Cand poate fi exfolierea periculoasa pentru piele?

Majoritatea produselor de îngrijire a pielii promit să îi îmbunătățească aspectul prin exfolierea sau îndepărtarea celulelor moarte din stratul exterior. Dar, în unele situații sau pentru anumite persoane, exfolierea poate să facă mai mult rău decât bine, conform Academiei Americane de Dermatologie.

Exfolierea este un proces de îndepărtare a celulelor moarte sau a stratului superior al pielii pentru a-i conferi un aspect mai proaspăt, mai luminos și mai sănătos. Această procedură poate fi realizată pe pielea feței, a corpului sau a altor zone. Însă nu toată lumea poate obține rezultate bune în urma exfolierii, dimpotrivă.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Exfolierea și tipul de piele

„La unele persoane, exfolierea poate să înrăutățească aspectul exterior al pielii, cauzând roșeață sau acnee”, avertizează dr. Rebecca Tung, medic chirurg dermatolog. „Dacă apelați la exfoliere, este important să faceți acest lucru în siguranță și fără să vă deteriorați pielea”, subliniază medicul. Înainte de exfoliere, trebuie luat în considerare tipul de piele, a recomandat Tung într-un comunicat de presă al Academiei Americane de Dermatologie. 

  • Pielea normală este curată, fără sensibilitate.
  • Pielea uscată are un aspect solzos, este aspră și provoacă mâncărimi.
  • Pielea grasă este strălucitoare și cu exces de sebum (uleioasă).
  • Pielea de tip mixt este uscată în unele locuri și grasă în altele.

Pielea sensibilă se remarcă prin faptul că se înroșește imediat chiar și la atingere ușoară (când persoana se spală pe față, de exemplu sau aplică o cremă hidratantă) și adesea, după folosirea produselor de îngrijire a pielii, persoana resimte arsuri sau usturimi.

Metode de exfoliere

Înțelegerea tipului de piele ajuta la alegerea unei metode de exfoliere care se potrivește cel mai bine. Există două metode de exfoliere acasă. 

Exfolierea mecanică

Pielea moartă poate fi îndepărtată mecanic, cu un obiect precum o perie, un burete abraziv sau un scrub (zahăr, sare, zaț de cafea etc.). Exfolierea mecanică poate fi mai agresivă decât cea chimică și trebuie efectuată cu atenție pentru a evita iritațiile pielii.

  • Exfolianții cu granule fine, cum ar fi cei pe bază de zahăr sau săruri, pot ajuta la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii prin masaj delicat. Evită exfolianții cu particule prea mari sau aspre pentru a preveni iritațiile, mai ales dacă ai pielea sensibilă.
  • Periile de curățare facială sau bureții pot ajuta la exfolierea mecanică ușoară a pielii. Acestea pot fi folosite în combinație cu un gel de curățare sau un produs de exfoliere.
  • Pietrele ponce pot fi folosite pentru a îndepărta celulele moarte ale pielii de pe corp.

Exfolierea chimică

Acest tip de exfoliere implică utilizarea unor substanțe chimice, cum ar fi alfa-hidroxiacizii (AHA) sau beta-hidroxiacizii (BHA) pentru a dizolva celulele moarte ale pielii. Aceste produse chimice acționează pentru a slăbi legăturile dintre celulele moarte ale pielii, facilitându-le îndepărtarea ușoară. Exfolierea chimică cu acizi este adesea folosită pentru a trata diverse probleme ale pielii, cum ar fi acneea, petele pigmentare sau semnele de îmbătrânire.

  • Acizii alfa-hidroxi (AHA) - acidul glicolic, acidul lactic și acidul mandelic - sunt eficienți pentru exfolierea chimică a pielii. Acești acizi pot ajuta la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii, la uniformizarea tonusului pielii și la reducerea petelor pigmentare.
  • Acizii beta-hidroxi (BHA): acidul salicilic este un exemplu de BHA excelent pentru tenul gras. Acest acid pătrunde în pori și ajută la desfundarea lor, reducând astfel acneea și prevenind apariția punctelor negre.
  • Exfolianții bazați pe enzime naturale, cum ar fi papaina din papaya sau bromelaina din ananas, pot fi mai blânzi decât acizii și sunt potriviți pentru persoanele cu piele sensibilă sau pentru persoanele care n-au mai folosit exfolierea chimică.

H2 Cum faci ca exfolierea să nu-ți deterioreze pielea?

Pașii următori contribuie la prevenirea deteriorării pielii:

Analizează produsele de îngrijire a pielii pe care le folosești deja

Este posibil ca unele să îți facă pielea mai sensibilă, spre exemplu, cremele cu retinol eliberate pe rețetă sau produsele care conțin retinol ori peroxid de benzoil. Exfolierea cu ajutorul acestor produse poate declanșa erupții de acnee sau pot duce la o piele excesiv de uscată.

Alege o metodă potrivită tipului tău de piele

Persoanele cu piele uscată, sensibilă sau predispusă la acnee ar trebui să folosească un prosop de baie și un exfoliant chimic ușor. Este posibil ca persoanele cu piele grasă, mai groasă să prefere tratamente chimice sau exfolierea mecanică. Persoanele cu pielea mai închisă la culoare ar putea să nu răspundă bine la exfolianții puternici.

Acordă atenție procedeului

Scruburile sau exfolianții chimici trebuie aplicați ușor printr-o mișcare circulară, pe o suprafață mică de piele pentru aproape 30 de secunde, apoi se clătește cu apă călduță. Nu trebuie exfoliată pielea care prezintă tăieturi, zgârieturi sau arsuri de soare. Imediat după exfoliere se va aplica o loțiune hidratantă.

