7 trucuri pentru ca fondul de ten sa nu arate ca o masca

Indiferent de tipul de machiaj ales, baza este cea mai importantă. Pentru a avea o bază de machiaj fără cusur, este important ca fondul de ten să fie ales cu atenție și aplicat așa cum trebuie pentru a deveni o a doua piele.

Fondul de ten este menit să acționeze ca bază pentru întregul tău machiaj, formula potrivită contribuind la acoperirea petelor, la corectarea nuanței pielii, la estomparea imperfecțiunilor și la crearea unui aspect cât mai neted și uniform. Acesta se aplică fie cu o pensulă pentru fond de ten, fie cu un burete, fie direct cu degetele. Dacă, însă, fondul de ten nu este unul potrivit pentru tine sau dacă nu îl aplici corect, acesta va tinde să arate ca o mască, ceea ce nu este de dorit.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce să faci pentru ca fondul de ten să nu arate ca o mască?

Efectul de mască pe care îl poate da fondul de ten este inestetic și îți sabotează întregul machiaj, așa că este bine să știi ce e de făcut pentru ca aspectul final să fie unul cât mai natural.

1. Alegerea nuanței fondului de ten

În primul rând, este necesar să alegi un fond de ten într-o nuanță care ți se potrivește. Atât un fond de ten mai închis, cât și unul mai deschis decât nuanța tenului tău trebuie evitate. Pentru alegerea fondului de ten ideal pentru tine, fă o probă pe gât. Pune un strop de fond de ten în zona gâtului și întinde-l, apoi mergi în lumină naturală și vezi cum se observă. Dacă fondul de ten se încadrează perfect și nu poate fi observat, atunci ai găsit nuanța potrivită pentru tine.

Mare atenție, însă, la schimbarea de sezon – vara poți avea nevoie de un fond de ten mai închis pentru că pielea se poate bronza dacă mergi prin soare zilnic, în timp ce iarna poți să rămâi la o variantă mai deschisă. Așadar, ideal este să ai două nuanțe de fond de ten, una care să se potrivească atunci când te bronzezi, iar cealaltă în restul anului.

Dacă bronzul tău nu este foarte intens, pentru că te protejezi de soare, poți folosi același fond de ten pe tot parcursul anului, însă poți folosi și un iluminator sau o pudră bronzantă pe zonele atinse mai mult de soare – pe obraji, pe tâmple și deasupra buzei superioare. Pentru un efect extrem de natural, alege un iluminator sub formă de cremă, nu varianta compactă sau pudră.

În ceea ce privește subtonurile pielii, dacă ai unul cald, ar trebui o nuanță de fond de ten mai spre gălbui, iar dacă subtonul este rece, un fond de ten spre roz este mai potrivit. Dacă atunci când stai la soare te arzi repede, tonul pielii e deschis, dacă te bronzezi ușor, tonul e mediu sau închis. Dacă argintul îți pune pielea în valoare, probabil că subtonul pielii este rece, iar dacă aurul îți vine mai bine, subtonul este cald. Pentru a afla exact ce ton și subton ai, este indicat să ceri sfatul unui specialist în machiaj.

2. Alegerea texturii fondului de ten

Oricât de mult ți-ar plăcea fondurile de ten matifiante, cu o textură densă, ar fi bine să le eviți, întrucât acestea sunt cele care creează efectul de mască, mai ales dacă ai depășit vârsta de 30 de ani. Alege, mai degrabă, un fond de ten cu textură fluidă, care, odată aplicat pe piele, își păstrează strălucirea. Acesta îți va face tenul să pară proaspăt, tânăr, fără să îi ofere aspectul de piele prea încărcată. Poți cere sfatul unei cosmeticiene cu experiență legat de ce fel de fond de ten e mai potrivit pentru tine.

3. Pregătirea tenului

Pentru ca fondul de ten să arate precum o a doua piele, acesta trebuie să pătrundă în epidermă și să capete textura dorită la nivelul pielii. Iar pentru ca acest lucru să se întâmple, tenul trebuie pregătit în prealabil. Mai exact, fața trebuie curățată cu o apă micelară, după care hidratată fie cu o cremă hidratantă de zi, fie cu o bază de machiaj sau un primer. La 60 de secunde după aplicarea cremei pe față și pe gât, se poate aplică și fondul de ten. Atenție, dacă ai ten cu tendință atopică, imediat ce l-ai curățat, aplică crema specifică pentru piele atopică și abia apoi primerul.

