Deficitul de vitamina D are un impact major asupra creierului - Care este explicatia [studiu]

Lipsa de vitamina D este un factor pe care nu trebuie sa il ignoram, iar oamenii de stiinta spun ca, fara un nivel suficient de vitamina D in creier, retelele perineuronale sunt slabite intr-o zona a creierului numita hipocamp.

Lipsa vitaminei D, cauzata de expunerea insuficienta la soare, poate afecta creierul uman in multe moduri, iar din aceasta cauza, spun expertii, performanta la locul de munca nu este deloc imbunatatita.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Chiar si in randul persoanelor relativ sanatoase, deficienta de vitamina D a fost asociata cu reducerea memoriei si a cognitiei. Mai mult, spun specialistii, dovezile in ceea ce priveste o asociere cu bolile mintale, in special schizofrenia, sunt in crestere. Acum, insa, neurocercetatorii au identificat un mecanism important in acest sens, in studiile efectuate pe animale.

Dr. Thomas Burne, de la Universitatea din Queensland a avut mai multi soareci adulti, sanatosi, pe care i-a privat de vitamina D, iar drept urmare, retelele perineuronale ale micilor animale au fost afectate, declinul acestora fiind atat de accentuat, incat s-au redus la aproape jumatate in regiunea esentiala a creierului numita hipocamp.

Aceste retele au fost comparate de cercetatori cu niste "schele" cu rol important pentru creier. Ele stabilizeaza neuronii importanti si conexiunile dintre neuroni. Cercetatorii au observat din ce in ce mai putine conexiuni si chiar conexiuni tot mai slabe intre neuronii care si-au pierdut retelele perineuronale. In lucrarile de cercetare publicate recent, dr. Burne si colegii sai au tras concluzia ca vitamina D poate oferi protectie impotriva enzimelor care patrund sau degradeaza aceste "schele" ce stabilizeaza neuronii si conexiunile neuronale.

Dr. Thomas Burne a mai explicat ca retelele perineuronale nu sunt intotdeauna benefice: in unele parti ale creierului uman, ele par sa inhibe invatarea lucrurilor noi, iar indepartarea acestor retele s-a dovedit a fi benefica in cazul persoanelor care sufereau de maladia Alzheimer. Cu toate acestea, in hipocamp, unde pierderea retelelor perineuronale a fost accentuata, "schelele" puternice de sustinere par sa fie cruciale pentru formarea memoriei. Soarecii folositi in cadrul cercetarii dr. Burne (care aveau deficit de vitamina D) au fost mai putin capabili sa invete informatii noi, in comparatie cu animalele care aveau un nivel adecvat de vitamina D si retele perineuronale intacte.

In mod surprinzator, echipa de cercetatori a observat ca partea dreapta a hipocampului soarecilor a fost mult mai afectata decat partea stanga. Chiar daca explicatia pentru aceasta constatare este inca neclara, oamenii de stiinta spun ca "partea dreapta a hipocampului este foarte importanta pentru perceptia realitatii", lucru care poate explica cercetarile pe termen lung pe care le-a efectuat dr. Burne, care asociaza nivelul scazut de vitamina D inainte de nastere cu schizofrenia.

Oamenii din intreaga lume sufera de deficit de vitamina D

Dintre toate moleculele necesare care ne ajuta sa avem o stare buna de sanatate, vitamina D pare sa fie un candidat putin probabil pentru o deficienta / carenta raspandita in lumea intreaga. Specialistii spun ca majoritatea oamenilor obtin doza adecvata de vitamina D prin faptul ca petrec timp in aer liber, cu pielea neacoperita prea mult de haine, in fiecare zi, prin faptul ca mananca multe alimente bogate in vitamina D si prin faptul ca iau suplimente cu aceasta vitamina, care nu sunt foarte scumpe. Insa cu toate acestea, dr. Thomas Burne a declarat pentru presa straina ca "Peste un miliard de oameni din intreaga lume sunt afectati de deficienta de vitamina D."

O vitamina esentiala pentru sanatatea creierului

Dr. Burne face parte dintr-o echipa de cercetatori care a produs multe lucrari stiintifice care au corelat vitamina D de un creier sanatos. El recunoaste ca aceasta relatie este una complicata. "Daca alegem pe oricine, cu aproape orice boala, persoana aceasta va avea, in general, un nivel mai scazut de vitamina D decat persoanele sanatoase din grupurile de control. Asa ca se pare ca deficitul de vitamina D este o consecinta a faptului ca persoana s-a imbolnavit", a marturisit Thomas Burne. Cu toate acestea, pentru anumite afectiuni ori conditii, asa cum ar fi declinul cognitiv in randul persoanelor varstnice, el crede ca o carenta de vitamina D este atat o cauza, cat si un efect.

Sursa foto: Shutterstock

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

Studiul "Adult vitamin D deficiency disrupts hippocampal-dependent learning and structural brain connectivity in BALB/c mice", publicat in 2019, in Brain Structure and Function, autori: Md. Mamun Al-Amin, Robert K. P. Sullivan, Nyoman D. Kurniawan, Thomas H. J. Burne.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0