Produsele organo-cosmetice și cosmedible: cum le alegi pe cele care-ți fac bine

Ce trebuie să cauți pe etichetele produselor organo-cosmetice? Cum le alegi în funcție de tipul de piele și de eventualele probleme ale acesteia? Iată câteva întrebări la care găsești răspuns în cele ce urmează.

Ingredientele organice sunt cele cultivate și produse în conformitate cu standardele stricte controlate de guverne. Pentru obținerea produselor organice nu se utilizează pesticide, îngrășăminte chimice, nămoluri reziduale sau organisme modificate genetic. Un produs cu adevărat organic poartă un timbru de „Certificat organic” de la un certificator oficial (Ecocert, COSMOS etc.). 

Cosmeticele organice sunt create din ingrediente care au fost certificate organic de una dintre numeroasele instituții de certificare care operează în întreaga lume. Dacă un ingredient este clasificat drept organic (sau natural) înseamnă că a fost crescut și recoltat fără a se utiliza compuși chimici sintetici. Cosmeticele organice sunt produse din cea mai bună componentă naturală a plantelor și a florilor și nu irită pielea, în comparație cu produsele cosmetice pe bază de substanțe chimice. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Deși până nu demult produsele organo-cosmetice erau destul de rare, în prezent au devenit foarte populare, deoarece tot mai multe persoane aleg metode de îngrijire cât mai naturale și mai puțin nocive pentru piele și pentru sănătate în general. Aceste produse scad riscul de iritații și alergii grave ale pielii și au proprietăți de hidratare, netezire și îngrijire blândă.

Este foarte important ca, dacă alegi să folosești cosmetice organice, să îți acorzi câteva momente pentru a citi lista ingredientelor și a verifica dacă acestea sunt certificate oficial. Care sunt aceste certificate?

Cosmedible

În categoria Cosmedibles intră acele produse cosmetice care au ingrediente naturale care pot fi consumate. Sigur, nu cumpărăm aceste produse pentru a le mânca, pentru că nu sunt destinate consumului alimentar.

Ecocert

Obținerea unei certificări Ecocert permite evidențierea practicilor ecologice și conștiente din punct de vedere social ale unei companii și stabilirea unei legături de încredere cu clienții. Un produs care este certificat de Ecocert poate fi recunoscut de clienți prin citirea etichetei, unde vor găsi găsi informații precum logo-ul Ecocert și textul „Certificat de Ecocert”.

COSMOS

Semnătura standard COSMOS este o garanție pentru consumatori că acele produse cosmetice sunt organice și de încredere. COSMOS oferă două semnături pentru produsele cosmetice: COSMOS ORGANIC sau COSMOS NATURAL vor apărea întotdeauna chiar sub logo-ul certificatorului sau al asociației responsabile, astfel încât consumatorii vor putea recunoaște asociații și certificatori cunoscuți și de încredere. În plus, pe eticheta unui produs certificat COSMOS vei găsi procentul de ingrediente organice din acel produs.

Ce organo-comestice poți folosi în funcție de tipul pielii

Piele normală

Dacă ai pielea normală și deci nu te lupți cu roșeață, uscăciune și sebum excesiv, te numeri printre cei norocoși. O rutină de bază pentru pielea normală presupune curățarea în fiecare seară și asigurarea hidratării și protecției solare adecvate pe timpul zilei. Exfolierea efectuată o dată pe săptămână menține sănătatea pielii și permite absorbția mai eficientă a produselor.

Ingrediente naturale recomandate pentru pielea normală:

  • Aloe vera
  • Squalane
  • Ulei de jojoba
  • Uleiuri esențiale de Camellia, lavandă, geraniu.

Piele grasă

Dacă pielea ta este grasă sau ai acnee, înseamnă că glandele tale sebacee sunt hiperactive, iar sebumul se blochează în pori, unde se infectează și se inflamează. Inițial, e bine să discuți cu un medic despre ce stil alimentar ar fi bine să urmezi, despre cum gestionezi nivelul de stres și să-ți faci o serie de analize hormonale și abia apoi să te ocupi de partea de la suprafață. Curăță-ți fața în fiecare seară și exfoliază blând o dată pe săptămână.

Ingrediente naturale recomandate pentru pielea grasă sau predispusă la acnee:

  • Nămol de la Marea Moartă
  • Takesumi (cărbune activ de bambus)
  • Miere
  • Ulei din semințe de chimen negru
  • Ulei din semințe de trandafir
  • Uleiuri esențiale de lavandă și cimbru.

Piele sensibilă sau reactivă

Acest tip de piele reacționează exagerat la agresiuni în mod normal bine tolerate, precum vântul, frigul, emoțiile puternice sau produsele cosmetice obișnuite. Senzația este de piele întinsă, furnicături, înroșire și chiar descuamare. O îngrijire corespunzătoare înseamnă demachierea în fiecare seară cu produse blânde, iar pe timpul zilei folosirea unei loțiuni tonice și hidratarea.

Ingrediente naturale recomandate pentru pielea sensibilă sau reactivă:

  • Aloe vera
  • Pudră de Matcha
  • Glicerină vegetală
  • Miere
  • Ulei de floarea soarelui
  • Ulei de migdale dulci

Piele uscată și deshidratată

Pielea se poate usca sau deshidrata din diverse motive, de la o dietă nepotrivită până la efectele nocive ale soarelui sau modificări legate de vârstă. Bea suficientă apă, consumă grăsimi sănătoase (avocado, semințe de cânepă, hering, ton, somon) și aplică produsele de îngrijire pe pielea încă umedă, pentru a sigila umiditatea.

Ingrediente naturale recomandate pentru pielea uscată sau deshidratată:

  • Aloe vera
  • Acid hialuronic
  • Unt de mango
  • Cătină
  • Ulei de borago (limba mielului)
  • Uleiuri esențiale de lemn de santal și semințe de morcov.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Plantcomventures 
http://www.platcomventures.com/upload/projectms/Edible_Cosmeceutical_Ingredients_(COSMEDIBLE)-utm.pdf
Ecocert România
http://www.ecocert.ro/despre-ecocert-in-romania/faq/
COSMOS
https://www.cosmos-standard.org/
MBG Lifestyle - The Best Organic Skin Care According To Your Skin Type: An MD Explains
https://www.mindbodygreen.com/articles/best-organic-skin-care-and-organic-face-care

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0