Pregătirea pielii pentru sezonul cald: tratamente, terapii și protecție solară

Pielea are nevoie de o îngrijire personalizată în funcție de anotimp. În sezonul cald, fiind mai expusă radiațiilor solare, are nevoie de mai multă protecție împotriva razelor UV și de hidratare.

Pentru a-și păstra sănătatea, suplețea și frumusețea, pielea are nevoie de îngrijiri regulate în toate anotimpurile. Pe timpul verii, având în vedere căldura de afară și faptul că pielea transpiră mai ușor, poți fi tentată să renunți la anumiți pași din rutina ta, însă acest lucru nu este recomandat.

E adevărat, unele produse pe care le folosești în sezonul rece nu se vor potrivi în toiul verii (cum ar fi o cremă prea grasă ori un fond de ten care încarcă pielea), însă acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunți la toate. 

Ce trebuie reținut în primul rând este că radiațiile solare sunt cel mai mare inamic al pielii tale, acestea accelerând procesul de îmbătrânire prematură și totodată crescând riscul de cancer de piele. Radiațiile sunt prezente în orice anotimp și indiferent de starea vremii (și dacă afară este înnorat, de exemplu), dar sunt mai intense odată cu venirea primăverii, iar vara ajung la intensitate maximă.

Iată cum îți poți pregăți pielea pentru sezonul cald, astfel încât aceasta să rămână sănătoasă, fermă și delicată:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Curăță și exfoliază pielea

Indiferent de tipul tău de ten, îți poți spăla zilnic fața cu apă rece, mai ales în timpul verii. Evită să te speli cu apă fierbinte, deoarece pielea se usucă foarte tare și poți chiar să te pomenești cu iritații de la căldură. Dacă ai un ten cu probleme, poți curăța fața cu o apă micelară pentru ten sensibil.

O dată pe săptămână, exfoliază-ți tenul. După ce a fost agresată de aerul cald și uscat din încăperi, dar și de vântul și temperaturile joase de afară, pe timpul verii pielea feței are nevoie de o exfoliere care să îndepărteze celulele moarte de la suprafață.

Poți folosi o cremă exfoliantă din comerț, în fiecare săptămână, dar poți alege și o mască exfoliantă preparată de tine la domiciliu. De exemplu, un amestec de sare fină cu ulei de cocos pentru ten sau un amestec de mălai ori cafea și ulei de măsline pentru corp. Totodată, poți să apelezi la începutul sezonului cald la un peeling chimic, efectuat într-un salon specializat, care să îți pregătească și mai bine pielea pentru vară.

Hidratează pielea

După exfolierea pielii, următorul pas este hidratarea. În funcție de tipul tău de piele, vei alege produsele cele mai potrivite: de pildă, pentru tenul și pielea uscată poți folosi uleiuri hidratante, în timp ce pentru pielea grasă poți folosi o cremă sau o loțiune hidratantă. Hidratarea trebuie făcută zilnic, de două ori pe zi, ceea ce înseamnă că e indicat să folosești crema atât dimineața, cât și seara. Pentru a păstra umiditatea în piele, e bine să te dai cu crema de față imediat după ce ți-ai spălat fața și ai șters-o, iar cu loțiunea de corp imediat ce ai ieșit de la duș.

Protejează pielea

Cremele cu factor de protecție solară (FPS) trebuie folosite când ieși din casă în orice anotimp, nu doar vara la plajă. Însă vara, când nivelul de radiații este mai mare, e cu atât mai important să folosești un produs cosmetic cu factor de protecție solară adecvat tenului tău. În fiecare zi când ieși din casă, aplică o cremă sau un fond de ten cu factor de protecție solară 20, 30 sau 50, în funcție de nuanța naturală a pielii tale, iar pe brațe, picioare sau alte zone expuse razelor de soare, aplică o loțiune de corp cu FPS. 

Cu cât ai o piele mai deschisă la culoare, cu atât factorul de protecție solară trebuie să fie mai mare. Recomandat este ca, dacă stai mult în soare (din perspectiva serviciului, de exemplu) să îți ferești cât mai mult pielea de radiațiile solare prin purtarea unor haine adecvate și a unor accesorii precum pălăriile, șepcile ori eșarfele din materiale naturale.

Actualizează-ți trusa de machiaj

Pe timp de vară, e recomandat să foloseșți produse de make-up cu textura mai ușoară, care să permită pielii să „respire” și să nu blocheze porii. Pentru machiajul de zi cu zi, de exemplu, poți înlocui fondul de ten cu un produs de tip BB Cream, iar pudra compactă o poți înlocui cu o pudră translucentă.

Epilează-te fără să îți iriți pielea

Îndepărtarea părului nedorit de pe față și corp trebuie făcută cu mare atenție în sezonul cald, astfel încât să se evite iritațiile care ar putea apărea. Epilarea definitivă este o opțiune de luat în seamă, însă dacă ți se pare prea costisitoare, poți alege epilarea cu ceară sau cu epilatorul care smulge părul fir cu fir. Important este să alegi o metodă de epilare potrivită pielii tale, care să fie și eficientă (părul să crească mai încet și să se rărească și subțieze în timp) și care să nici nu-ți lase urme inestetice. 

Rezolvă-ți problemele cu acneea

Acneea de pe corp și de pe față este o problemă cu care se confruntă multe persoane adulte, nu doar adolescenții. Pentru ca acneea pe față, pe spate, pe brațe sau pe alte zone pe care le expui mai mult în sezonul cald să nu îți mai creeze neplăceri, e indicat să mergi la un medic dermatolog. Acesta îți va putea stabili cauza problemei și îți va putea recomanda cel mai potrivit tratament pentru tine. De cele mai multe ori, tratamentul este pe bază de creme și alte produse care se aplică pe piele, însă există și situații în care poate fi necesar tratamentul medicamentos.

Consumă antioxidanți din belșug și hidratează-te intern

Antioxidanții sunt extrem de benefici pentru piele, aceștia combătând stresul oxidativ și încetinind procesul natural de îmbătrânire. Totodată, antioxidanții sporesc capacitatea pielii de a se proteja de radiațiile ultraviolete. Aceștia se regăsesc în fructe și legume, însă pot fi administrați, în anumite doze, și sub formă de supliment alimentar. La fel, hidratarea internă (6-8 pahare cu apă zilnic sau mai mult dacă lucrezi în căldură mare) contribuie la a avea o piele cât mai sănătoasă.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Allure - The Dermatologist-Approved Guide to Summer Skin Care
https://www.allure.com/story/summer-skin-care-tips-from-dermatologists

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0