Cum afectează expozomul apariția și frecvența acneei?

Știai că acneea este o problemă extrem de comună în rândul oamenilor, afectând până la 80% din tineri și 40% din femeile adulte? Este motivul principal pentru care oamenii merg la dermatolog și printre cele mai căutate afecțiuni pe motoarele de căutare. 

Severitatea acneei, precum și răspunsul la tratament pot fi afectate de diverși factori externi sau interni ce afectează evoluția pielii în timp. Acești factori definesc conceptul de „Expozom”.

Ce este expozomul?

Conceptul de expozom a fost menționat pentru prima data în cercetările asupra cancerului. A fost definit în 2005 de către profesorul Christopher Wild, fost director al Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului (IRAC) ca fiind „măsura cumulativa a influențelor mediului și a răspunsurilor biologice asociate acestora, inclusiv expunerea la factori de mediu, dietă, stil de viață și procese endogene”.

În ceea ce privește tenul, studii recente au demonstrat faptul că expozomul este o combinație de factori cu multiple influențe asupra pielii: de mediu, de comportament și hormonal, astfel că răspunsul cumulat al tuturor acestor factori afectează funcțiile biologice ale pielii și accelerează îmbătrânirea acesteia. 

Legătura dintre expozom și factorii care declanșează apariția acneei

Acneea este o boală cronică frecvent întâlnită, care afectează foliculul firului de păr și glandele sebacee, în sensul că exista o dilatare și un blocaj al foliculului și există, totodată, inflamație. Ea este caracterizată, deci, de apariția a numeroase coșuri. Aceasta boală de piele afectează femeile și bărbații de toate rasele și de toate etniile. Ea este prevalentă în cazul adolescenților și adulților tineri, iar conform statisticilor, acneea afectează 85% dintre tinerii cu vârste între 16 și 18 ani. 

Cu toate acestea, uneori, semnele acneei pot să apară și la copii și la adulții de toate vârstele.

Cauzele acneei

Fiecare organism reacționează diferit în contact cu factorii externi, însă, în general, acneea apare din cauza unui exces de grăsime în porii pielii și a celulelor moarte care blochează pielea să respire. 

Exista 4 factori principali care determină apariția acneei:

-    Producerea sebumului în exces
-    Foliculii de păr blocați de sebum/ celule moarte
-    Bacteriile
-    Activitatea excesivă a unor anumiți hormoni (androgeni).

În funcție de severitate, acneea poate chiar să creeze probleme de natură emoțională ori să lase cicatrici la nivelul pielii, mai ales dacă este vorba de o acnee severă ori de acnee vulgară.

Semnele vizibile ale acneei

Coșurile apar atunci când foliculii sunt blocați și se acumulează sebum sub piele. Celulele pielii, sebumul și poate chiar și firele de păr care nu au penetrat încă pielea se adună la nivelul folicului sub forma unui dop. Acest „dop” poate fi infectat cu o bacterie, ceea ce înseamnă că se vă inflama, transformandu-se într-un coș. Propionibacterium acnes este denumirea bacteriei de la nivelul pielii care contribuie la inflamarea coșurilor.

Iată cum îți dai seama că suferi de acnee:

-    Apariția de leziuni retențioase cum ar fi punctele negre
-    Apariția de leziuni inflamatoare precum coșuri și pustule
-    Apariția de semne reziduale
-    Excesul de sebum produs de ten
-    Pori mai vizibili.     

Pielea, primul organ afectat de expozom

Expozomul, reprezentat de toți factorii de mediu interni și externi, influențează direct frecvența, durata și severitatea acneei. Acesta afectează atât răspunsul, cât și frecvența recidivelor la tratamentul împotriva acneei, prin interacțiunea cu bariera de protecție a pielii, glandele sebacee, imunitatea înnăscută și microbiomul cutanat. 

Principalii factori care afectează pielea

Pielea este un organ viu, cu procese fiziologice proprii, și poate fi afectată de numeroși agresori externi - radiații UV, poluare, schimbări climatice, stres, fumat, o dietă dezechilibrată, lipsa somnului, precum și de agresori interni - modificări hormonale sau stres psihologic. 

Așadar, în cazul în care ne confruntam cu acnee, este important, în primul rand, să consultam un medic dermatolog și să încercam să identificam sau să reducem factorii care au contribuit la apariția afecțiunii, pentru un control mai bun al acneei. 

Cum prevenim apariția acneei

Exista o serie de metode care ajuta la prevenirea acneei, cât și în tratamentul ei, dacă te confrunți deja cu această afecțiune. 

Pentru a reduce riscul de apariție a acneei și a coșurilor (pustulelor), este important să ții cont de mai multe reguli:

-    Curăță zilnic pielea cu un gel de curățare dermatocosmetic cu acțiune blândă, potrivit pentru tipul tău de ten, pentru a elimina sebumul în exces, praful și machiajul;
-    Caută pe eticheta produselor tale ingrediente precum Acidul Salicilic (are rol de purificare și antiinflamator), oligoelemente (Cupru și Zinc), Acidul Hialuronic (are rol de hidratare), Vitamina C  (are proprietăți antioxidante, estompează semnele provocate de acnee sau erupții, stimulează producția de colagen, oferă luminozitate tenului tern)  și apa termală (cu rol de calmare a inflamațiilor pielii);
-    Exfoliază-ți tenul o data pe săptămână pentru a înlătura celulele moarte – folosește un scrub delicat, adresat tenului gras sau cu probleme;
-    Folosește produse cosmetice pe bază de apă și non-comedogenice și evită cosmeticele care conțin ulei;
-    Nu îți atinge fața cu mâinile murdare;
-    Fă duș după fiecare ședință la sala de sport și menține-ți părul curat, mai ales dacă ai un păr cu tendință de îngrășare rapidă;
-    Evită hainele strâmte, din materiale sintetice, care nu lasă pielea să respire;
-    Nu îți stoarce coșurile, pentru că acest lucru duce la dezvoltarea bacteriilor și la exces de sebum;
-    Limitează expunerea la soare - razele soarelui provoacă probleme majore pe termen lung la persoanele cu coșuri pe față; dacă te expui frecvent la soare, acest obicei îți deshidratează pielea, iar în timp o determină să producă mai mult sebum și să aibă porii blocați. Aplică zilnic, indiferent de anotimp, loțiuni sau creme cu factor de protecție solară;
-    Este de preferat să ai un prosop separat pentru față, pe care să-l schimbi la maximum 2-3 zile cu unul curat;
-    Ai grijă ca fețele de pernă să fie mereu curate;
-    Relaxează-te! Există studii care evidențiază o posibilă legătură între prezența stresului și apariția acneei sau înrăutățirea acesteia. În acest sens, acordă atenție sportului, meditației, petrece cât mai mult timp în natură sau ocupă-te de hobby-urile tale preferate.

 

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
WebMD - https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/10-tips-for-preventing-pimples;
Medical News Today - https://www.medicalnewstoday.com/articles/321411#fifteen-ways-to-prevent-pimples
Dermatology Advisor - https://www.dermatologyadvisor.com/home/topics/acne/factors-contributing-to-acne/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0