Hidratează-ți pielea din timp pentru a preveni uscarea ei în lunile de toamnă!

Dacă te numeri printre persoanele care au pielea uscată, probabil că nu aștepți cu nerăbdare trecerea de la un anotimp la altul. Chiar dacă toamna este abia la început, este bine să te pregătești pentru lunile următoare, iar acest proces poate însemna să înveți cum să îți hidratezi pielea din timp, pentru a preveni uscarea ei în următoarele luni de toamnă.

Pielea uscată este o afecțiune comună care este atribuită lipsei de apă în stratul cornos. Este obișnuit ca oamenii să prezinte piele uscată și mâncărimi în timpul lunilor mai reci și există câteva motive principale care stau la baza acestui lucru:

Recomandările experților DOC.ro
  • Aerul rece și uscat - Vara, aerul este cald și umed, menținându-ți pielea hidratată fără ca tu să-ți dai seama. Odată cu sosirea frigului, nivelul de umiditate scade și pierzi acea hidratare "naturală".
  • Vântul aspru – vântul puternic și rece îți poate afecta pielea în baza barierei sale naturale care în mod normale o împiedică să se usuce.
  • Diferența de temperatură dintre exterior și interior - nu numai că aerul de afară este rece și uscat, dar și aerul cald forțat din casă este de asemenea uscat, ceea ce face ca pielea ta să se usuce rapid.
  • Dușurile fierbinți - apa caldă elimină multe dintre uleiurile naturale, promovând pielea uscată și mâncărimile și făcând-o să se înroșească și să devină iritată.
  • Materialele care pot irită pielea – anumite țesături de pulovere pot provoca iritații ale pielii care duc la uscarea acesteia.
  • Fumatul - țigările conțin substanțe chimice dăunătoare care accelerează îmbătrânirea rapidă a pielii, astfel încât pielea devine mai uscată.
  • Deficiență de vitamine sau minerale - pielea are nevoie de nutrienți pentru a se menține sănătoasă. Dacă nu primești suficientă vitamina D, vitamina A, niacină, zinc sau fier, poți dezvolta o piele excesiv de uscată.
  • Afecțiuni care afectează pielea - unele afecțiuni care afectează pielea, inclusiv dermatita atopică, ihtioza, dermatita periorală, psoriazisul și dermatita seboreică, pot avea ca efect o piele uscată.
  • Alte afecțiuni, tratemente sau boli care pot afecta pielea - diabetul, bolile tiroidiene sau bolile renale pot să cauzeze uscăciunea pielii. Dializa elimină apa din organism și poate provoca uscăciuni. De asemenea, tratamentul pentru cancer, anorexia sau HIV.

Ingredientele pe care trebuie să le căutați în produsele de hidratare includ:

Recomandări pentru o hidratare corectă

Spală-te pe față cu apă călduță

Medicii dermatologi ne invață cum putem să evităm uscarea pielii, pe măsură ce trecem de la vară la toamnă, iar mai apoi de la toamnă direct la iarnă. Instrucțiunile medicilor sunt să te speli cu apă călduță, nu cu apă fierbinte, deoarece apa fierbinte îndepărtează uleiurile naturale de pe piele și poate să provoace o accentuare în ceea ce privește uscarea pielii.

Hidratează-ți fața la scurt timp după spălare

Dermatologii ne recomandă sa aplicăm crema hidratantă în decurs de câteva minute după ce ne-am spălat fața, deoarece acest truc ajută ca apa să fie reținută în piele. Cu alte cuvinte, hidratarea este maximă.

Folosește produse hidratante care conțin ceramide

Tot dermatologii ne sfătuiesc să căutăm produse hidratante și creme care au în compoziție ceramide. Așa că asigură-te că citești lista de ingrediente de pe produs, înainte de a cumpăra următoarea cremă.

Folosește un produs de curățare care conține glicerină și care nu usucă pielea

Un alt sfat de care trebuie să ții cont este să folosești un produs de curățare (gel ori spumă) care conține glicerină.

Stai departe de șervețelele demachiante care conțin alcool

Iată un lucru pe care e bine să îl eviți, mai ales în această perioadă: șervețelele umede demachiante care te ajută să îndepărtezi machiajul. Aceste șervețele din comerț, care conțin alcool și sulfați, pot irita și usca pielea, așa că nu e de mirare că nu le recomandă medicii dermatologi.

Folosește un umidificator

Poate ai mai auzit acest sfat elaborat de dermatologi și inclusiv sfaturi despre calitatea aerului în locuință. Ei bine, toamna și iarna, când temperaturile sunt foarte scăzute, umiditatea este redusă și vântul este tăios și rece, împreună cu căldura uscată de la mijloacele de încălzire a locuinței pot să îți usuce foarte tare pielea.

Pentru a combate acest efect, este important să adaugi surse de umezeală care pot avea grijă de tenul tău. Așa că e recomandat să folosești un umidificator în dormitor, pe timpul nopții, cât și în celelalte camere, acolo unde îți petreci majoritatea timpului.

Nu sta prea mult timp în duș (cu apă fierbinte) și nu face băi fierbinți în cadă

Deși poate ți se pare greu de crezut, medicii dermatologi subliniază că nu ar trebui să petrecem prea mult timp făcând băi fierbinți sau dușuri cu apă fierbinte, deoarece și aceste activități ne vor usca pielea.

În schimb, este bine să facem dușuri cu apă călduță nu mai mult de o dată pe zi și să folosim produse de curățare cu acțiune blândă, geluri de duș hidratante și nu săpunuri care usucă pielea. Iar imediat după duș, chiar înainte să se usuce pielea, e bine să aplicăm produse sau loțiuni emoliente, pentru a "bloca" umezeala în piele.

Exfoliază-ți pielea de două ori pe săptămână

Toamna, pielea uscată are nevoie de o abordare diferită când vine vorba de îngrijire, tocmai din cauza diferențelor de temperatură de la interior și de la exterior.

Dermatologii recomandă să facem o exfoliere blândă de două ori pe săptămână, în timpul dușului. Dacă exfoliem pielea prea des, ea se va usca și mai tare. Apoi e momentul hidratării: se recomandă să aplicăm o cremă de față bogată și o loțiune de corp hidratantă, zilnic.

Folosește măști hidratante

Măștile hidratante sunt o soluție minunată pentru sezonul rece, și mai ales pentru o seară relaxantă și timp petrecut cu tine. Dacă ai de gând să alegi o mască făcută de tine în casă, asigură-te că folosești ingrediente naturale cu proprietăți hidratante. Nu aplica masca mai mult de o zi pe săptămână.

Amintește-ți și de hidratarea întregului corp

Chiar și în sezonul rece este foarte important să te menții hidratat, continuă să bei suficiente lichide care îți mențin pielea hidratată chiar dacă nu mai simți aceeași senzație de sete din timpul verii. 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Dry skin management: practical approach in light of latest research on skin structure and function - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30998081/
DRY SKIN: WHO GETS AND CAUSES - https://www.aad.org/public/diseases/a-z/dry-skin-causes
DRY SKIN: DIAGNOSIS AND TREATMENT - https://www.aad.org/public/diseases/a-z/dry-skin-treatment
DRY SKIN: TIPS FOR MANAGING - https://www.aad.org/public/diseases/a-z/dry-skin-self-care 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0