Acidul Hialuronic: Ce este si ce beneficii are pentru organism

1. Despre acidul hialuronic
   a. Ce este acidul hialuronic?
   b. Rolul acidului hialuronic în organism
   c. Forme de administrare a acidului hialuronic
   d. Alimente care conțin acid hialuronic
2. Producția de acid hialuronic de-a lungul vieții
3. Efectele diminuării acidului hialuronic în organism
4. Utilizarea acidului hialuronic
   a. Tratamente estetice și dermatologice
   b. Tratarea arsurilor
   c. Tratarea gonartrozei
   d. Chirurgia urechii
   e. Tratamente oftalmologice
   f. Tratarea problemelor respiratorii

 

Despre acidul hialuronic

Acidul hialuronic a fost descoperit în anul 1934 și este o moleculă alcătuită din zaharuri, care se află în țesutul conjunctiv natural al organismului și care are rolul de a menține hidratarea la nivelul țesuturilor. Producția naturală de acid hialuronic a organismului scade pe măsură ce înaintăm în vârstă. Cele mai mari concentrații de acid hialuronic se regăsesc la nivelul ochilor, precum și la nivelul articulațiilor.

Ce este acidul hialuronic?

Acidul hialuronic este o polizaharidă, adică este alcătuit din mai multe molecule de zahăr. Acesta este una dintre pricipalele componente ale matricei extracelulare, având rolul important de a menține hidratarea în țesuturi.

Rolul acidului hialuronic în organism

Acidul hialuronic are mai multe funcții în organism, fiind un element indispensabil.

Stimularea producției de colagen

Colagenul este o proteină din piele care o menține fermă și totodată elastică. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, nivelul de colagen din organism scade, și astfel apar ridurile și semnele îmbătrânirii pe chip. Însă acidul hialuronic stimulează producția de colagen având astfel proprietăți anti-aging.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Hidratarea, creșterea rezistenței și elasticității pielii

Menținând hidratarea în țesuturi și stimulând totodată nivelul de colagen, acidul hialuronic contribuie la menținerea pielii tinere și elastice.

Lubrifierea cartilajelor și articulațiilor

Acidul hialuronic lubrifiază cartilajele și articulațiile, prevenind degradarea acestora. Oferind susținere articulațiilor, acidul hialuronic poate preveni o serie de afecțiuni precum osteoartrita. La nivelul cartilajelor și articulațiilor, acidul hialuronic acționează precum o barieră de protecție în jurul fiecărei celule.

Cicatrizarea leziunilor

Acidul hialuronic are un rol important și în procesul de regenerare a pielii, deci de cicatrizare a leziunilor de la nivel cutanat. Studiile făcute în domeniu au confirmat faptul că acidul hialuronic accelerează procesul de cicatrizare a leziunilor, calmând inflamația și grăbind regenerarea celulară astfel încât țesuturile afectate să fie înlocuite cu unele noi și sănătoase cât mai rapid.

Forme de administrare a acidului hialuronic

Acidul hialuronic se regăsește în mod natural în organism, însă putem beneficia de pe urma suplimentării aportului acestuia. Întrucât odată cu înaintarea în vârstă producția de acid hialuronic scade, e indicat să folosim produse care să suplimenteze necesarul de acid hialuronic pentru a ne menține cartilajele și articulațiile sănătoase, iar pielea tânără. Există suplimente alimentare pe bază de acid hialuronic, care asigură necesarul organismului.

Fiole cu acid hialuronic

Fiolele cu acid hialuronic sunt destinate uzului extern și conțin cantități concentrate de acid. Acestea se aplică la nivel cutanat, pentru ca pielea să beneficieze de hidratare intensivă și de menținerea apei în țesuturi pentru o perioadă cât mai îndelungată.

Creme și soluții cu acid hialuronic

Cremele și alte produse pe bază de acid hialuronic promit, de asemenea, hidratare intensă și combaterea ridurilor. Oamenii de știință susțin însă că moleculele de acid hialuronic sunt prea mari pentru a pătrunde în profunzimea pielii, ceea ce înseamnă că acidul aplicat sub formă de cremă sau serum acționează la fel ca orice altă cremă hidratantă – asigură hidratare, îmbunătățind aspectul ridurilor pe o perioadă determinată.

