Cum să ai grijă de pielea sensibilă? Sfaturi și recomandări de la medicul dermatolog

Este important să știi că pielea sensibilă diferă de pielea sensibilizată, ea fiind mai frecvent uscată, deshidratată sau reactivă. Poate pierde ușor apa și lipidele protectoare. De obicei, uscăciunea este însoțită de senzație de tensiune, usturime, mâncărime sau chiar arsură. Tegumentul se poate descuama ușor, poate prezenta zone foarte roșii, sub forma unor plăci aspre, însoțite sau nu nu de fisuri sau sângerări. 

Pielea sensibilă se poate manifesta la orice vârstă și pe toate tipurile de piele, iar simptomele sale pot apărea atât pe pielea feței cât și a corpului. Este important să alegi o îngrijire adecvată, potrivită pentru nevoile tipului tău de ten sensibil.

Cauze externe pentru tenul sensibil

-    Schimbările de temperatură, prin expunerea excesivă la căldură, frig sau vânt
-    Poluarea
-    Radiațiile ultraviolete
-    Folosirea unor produse cosmetice nepotrivite
-    Detergentul de rufe
-    Intervențiile chirurgicale

Cauze interne pentru tenul sensibil

-    Afecțiuni sau reacții alergice ale pielii, cum ar fi acneea, eczema, rozaceea sau dermatita de contact
-    Mâncarea condimentată
-    Consumul de alcool
-    Intoleranța la gluten
-    Schimbările hormonale (ciclul menstrual)
-    Stresul sau emoțiile puternice
-    Factorii genetici, precum vârsta, sexul sau diferențele de rasă

Cum reacționează pielea sensibilă? 

Manifestările apar pe față, mâini sau pe tot corpul. Uneori, pielea reacționează la produsele de îngrijire nepotrivite și la spălarea prea frecventă, dar și la factorii de mediu, precum temperaturi extreme, expunerea la soare, vânt, aer uscat.

Dar pielea sensibilizată? 

În schimb, pielea sensibilizată se manifestă aproximativ la fel, dar pe zone mai mici, față sau mâini, și este consecința unor spălări excesive și rutine de îngrijire nepotrivite tipului de piele, cu prea mulți agenți exfolianți sau produse care conțin acizi, parfumuri, parabeni și alcoli în concentrații mari. 
Uneori, tenul sensibil reacționează doar la aplicarea anumitor produse cosmetice de îngrijire sau machiaj, prin senzația de usturime imediată, tensiune și înroșire. Astfel, utilizarea repetată poate conduce la dermatite iritative de contact. 
Așadar, optează pentru produse formulate sub control dermatologic, hipoalergenice, cu un număr limitat de ingrediente, pentru a minimiza riscul de apariție a alergiilor. 

Îngrijirea tenului sensibil deshidratat

Manifestările de tip mâncărime, usturime, senzație de tensiune sau arsură, exfolierea și înroșirea, pot să apară pe tenul sensibil, fie el uscat, normal/mixt sau gras. 

Îngrijirea pielii sensibile, deshidratate are nevoie de prevenție, în primul rând, prin rutine speciale, blânde, cu formule dedicate acestui tip de ten, destinate atât adultului, cât și copilului. 

În puseele de dermatite sau eczeme, alături de tratamentul recomandat de medicul dermatolog, îngrijirea cu produse cosmetice adecvate se va menține. 

Ce produse pot folosi pentru îngrijirea pielii deshidratate?

Rutina trebuie să conțină un produs de spălare de tip loțiune micelară, fără parfumuri și alcooli, testat dermatologic pentru toleranță pentru piele sensibilă, cu pH fiziologic, care să lase pielea catifelată și să calmeze simptomatologia. 

Pentru etapa de hidratare și refacere a barierei cutanate, trebuie să alegi un produs tip gel-cremă pentru zi, iar crema să fie pentru noapte din aceeași categorie destinată pielii sensibile, cu eficacitate dovedită în hidratare intensă, refacerea filmului cutanat protector, scăderea pierderii transepidermice de apă și electroliți și calmarea senzației de discomfort. 

Sfaturi pentru îngrijirea tenului sensibil toamna

În sezonul rece, pielea uscată tinde să se deshidrateze și mai mult din cauza factorilor de mediu, cum ar fi lipsa umezelii, temperaturile scăzute, vântul etc. De aceea, trebuie să folosim formule de hidratare cu un conținut mai ridicat în lipide, de tip loțiuni sau creme hidratante ușoare.

Pielea sensibilă necesită exfolieri foarte blânde, la 2-4 săptămâni, nu cu particule mecanice abrazive și nici cu formule care conțin acid salicilic, glicolic, lactic în concentrații ridicate. 

Atenție! Dacă aplici serumuri sau creme cu ingrediente cu potențial fotosensibilizant, în special vitamina A sau C, nu uita să aplici zilnic o cremă cu factor de protecție, pentru a nu sensibiliza și mai mult tenul. De altfel, este indicat să aplici aceste ingrediente în rutina de seară de îngrijire a pielii.

Pielea sensibilă are nevoie de o curățare și hidratare cu produse adecvate, fără parfumuri și coloranți, cu ingrediente active testate dermatologic pe pielea sensibilă, care să nu fotosensibilizeze și să nu genereze reacții de tip urticarie solară și pete. 

Nu în ultimul rând, trebuie să alegi produse de fotoprotecție cu filtre înalte UVA și UVB, testate pe pielea sensibilă, indiferent de anotimp, pentru a preveni îmbătrânirea prematură a pielii și riscul de apariție a cancerului de piele. 

Ingrediente recomandate în îngrijirea tenului sensibil

Dacă te confrunți cu un ten sensibil și deshidratat, pielea ta are nevoie de o îngrijire mai specială. 

În cazul unui tegument uscat, dar care se exfoliază ușor și prezintă senzație de tensiune pe anumite suprafețe, este clar că ai nevoie de hidratare suplimentară pentru refacerea aportului de lipide, dar și o curățare blândă, care să nu agraveze simptomatologia.

Poți opta, de exemplu, pentru formulele de tip gel-cremă, care să conțină acid hialuronic și glicerină, ideale pentru regenerarea pielii, în special în zonele afectate de uscăciune sau de senzația de piele care ține. După curățarea feței, este important să-ți usuci fața foarte atent, fără frecare, ci doar prin mișcări ușoare de tamponare. 

Glicerina are proprietăți calmante, fiind un agent puternic hidratant, emolient și protector. Acidul hialuronic, datorită capacitații sale mari de a reține de 1000 ori greutatea sa în apă, ajută la menținerea unei pieli hidratate, consolidând bariera de protecție hidrolipidică și refăcând elasticitatea pielii. 

Texturile de tip gel-cremă pătrund mai ușor în piele, oferindu-i acesteia un aspect catifelat și hidratat până la 24 de ore. 

O dată sau de 2 ori pe săptămână, poți aplica un produs de îngrijire intensivă, de exemplu o mască hidratantă. 

De asemenea, în cazul unui ten sensibil, machiajul va fi limitat și produsele vor fi alese cu grijă, respectând aceleași criterii de alegere precum în cazul produselor de îngrijire a tenului sensibil. Nu uita să-ți cureți frecvent și temeinic pensulele de machiaj sau burețeii, pentru a evita orice inflamație suplimentară a pielii.

 

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 
https://www.webmd.com/beauty/sensitive-skin-20-questions#1-1
https://www.verywellhealth.com/what-is-sensitive-skin-5085561
https://dermnetnz.org/topics/sensitive-skin


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0