Cum sa evitam reactiile alergice la produsele pentru utilizare cutanata

Cu siguranta venirea primaverii este un motiv de bucurie pentru majoritatea dintre noi, revenirea la viata a naturii si vremea insorita au darul de a produce o stare de bine mult asteptata.

Este momentul in care incepem sa ne preocupam mai mult de ingrijirea pielii, sa o pregatim pentru a fi admirata in lunile de vara. Dar ce facem in caz ca suntem o persoana care nu tolereaza orice produs destinat utilizarii cutanate, o persoana predispusa la alergii, care a avut deja unul sau mai multe episoade de alergii cutanate?

Ne dorim sa incercam ceva nou, fie ca este o crema, un sampon, un lapte demachiant sau un deodorant, dar de unde stim ca respectivul produs nu ne va afecta pielea, nu va determina el insusi aparitia unor episoade de mancarime, eruptie pe piele sau chiar va intretine o alergie cutanata deja prezenta?

La persoanele care au alergii cutanate, anumite substante cu care pielea vine in contact sunt capabile sa activeze atat de mult o parte a sistemului imun, ceea ce duce la aparitia unor variate leziuni inflamatorii. Putem afla la ce suntem alergici, efectuand o serie de teste cutanate; dar acestea nu sunt intotdeauna capabile sa puncteze toate substantele incriminate, intrucat sunt si ele limitate cu privire la aceste moleculele pe care le testeaza. Chiar daca in urma acestor teste aflam ca suntem alergici la unele substante, asta nu inseamna nu putem fi alergici si la altele, netestate. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Produsele pentru uz cutanat care pot genera reactii alergice prin ingredientele pe care le contin sau care pot intretine si chiar agrava reactii alergice deja prezente apartin, de obicei, urmatoarelor categorii: creme, produse pentru demachiere, sapunuri, sampoane, vopsea de par, parfumuri, vopsea de unghii.

 

Asadar, m-am gandit la o mica trecere in revista a unor sfaturi de care persoanele cu istoric de alergii cutanate ar putea tine cont atunci cand doresc sa aleaga un produs nou pentru ingrijirea pielii.

Cele mai importante sfaturi 

• Obisnuiti-va sa cititi eticheta cu substantele prezente in produsele pentru uz cutanat si evitati utilizarea celor care au in compozitie substante la care aveti un test pozitiv de alergie.

• Testati!!!!! Inainte de a aplica pe fata sau pe o suprafata mare de piele un produs nou (crema, parfum, sampon, machiaj, etc), este indicat sa faceti un test de toleranta, aplicand seara, la incheietura mainii, o cantitate mica din respectivul produs. Daca suntem alergici la ingrediente din compozitia acelui produs, sunt sanse mari ca in decursul urmatoarelor 24 de ore sa apara anumite semne la locul aplicarii, si anume: roseata, vezicule cu lichid, mancarime. Daca nu apar astfel de manifestari, atunci vom putea utiliza produsul cu incredere pe o suprafata mai mare de piele.

• Efectuati testarea chiar daca pe eticheta produsului apar masajele: “hipoalergenic”, “testat dermatologic”, “non-iritant”. Rezultatele testelor dermatologice ale companiilor producatoare au la baza statistica, astfel incat nu aveti o garantie ca nu vor produce vreo reactie pe pielea dumneavoastra.

• Daca apare o reactie de alergie pe locul pe care ati aplicat un produs, este indicat sa administrati un antihistaminic si sa reluati tratamentul topic pe care il aveti prescris de medicul dermatolog pentru reactii asemanatoare anterioare. In caz ca nu aveti un astfel de tratament deja prescris, ar trebui sa consultati un medic dermatolog, care va va sfatui cu privire la terapia necesara. Puteti utiliza o crema hidratanta pe leziunile aparute si puteti administra un antihistaminic pana ajungeti la consultul dermatologic.

• Nu considerati niciodata ca nu se pot face alergii la asa-zisele produse naturiste. Exista multe cazuri de dermatite alergice la propolis, galbenele, precum si alte subtante extrase din plante. 

Ar fi ideal sa:

• Alegeti produse cu un numar cat mai mic de ingrediente.

• Alegeti creme si produse de igiena si ingrijire a pielii fara parfum.

• Alegeti produse fara conservanti, intrucat majoritatea agentilor de conservare pot produce alergii.

• Nu aplicati parfumul direct pe piele. Astfel, veti putea evita reactiile alergice determinate de esenta de parfum, dar si cele cauzate de interactiunile parfumului cu alte produse aplicate pe piele.

• Nu aplicati substante ce contin alcool sau detergent pe o piele cu leziuni de alergie deja prezente.

Ce sa evitati cand sunteti alergic la:

Metale, cum ar fi nichelul si cobaltul - ar trebui sa tineti minte ca unele antiperspirante si unele vopsele pentru par contin cobalt; faceti un test de toleranta la incheietura mainii pentru astfel de produse.

Aluminiu – este prezent in unele deodorant si poate fi implicat in aparitia unor reactii alergice la nivelul axilelor. Astfel, daca pielea din axile devine rosie si determina mancarime, ar fi indicat sa schimbati deodorantul cu unul din ingrediente natural, care sa nu contina aluminiu.

Lauril sulfatul de sodiu - se gaseste in multe sapunuri si sampoane; alegeti produse care sa nu contina aceasta substanta.

Balsamul de Peru – este continut in multe parfumuri, de aceea ca este indicat sa faceti un test de toleranta la incheietura mainii pentru astfel de produse.

Parafenilendiamina – se regaseste in vopseaua de par. Utilizati vopsea semipermanenta, ce nu contine aceasta substanta. De asemenea, este recomandat sa nu va faceti tatuaje cu Hena, intrucat uneori parafenilendiamina este folosita in procesul de preparare a amestecului pentru tatuare cu Hena.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0