Nu folosi o cantitate prea mare de produs exfoliant

De cele mai multe ori, cu cât exfolierea este mai agresivă, cu atât ar trebui să aibă loc mai rar. Exfoliatul prea des poate să cauzeze roșeață și iritații ale pielii. Dacă nu-ți este clar cum e mai bine să faci, mergi la medicul dermatologul pentru a-ți evalua pielea și pentru a afla cum e mai bine să o îngrijești.

Care sunt beneficiile exfolierii pentru tenul gras?

Exfolierea poate aduce mai multe beneficii tenului gras, dar chiar și pentru acest tip de ten este important să fie făcută cu atenție pentru a evita iritațiile sau agravarea problemelor pielii. Iată câteva dintre beneficiile exfolierii pentru tenul gras:

Curățare profundă a porilor

Tenul gras are tendința de a produce exces de sebum (ulei), care poate duce la înfundarea porilor și formarea acneei. Exfolierea ajută la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii și a excesului de sebum de la suprafață, contribuind la desfundarea porilor și prevenind apariția punctelor negre și a coșurilor.

Reducerea excesului de sebum

Exfolierea regulată poate ajuta la reducerea producției excesive de ulei a glandelor sebacee, ceea ce poate duce la o piele mai puțin lucioasă.

Uniformizarea aspectului pielii

Tenul gras poate avea o tendință de a dezvolta pete și diferențe de culoare. Exfolierea ajută la eliminarea celulelor moarte ale pielii și la uniformizarea aspectului pielii, făcându-l mai proaspăt și mai luminos.

Îmbunătățirea texturii pielii

Exfolierea ajută la îndepărtarea pielii uscate și a celulelor moarte, ceea ce poate face pielea să se simtă mai netedă și să arate mai sănătoasă.

Pregătirea pielii pentru alte tratamente

Exfolierea poate îmbunătăți absorbția altor produse pentru îngrijirea pielii, cum ar fi cremele hidratante sau tratamentele anti-acnee. Prin eliminarea stratului de celule moarte de la suprafața pielii, produsele pentru îngrijirea pielii pot pătrunde mai eficient în piele.

Sfaturi înainte de exfolierea tenului sensibil

Pentru tenul sensibil, exfolierea trebuie abordată cu mare grijă, deoarece pielea sensibilă poate reacționa mai ușor la produsele exfoliante, fiind mai susceptibilă la iritații și înroșire. În general, este recomandat să optezi pentru exfolianți mai blânzi și să respecți câteva sfaturi:

  • Caută produse cu acizi mai blânzi, cum ar fi acidul glicolic în concentrații mai mici sau acidul mandelic. Acești acizi au molecule mai mari și pot fi mai puțin iritanți pentru pielea sensibilă decât acizii mai puternici, cum ar fi cel salicilic sau retinoic.
  • Exfolianții bazați pe enzime naturale, cum ar fi cei cu papaină sau bromelaină, pot fi o opțiune bună pentru pielea sensibilă. Aceste enzime lucrează pentru a dizolva celulele moarte ale pielii într-un mod mai blând.
  • Produsele fără aditivi chimici, cum ar fi parfumurile sau coloranții, sunt mai potrivite pentru pielea sensibilă, deoarece acești aditivi pot provoca iritații.
  • Optează pentru produse cu granule fine sau o textură mai lichidă pentru a minimiza abraziunea și riscul de iritații. Evită produsele cu particule aspre sau cu granule mari.
  • Nu exfolia pielea prea des și în niciun caz zilnic! De obicei, o dată pe săptămână poate fi suficient pentru a menține pielea sensibilă sănătoasă.
  • Înainte de a aplica un produs nou pe întreaga față, efectuează un test pe o mică porțiune a pielii pentru a vedea cum reacționează. Așteaptă 24 de ore și verifică dacă apare orice iritație sau senzație de arsură.
  • După exfoliere, aplică întotdeauna o cremă hidratantă. De asemenea, folosește o cremă sau o loțiune cu protecție solară adecvată, deoarece pielea sensibilă poate fi mai vulnerabilă la radiațiile UV după exfoliere.

Cum îți dai seama că ai exagerat cu exfolierea?

  • Pielea ta devine iritată, roșie sau poate apărea o urmă ca de arsură. Acest lucru poate fi un semn că ai folosit un exfoliant prea puternic sau că ai exfoliat prea frecvent.
  • Dacă ai o senzație de mâncărime sau disconfort după exfoliere, este posibil să fi exfoliat prea mult sau să fi folosit un produs prea puternic pentru pielea ta.
  • Dacă, în loc să obții o piele mai netedă, poți observa că pielea începe să se descuameze în exces, acest lucru poate indica o exfoliere prea agresivă.
  • Pielea ta devine uscată și deshidratată după exfoliere. Dacă ai o senzație de strângere și de uscăciune, este un semn că barierea de protecție a pielii tale a fost afectată.
  • Apariția acneei sau a erupțiilor cutanate: contrar așteptărilor, exfolierea excesivă poate duce la apariția acneei sau a erupțiilor cutanate, deoarece pielea poate deveni mai vulnerabilă la infecții și inflamații.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Dermatology - How to safely exfoliate at home
https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/routine/safely-exfoliate-at-home
NIH - Keep Your Skin Healthy 
https://newsinhealth.nih.gov/2015/11/keep-your-skin-healthy


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0