Dușmanii genelor și sprâncenelor: acarienii

Sprâncenele, dar și genele într-o mică măsură, definesc trăsăturile feței. Cu ajutorul sprâncenelor, poți comunica nonverbal, iar reacțiile emoționale pot fi interpretate destul de precis în funcție de mimica feței.

Acestea joacă un rol important și pentru protejarea ochilor de tot felul de factori: transpirație, vânt sau ploaie. Prin forma lor, mai precis arcul înalt al sprâncenelor, deviază traiectoria prelingerii picăturilor de ploaie sau transpirație. Genele, de asemenea, protejează ochii de agresiunea vântului și de particulele pe care acesta le transporta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Acestea sunt doar câteva informații pentru a realiza cât de importante sunt genele și sprâncenele.

De ce nu cresc firele de păr?

Foarte puține persoane știu că, din cauza acarienilor ce atacă rădăcina firelor de păr, acestea nu mai cresc. Acești acarieni, cam 65 de specii diferite, se hrănesc cu sebumul eliminat de piele sau cu celulele moarte ale acesteia ce se acumulează în foliculii firelor de păr sau în porii tenului. Din aceste considerente, bebelușii și copiii mici nu prezintă interes pentru aceste viețuitoare microscopice.

Majoritatea persoanelor se confruntă cu prezența acestora, însă uneori zonele în cauză sunt populate excesiv, formându-se colonii și astfel stagnează creșterea firelor de păr. Din aceleași considerente, se fragilizează rădăcina firului și cad mai ușor.

Soluții de deparazitare

Pentru a îndepărta sebumul produs de glandele sebacee, trebuie spălată suprafața ochilor cu șampon de copii sau șampon cu extract de arbore de ceai. Trebuie insistat prin masare chiar și pe rama ochilor. Texturile de săpunuri/ șampoane folosite trebuie să fie cele care nu determină lacrimarea ochilor. Aceste zone trebuie spălate de două ori pe zi ca să îndepărteze acarienii.

De asemenea, schimbați cât mai des fața de pernă și implicit așternutul. Acarienii migrează foarte repede, chiar și de la o pernă la alta. Așadar, când începeți tratamentul, este indicat să-l faceți împreună cu partenerul pentru a evita reinstalarea acestora.

Când începeți tratamentul, renuntați la mascara pentru o perioadă și folosiți apoi una noua. Este valabil și pentru eyeliner (tuș).

De asemenea, se impune o igienizare riguroasă a pensulelor de machiaj și, practic, a tot ce vine în contact cu genele și sprâncenele. În ceea ce privește creionul de sprâncene, dacă are mina ambalată în lemn, este suficient să-l ascuțiți bine.

Dacă este retractabil, cel mai sigur este să nu-l mai utilizați. Ideal este ca ascuțitoarea să fie ștearsă cu o soluție pe baza de alcool pentru a o dezinfecta.

Și animalele de casă sunt purtătoare de acarieni.

Pentru situații extreme, există tratamente speciale pe baza de antibiotic. Uleiul de lavandă este o soluție eficientă pentru că este un antiseptic foarte bun chiar și pentru distrugerea acarienilor. Acesta trebuie aplicat cu grijă pe rama ochilor ca să nu intre în ochi. Folosit la o concentrație de 5%, este suficient să ucidă acarienii și ouăle acestora dacă este aplicat bine.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Uleiul de arbore de ceai s-a dovedit ca fiind la fel de eficient ca și cel de lavandă. Indiferent pe care dintre cele doua uleiuri îl veți folosi, trebuie aplicat seara înainte de culcare. Acarienilor nu le place lumina, de aceea noaptea acționează cel mai bine.

Chiar dacă sunteți riguroși cu aplicarea tratamentului pe zona ochilor, trebuie să luați în calcul că sunt acarieni pe toata fața, deci extindeți curățarea pentru a eficientiza eliminarea acestora.

În concluzie, prezența acarienilor de pe piele este un lucru normal, însă atunci când sunt dezechilibre la nivel de imunitate (oboseală cronică, stres etc) sau când nu se curăță fața adecvat (se sare peste demachierea sau spălarea feței), aceștia suprapopulează firele de păr și pielea.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0