Pudrele de curățare organo-cosmetice: ce ingrediente au efect purificator

Anumite ingrediente pot fi folosite pentru curățarea și purificarea eficientă a tenului, printre care takesumi (cărbunele de bambus), argila și amidonul de orez.

Curățarea zilnică a tenului este importantă pentru înlăturarea prafului, transpirației și a celulelor moarte, prevenind astfel deteriorarea pielii, acneea și infecțiile. Pentru a curăța delicat și a purifica pielea feței, poți să apelezi la o serie de ingrediente blânde, dar hrănitoare, pe care le poți folosi zilnic. Pudrele din ingrediente naturale pot fi folosite în siguranță și de persoanele cu pielea sensibilă sau predispusă la acnee.

Pudra de Azuki

Folosită în rutina de frumusețe a japonezelor de secole, Azuki (fasolea roșie) este un ingredient potrivit pentru curățarea zilnică a feței, fiind și un remediu pentru pielea uscată și lipsită de elasticitate. Pudra de Azuki conține un agent spumant natural (saponină) care absoarbe sebumul în exces, îndepărtează murdăria și celulele moarte, desfundă porii și stimulează circulația la nivelul tenului.
Astfel, dacă folosești frecvent pudra de Azuki pentru a-ți curăța fața, vei avea parte de o ușoară exfoliere care nu dăunează pielii, iar curățarea va fi una profundă, lăsând tenul catifelat și radiant. Pune o jumătate de linguriță de pudră de Azuki în palmă și adaugă câteva picături de apă călduță pentru a forma o pastă, apoi masează ușor fața, evitând zona ochilor. Apoi, îndepărtează pasta cu apă călduță, iar la final clătește-te cu apă rece pentru a închide porii.

Pudra de ceai verde

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ceaiul verde este bogat în antioxidanți, cu efect benefic în special pentru pielea acneică și pentru cea grasă. Un studiu din 2016 a arătat că ceaiul verde are într-adevăr proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și antimicrobiene, ceea ce face ca folosirea lui pe piele să trateze acneea și tenul gras. Practic, pudra de ceai verde aplicată pe față reduce excesul de sebum și încetinește sau oprește dezvoltarea acneei. 
Pudra de ceai verde (Matcha) se poate folosi și ca atare, dar poate fi regăsită și în combinații de pudre de curățare din comerț, asociată cu pudra Azuki, de exemplu. Se pun câteva picături de apă peste o jumătate de linguriță de pudră de ceai verde, se masează fața, apoi se clătește.

Amidonul de orez

Deși amidonul de orez este folosit de obicei în bucătărie, pentru îngroșarea sosurilor, el are calități care îl recomandă pentru îngrijirea și înfrumusețarea pielii. Multe mămici pun amidon de orez în baia copiilor, pentru a ușura iritațiile și înroșirea pielii, dar această pudră poate fi folosită și de adulți, mai ales pentru calmarea pielii arse de soare.
Amidonul de orez are, însă, și proprietăți purificatoare și emoliente, curățând și catifelând pielea. Dacă te gândești să-l introduci în rutina ta de frumusețe, se folosește ca orice pudră de curățare a tenului, transformat într-o pastă cu ajutorul a câteva picături de apă și masat pe față, apoi clătit. 

Takesumi 

Printre organo-cosmeticele cu efect purificator se numără și takesumi. Cunoscut și sub denumirea de cărbune activ de bambus, takesumi este utilizat de secole în Asia ca absorbant al impurităților din aer și din apă, dar și ca remediu în caz de ingerare a unor toxine. Takesumi are beneficii și pentru piele, fiind folosit în fabricarea unor produse de îngrijire și purificare a tenului (săpunuri sau pudre de curățare).

Argila

Oamenii folosesc argila din cele mai vechi timpuri pentru a atenua problemele digestive și pentru a contribui la eliminarea toxinelor din organism. Femeile o utilizează de multe ori sub formă de mască, pentru a îndepărta impuritățile din piele. Oamenii de știință cred că argila funcționează prin absorbția uleiurilor și a murdăriei pielii. În plus, argila conține minerale precum calciu, magneziu și fier, care pot aduce și ele beneficii pielii.
Multe pudre de curățare organo-comestice au în conținut și argilă, recunoscută pentru tratarea aceneei și a tenului gras. Pudra de argilă ca atare este mai des folosită sub formă de mască. Pentru pielea acneică, se recomandă ca argila să se amestece cu apă până se obține o pastă groasă, care se aplică pe ten și se lasă 20 de minute, apoi se clătește cu apă călduță. Pentru pielea uscată și normală, argila se poate combina cu ulei de măsline sau gălbenuș de ou, iar pentru pielea grasă se face o combinație de argilă cu suc de lămâie sau suc natural de roșii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Live about - Homemade Adzuki Bean Facial and Body Scrubs
https://www.liveabout.com/homemade-adzuki-bean-facial-and-body-scrubs-2442528
Healthline - Green Tea for Your Skin
https://www.healthline.com/health/benefits-of-green-tea-for-skin
greenMe - Amido di riso: proprietà, usi e dove trovarlo
https://www.greenme.it/vivere/salute-e-benessere/amido-di-riso-dove-si-compra-proprieta-usi/
Medical News Today - Bentonite clay: 11 benefits and uses
https://www.medicalnewstoday.com/articles/325241

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0