4. Aplicarea fondului de ten

Fondul de ten trebuie aplicat cu o anumită tehnică pentru a fi uniformizat așa cum trebuie. Pe de o parte, un fond de ten cu o textură lichidă trebuie aplicat în straturi, fie cu o pensulă pentru fond de ten, fie cu degetele. Se aplică atâtea straturi cât este necesar pentru obținerea acoperirii dorite. Pe de altă parte, în cazul fondului de ten cu o textură solidă, este indicat să se folosească pentru aplicare un burete sau o pensulă pentru fond de ten specială. Aplicarea prin tapotare este recomandată în cazul unui fond de ten cu textură solidă.

Zona din care se începe aplicarea fondului de ten este centrul feței. În primă fază, fondul de ten se aplică pe nas și pe obraji, iar apoi este întins ușor către lateralele feței. Nu te opri niciodată în zona maxilarului atunci când aplici fond de ten. Folosește pensula pentru a întinde fondul de ten către gât și decolteu. Acest truc te ajută să anulezi efectul de mască al fondului de ten.

5. Mascarea imperfecțiunilor

Dacă simți nevoia să acoperi cearcănele sau un coș, aplică anticearcăn după ce ai aplicat fondul de ten. Folosește o pensulă și întinde bine anticearcanul, pentru a te asigura că se încorporează perfect în stratul de fond de ten aplicat deja.

6. Finisează fondul de ten cu pudră

Aplicând un strat de pudră translucidă deasupra fondului de ten, nu numai că vei contribui la uniformizarea aspectului, însă totodată îl vei și fixa, asigurându-te că rezistă ore în șir. Pentru ca pudra să se fixeze perfect, folosește înainte de aplicarea acesteia un șervețel pentru absorbirea sebumului. Tamponează cu un asemenea șervețel zonele lucioase (frunte, nas, bărbie). Apoi, folosește o pensulă mare pentru a aplica pudra translucidă pe față și pe gât, însă insistând pe zonele care au tendința de a străluci – frunte, nas, bărbie.

7. Nu aplica o cantitate prea mare de fond de ten

Dacă aplici o cantitate prea mare din fondul de ten, în mod cert vei obține efectul de mască. Dacă, din greșeală, aplici prea mult fond de ten, fie îl vei îndepărta cu un șervețel matifiant, fie vei pune în palmă puțină cremă hidratantă, pe care o vei lua pe o pensulă și o vei întinde apoi pe zonele prea încărcate de fond de ten.

Cum alegi o pensulă pentru fond de ten?

Alegerea pensulei depinde de tipul de fond de ten pe care îl folosești. Ca regulă generală, se recomandă o pensulă cu peri naturali pentru fondul de ten pudră și una cu peri sintetici pentru produsele lichide (aceștia din urmă tind să absoarbă mai puțin produs).

Pentru a aplica fondul de ten pudră, este mai indicată o pensulă Kabuki, pentru fondul de ten lichid, o pensulă plată, iar pentru cremele BB sau CC, nu este indicată nicio pensulă pentru fond de ten: acestea se întind cel mai bine direct cu degetele, ca și cum ai aplica o cremă hidratantă. Dacă eziți între diversele modele de pensule, e mai bine să ceri sfatul unui specialist în machiaj.

Ce ingrediente e bine să conțină fondul de ten?

Când îți alegi un fond de ten, e indicat să ții cont și de ingredientele care fac bine pielii tale. Ca sfat general, pentru toate tipurile de piele, e bine ca fondul de ten ales să aibă factor de protecție solară de cel puțin 15. Acesta te ajută să-ți protejezi pielea de razele ultraviolete și contribuie la prevenirea apariției liniilor fine și a ridurilor adânci.

Apoi, în funcție de tipul de ten, caută pe eticheta fondului de ten și alte ingrediente. Dacă ai pielea sensibilă, aloe vera este un ingredient util pentru tine. Un fond de ten cu aloe menține aspectul frumos al pielii la exterior, dar îi și îmbunătățește starea de sănătate din interior. Printre numeroasele beneficii pe care aloe vera le are pentru piele, se remarcă și capacitatea de a lupta împotriva semnelor de îmbătrânire, de a minimiza petele și inflamațiile și de a accelera vindecarea leziunilor.

Dacă ai pielea uscată, ai putea căuta un fond de ten cu acid hialuronic. Acesta este un umectant puternic, care hidratează și ajută la reținerea umidității, oferind tenului un aspect mai sănătos. Dacă, dimpotrivă, ai pielea grasă, alege un fond de ten care conține acid salicilic; acesta reglează producția și acumularea de sebum și previne apariția punctelor negre.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Stylecraze - How To Choose The Right Foundation For Your Skin
https://www.stylecraze.com/articles/choose-a-perfect-foundation-for-your-skin-tone/
Johns Hopkins Medicine - Sunscreen and Your Morning Routine 
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/sunscreen-and-your-morning-routine


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0