea leziunilor. 

Pentru pete, utile sunt cremele de depigmentare cu hidrochinonă, acid azelaic, vitamina C, retinoizi etc. În cazul cicatricilor, rezultate foarte bune se obțin în urma dermabraziunii, peelingului chimic, PRP-ului sau tratamentului cu laser CO2 fracționat.

Cum prevenim reapariția unor noi pete hiperpigmentare?

Dr. Maria Filipescu, medic primar chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă: Respectați următoarele reguli: nu mergeți la solar, limitați expunerea la soare, în special între orele 10.00-14.00, purtați haine protectoare și ochelari de soare și folosiți zilnic cremă cu factor de protecție cât mai ridicat. Dacă pielea este uscată, util este un umidificator, evitați săpunul agresiv și aplicați o cremă hidratantă în fiecare zi.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pe lângă toate acestea, nu faceți „tratamente la modă”! Îmbătrânim în fiecare zi! Faceți ceva în fiecare zi ca să vă mențineți sănătatea, tinerețea și frumusețea. De la o banală mască făcută în casă (cu aloe vera, iaurt, miere, aspirină, pătrunjel etc.) până la o seară petrecută în compania celor dragi, aveți la îndemână numeroase soluții pentru a vă menține frumusețea și sănătatea.

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0