Ingrijirea parului cret: spalare, pieptanare, hidratare si coafare

Se spune despre părul creț că este greu de stăpânit. Însă, dacă este îngrijit așa cum trebuie, acesta va arăta bine fără să necesite vreo coafare specială – iată ce îți recomandăm pentru a avea grijă de părul creț!

Părul des și creț este mai predispus la rupere și uscăciune decât alte tipuri de păr, însă dacă îți faci o rutină de îngrijirea părului, îți poți păstra buclele sănătoase și le poți menține aspectul plăcut. Nu doar un șampon pentru păr creț este de bază, e nevoie să acorzi atenție și uscării părului, hidratării și pieptănării.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Spălarea părului creț

Întrucât părul creț este expus riscului de deshidratare, iar lipsa hidratării îl va face să arate neîngrijit, e important să știi când și cum să îți speli podoaba capilară. În primul rând, părul creț nu trebuie spălat în exces pentru că șamponarea în mod repetat va deschide cuticula, îndepărtând astfel uleiurile naturale din textura firelor de păr. 

Așadar, nu e necesar să îți speli părul mai mult de două ori pe săptămână. Unii dermatologi recomandă chiar spălarea doar o dată pe săptămână. Atunci când o faci, folosește un șampon special pentru păr creț și insistă asupra scalpului. Dacă de obicei îți coafezi părul cu geluri, uleiuri, creme, ia în considerare utilizarea unui șampon clarifiant înainte de șamponul hidratant. 

Dacă ai mătreață din cauza excesului de sebum pe pe scalp, un șamponul antimătreață îți poate usca și mai tare părul. Aplică, deci, șampon antimătreață numai pe scalp, lasă-l să stea 5-10 minute și clătește. Apoi, folosește pentru a spăla restul părului un șampon pentru păr creț care să fie hidratant. Dacă ai mătreață, e indicat oricum să mergi la un dermatolog care îți poate prescrie și medicamente topice, care să fie aplicate direct pe scalp.

Cum usuci părul creț?

Îngrijirea părului creț implică și uscarea corectă. Când ieși din baie, acoperă-ți părul cu un prosop, însă nu freca părul, ci lasă-l să absoarbă treptat apa din firele de păr. Dacă freci prea tare cu prosopul, vei obține efectul de păr electrizat, pe care mai mult ca sigur nu ți-l dorești.

Ideal ar fi ca, după spălare, să lași părul să se usuce natural. Folosirea uscătorului deshidratează părul creț și determină electrizarea acestuia. E indicat să folosești foehnul doar atunci când nu ai de ales pentru că te grăbești, însă atunci să o faci cu ajutorul unui difuzor atașat la uscător.

Pieptănarea părului creț

Părul creț nu se perie aproape niciodată, pentru că perierea strică buclele bine definite și îl face să pară mai degrabă ciufulit decât ondulat. Înainte de duș, poți folosi fie un pieptăn cu dinții rari, fie degetele de la o mână, pentru a te descurca mai ușor. Te poți pieptăna în timp ce te speli și imediat după. Când părul s-a uscat, nu mai e recomandată pieptănarea, pentru că favorizează ruperea firelor.

Cum hidratezi părul creț?

Un alt pas important pentru îngrijirea părului creț este reprezentat de hidratare. Aceasta este extrem de importantă pentru părul creț, deoarece acest tip de păr este mai uscat decât altele. Un păr deshidratat nu va fi definit și nu va arăta bine, orice ai face și oricum ai încerca să îl coafezi. Folosește, după fiecare spălare, un balsam de păr care nu necesită clătire, acesta fiind mai puternic decât cel care se îndepărtează prin clătire.

Dacă părul tău este foarte uscat sau dacă întâmpini probleme la descurcarea părului înainte de șamponare, poți aplica și balsam înainte de a-ți spăla părul. Caută un produs de condiționare care conține ingrediente precum uleiul de argan, glicerina sau un alcool gras precum alcoolul cetilic sau stearilic.

De asemenea, poți folosi un ulei de păr hidratant în fiecare zi, pe vârfuri. Măștile de păr săptămânale sunt recomandate persoanelor cu părul creț care își doresc ca podoaba capilară să fie mai frumoasă și mai sănătoasă. Poți folosi o mască de păr din comerț, cu o formulă specială pentru textura părului tău, dar și una făcută în casă, pe bază de uleiuri naturale sau alte ingrediente hidratante.

Mască de păr din banană cu iaurt

Atât bananele, cât și iaurtul sunt profund hidratante, adică exact ce are nevoie părul creț. Pentru a pregăti această mască de păr, pisează o banană și amestec-o bine cu o cană de iaurt. Aplică această mască de păr, începând de la rădăcini și acoperind toată lungimea părului. Lasă masca să stea timp de 15 până la 20 de minute înainte de a o spăla cu apă caldă și un șampon blând.