Injectarea de acid hialuronic

Acidul hialuronic injectabil are, se pare, cel mai puternic efect. Injecțiile cu acid hialuronic pot fi folosite atât din motive medicale, cât și din motive estetice. În caz de osteoartrită, acidul hialuronic poate fi injectat pentru a completa nivelul de fluide din articulații.

Odată cu îmbătrânirea, fluidele din articulații și cartilaje își reduc volumul, însă acestea pot fi înlocuite prin injectarea de acid hialuronic. Astfel, durerile de genunchi, la fel ca și alte dureri care atacă articulațiile și cartilajele, sunt reduse. Însă acidul hialuronic injectabil poate fi folosit și pentru înfrumusețare - pentru umplerea ridurilor sau augmentarea buzelor.

Alimente care conțin acid hialuronic

Acidul hialuronic se regăsește și în unele alimente, iar consumul altora prelungește acțiunea acidului hialuronic din țesuturi.

Legumele și fructele

Citricele și roșiile conțin naringerină, un flavonoid care are un efect inhibitor asupra hialuronidazei, enzima care rupe lanțul de polizaharide, adică și pe cel al acidului hialuronic. Consumul acestor fructe menține astfel acidul hialuronic pentru o perioadă îndelungată în organism. 

Varza Kale, avocadoul, nucile, semințele și spanacul conțin cantități mari de magneziu, care este necesar pentru producția de acid hialuronic. Cartofii și cartofii dulci sunt, de asemenea, benefici pentru producția de acid hialuronic.

Peștele

Ochii peștilor conțin o cantitate foarte concentrată de acid hialuronic.

Carnea de pasăre

Carnea de pasăre este, de asemenea, o sursă bogată de acid hialuronic. Oasele, în mod deosebit, conțin cantități mari de acid hialuronic – pot fi puse în supă. Și organele puiului au o concentrație ridicată de acid hialuronic.

Alte alimente care conțin acid hialuronic

Alte alimente care conțin acid hialuronic în cantități importante sunt: măduva oaselor care provin de la orice animal, soia, păstârnacul, anghinarea.

Producția de acid hialuronic de-a lungul vieții

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, producția de acid hialuronic scade. Astfel, începând cu vârsta de 25 de ani, nivelul de acid hialuronic din organism intră pe o pantă descendentă.

Efectele diminuării acidului hialuronic în organism

Odată cu diminuarea acidului hialuronic din organism apar problemele precum:

  • Uscăciunea pielii
  • Apariția ridurilor la nivelul tenului
  • Vindecarea mai înceată a leziunilor cutanate

Studiul VITALISsCE
  • Apariția afecțiunilor articulare din cauza degradării articulațiilor și cartilajelor

Utilizarea acidului hialuronic

Acidul hialuronic este folosit atât din motive medicale, cât și din motive estetice. Acesta poate fi administrat în diverse forme, în funcție de scopul pentru care este utilizat.

Tratamente estetice și dermatologice

Tratamentele estetice și dermatologice pe bază de acid hialuronic sunt folosite pentru întinerirea tenului prin estomparea ridurilor și prin redarea fermității pielii, precum și pentru remodelarea trăsăturilor feței – buze, pomeți, bărbie, nas.

Efectele estetice ale acidului hialuronic

Din punct de vedere estetic, acidul poate umple ridurile, poate adăuga volumul pierdut din cauza vârstei în unele zone ale feței și poate „ridica” anumite zone. Totodată, acesta poate fi folosit pentru augumentarea buzelor, dar și pentru remodelarea pomeților, bărbiei, liniei maxilarului sau a nasului. În asemenea situații, acidul hialuronic se injectează, iar efectele sale sunt temporare așa că va fi nevoie, după o anumită perioadă, de reinjectarea substanței.

Pregătirea pacienților pentru injectarea cu acid hialuronic

Procedura de injectare cu acid hialuronic este una simplă, care poate dura în jur de 20 - 60 de minute, în funcție de zona remodelată și tehnicile folosite. 

Pacientului i se va aplica o cremă anestezică pe zona care va fi injectată, cu câteva minute înainte de procedura propriu-zisă, pentru prevenirea durerilor care însoțesc înțepăturile acului.