Mască de păr din ou cu lapte

Laptele este bogat în proteine, fier, potasiu, grăsimi și hrănește scalpul și foliculii de păr, stimulează creșterea părului și contribuie la protecția împotriva ultravioletelor. De asemenea, tratează infecțiile scalpului, hidratează părul creț și reduce albirea prematură a părului. Oul este plin de vitamine (A, E, acid folic și biotină) și ajută, de asemenea, la hidratarea părului.

Pentru a pregăti această mască, ai nevoie de o jumătate de cană de lapte și de un ou. Bați bine oul cu laptele și, opțional, adaugi și 2-3 picături dintr-un ulei esențial, pentru un miros mai plăcut, apoi întinzi masca pe toată lungimea părului.  O lași să acționeze cam 20 de minute, apoi te speli, ca de obicei, cu un șampon pentru păr creț și cu apă caldă, iar la final folosești balsamul.

Mască de păr din ulei de cocos, miere și aloe

Uleiul de cocos oferă părului o strălucire naturală, hrănind părul deteriorat, dar ajută și la reducerea căderii părului și la menținerea sănătății scalpului. Acest ulei întârzie despicarea vârfurilor și, de asemenea, întărește rădăcina părului. Mierea hidratează, contribuie la prevenirea căderii părului și a despicării vârfurilor și catifelează podoaba capilară. Aloe vera este plină de minerale și vitamine precum  B6, B12 și C care stimulează creșterea, tratează infecțiile fungice și calmează mâncărimile.

Pentru a prepara această mască, amestecă bine 3 linguri de ulei de cocos, 2 linguri de miere organică și 3 linguri de gel de aloe vera într-un castron. Întinde masca de păr de la rădăcină până la vârfuri, las-o jumătate de oră, apoi spală-te ca de obicei.
În funcție de cât de scurt sau de lung este părul tău, e posibil să ai nevoie de cantități mai mari sau mai mici din ingredientele indicate pentru fiecare mască în parte. Înainte de a pune o mască, descurcă-ți părul cu degetele cât de bine poți fără să-l rupi. O astfel de mască de păr poate fi utilizată o dată pe săptămână.

Coafarea părului creț

Probabil că tentația de a folosi placa de îndreptat părul, ondulatorul sau peria rotativă este foarte mare dacă ai părul creț, însă este recomandat să te ții departe de aceste ustensile de coafat cu aer cald dacă vrei să îți păstrezi părul sănătos. Recomandarea noastră este să le utilizezi cât de rar posibil, nu mai des de o dată pe săptămână. Dacă părul tău este și vopsit sau tratat chimic, cu atât mai rar ar trebui folosite aceste dispozitive de coafat.

Dacă simți nevoia să îți definești mai tare buclele, folosește mai degrabă clasicele bigudiuri, pe care le poți ține peste noapte în păr. În acest fel, vei avea bucle perfecte, însă fără să îți deteriorezi părul cu căldură excesivă. Optează, de asemenea, pentru coafurile cu împletituri, care arată foarte bine și nu îți afectează textura firului de păr, dar și pentru coafuri cât mai naturale, care îți pun în valoare podoaba capilară.

Mergi la coafor pentru evenimente speciale

Când mergi la un eveniment important, e recomandat să apelezi la un specialist pentru coafarea părului. Acesta știe ce coafură este mai potrivită pentru textura părului tău, dar și ce tip de coafură va rezista pe toată durata evenimentului. Lasă-te pe mâna profesioniștilor și nu încerca singură, acasă, să îți faci o coafură foarte complicată. Și pentru vopsirea părului creț este indicat să apelezi la un specialist dacă vrei să obții o culoare frumoasă și, mai ales, uniformă, fără ca părul să fie degradat.

Protejează-ți buclele de ultraviolete

Căldura și razele ultraviolete de la soare pot usca și mai tare părul creț care, așa cum spuneam, oricum are tendințe de uscare. Pentru a proteja buclele, în zilele fierbinți de vară obișnuiește-te să porți pe stradă o pălărie cu boruri largi și să folosești un spray pentru păr cu factor de protecție solară.

Ai grijă de păr și când dormi

Pentru somn, îți poți prinde părul într-o coadă de cal mai slabă în vârful capului sau o împletitură lejeră pentru a reduce frecarea cu fața de pernă (aceasta face ca părul să se rupă mai ușor).
Sperăm că ți-am fost de ajutor cu acest mic ghid pentru îngrijirea părului creț și, dacă vrei să afli mai multe, poți cere și sfatul hairstylistului la care obișnuiești să mergi.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Dermatology – 6 curly hair hair tips from dermatologists
https://www.aad.org/public/everyday-care/hair-scalp-care/hair/curly-hair-care
SELF - 12 DIY Hair Masks If You’re in Serious Need of Hydration
https://www.self.com/story/diy-hair-mask


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0