Frecvența injectării cu acid hialuronic

Frecvența injectării cu acid hialuronic depinde de organismul fiecăruia, de modul în care se hidratează, precum și de calitatea acidului injectat. Noile tipuri de acid hialuronic lansate pe piață sunt mai dificil de absorbit, ceea ce înseamnă că efectul este mai persistent în cazul acestora. Specialiștii promit că efectele acidului se văd până la 2 ani, însă adevărul este că poți simți nevoia de reinjectare și după 6-9 luni.

Ceea ce este interesant e că pe măsură ce folosești acidul hialuronic injectabil, vei avea nevoie de această procedură tot mai rar. Asta pentru că țesuturile rămân mai hidratate decât înainte de injectare, iar efectele vor fi din ce în ce mai persistente. Cantitatea de acid de care ai nevoie scade, de asemenea, pe măsură ce folosești acidul hialuronic.

Efectele secundare ale injectării cu acid hialuronic

Efectele scundare ale injectării cu acid hialuronic pot fi următoarele:

  • Durere sau disconfort
  • Învinețirea zonei
  • Inflamarea zonei
  • Sângerări ușoare
  • Pusee de activitate a artritei
  • Formarea unor noduli
  • Senzația de mâncărime sau sensibilitate în zona injectată

Aceste efecte scundare dispar în câteva zile de la injectare. Rareori apar efecte adverse mai serioase precum: reacții alergice, greață, infecție, dureri de cap, simptome specifice răcelii. Fiind o substanță care se regăsește în mod natural în corp, acidul hialuronic rareori cauzează probleme în organism.

Contraindicațiile tratamentelor estetice cu acid hialuronic

Injectarea cu acid hialuronic este contraindicată în primele 3 săptămâni după realizarea unui peeling chimic ori a unei terapii cu laser. În sarcină, acidul hialuronic este contraindicat. De asemenea, nu se cunosc efectele injectării acidului hialuronic în timpul alăptării, așa că e indicat să se aștepte până când copilul nu mai este hrănit cu lapte matern. Pacienții care suferă de afecțiuni autoimune precum lupusul ar trebui să se consulte cu medicul înainte de folosirea acidului hialuronic.

Tratarea arsurilor

Oamenii de știință bănuiesc că procesul de vindecare a arsurilor poate fi accelerat cu ajutorul acidului hialuronic, dar încă se fac studii pe această temă. Așadar, nu există dovezi care să confirme eficacitatea acestuia atunci când vine vorba despre tratarea arsurilor de la nivelul pielii.

Tratarea gonartrozei

Specialiștii recomandă adesea, în tratarea gonartrozei, injecțiile cu acid hialuronic. Asta pentru că acidul hialuronic injectat la nivelul articulației reduce rigiditatea și sporește totodată mobilitatea acesteia. Acidul hialuronic lubrifiază articulațiile și cartilajele, făcând viața pacientului mai ușoară.

Chirurgia urechii

Acidul hialuronic este folosit și în intervențiile chirurgicale de la nivelul urechii precum timpanoplastia.

Tratamente oftalmologice

Acidul hialuronic este folosit și în tratamentele oftalmologice, în special în cele pentru tratarea sindromului de ochi uscat. Acidul hialuronic poate fi folosit și pe cale injectabilă pentru tratarea afecțiunilor corneei.

Tratarea problemelor respiratorii

Oamenii de știință cercetează efectele acidului hialuronic în tratarea afecțiunilor respiratorii. Aerosolii pe bază de acid hialuronic pot suprima hiperactivitatea bronșică la pacienții cu astm sau BPOC. Încă se fac studii pe această temă, însă acidul hialuronic ar putea fi un aliat de preț în tratarea afecțiunilor pulmonare.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NBCI - Hyaluronic Acid
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482440/
Cleveland Clinic - Hyaluronic Acid
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/22915-hyaluronic-acid
NCBI - Advantages of Hyaluronic Acid and Its Combination with Other Bioactive Ingredients in Cosmeceuticals
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8347214/
Studiul „Advantages of Hyaluronic Acid and Its Combination with Other Bioactive Ingredients in Cosmeceuticals”, apărut în Molecules. 2021 Aug; 26(15): 4429, Published online 2021 Jul 22. doi: 10.3390/molecules26154429, autori: Anca Maria Juncan et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1