Flori de soc: beneficii pentru sanatate si retete

Florile, dar și fructele de soc au o mulțime de beneficii pentru sănătate. Datorită proprietăților sale antiseptice și antiinflamatoare, socul a fost folosit din cele mai vechi timpuri în scopuri curative. În acest articol îți arătăm cum poți folosi florile de soc.

Poate te-ai obișnuit să bei o cană cu ceai de soc când te confrunți cu o răceală, să iei tinctură de soc dacă ai probleme cu constipația sau să bei un pahar cu socată aromată ca să te răcorești pe timpul verii. Dar știai că socul are și alte beneficii pentru sănătate, cum ar fi scăderea colesterolului?

Beneficii flori de soc

Florile de soc nu numai că îmbunătățesc starea de sănătate în general, însă au și o mulțime de efecte terapeutice, ajutând în tratarea multor afecțiuni.

Reduc colesterolul rău LDL

Potrivit Institutului American al Sănătății Inimii, socata ajută la scăderea trigliceridelor din sânge, precum și a nivelului de colesterol. Florile de soc conțin quercetină, de aici efectele pozitive asupra colesterolului LDL.

Luptă cu răceala

Florile de soc, fie că sunt consumate sub formă de ceai sau de suc, sunt eficiente în ameliorarea simptomelor specifice răcelii. Remediile pe bază de soc pot ușura simptomele răcelii cu până la 60%.

Ajută la combaterea stafilococului auriu

Remediile cu flori de soc pot contribui la combaterea stafilococului auriu, bacterie recunoscută pentru rezistența sa la antibiotice. Întreabă medicul dacă socul poate fi utilizat ca tratament adjuvant pe lângă recomandările sale.

Tratează și previn constipația

Datorită conținutului de acid cinamic, florile de soc sunt eficiente în tratarea și prevenirea constipației, stimulând activitatea intestinală. Consumul unui ceai care conține flori de soc, senna, fenicul și anason crește șansa unui tranzit intestinal normalizat la persoanele care suferă de constipație.

Substanțe active din florile de soc

Florile de soc au un conținut bogat în bioflavonoide, substanțe cu efect antioxidant, anticancerigen, dar și antiinflamator și antiviral. De asemenea, florile de soc conțin și acizi clorogenici, printre care și acidul cinamic, eficient în tratarea alergiilor, dar și în reglarea nivelului de zahăr din sânge. Triterpenoizii au efect analgezic, antiinflamator, dar și anticancerigen.

Cum se utilizează florile de soc?

Florile de soc pot fi folosite sub formă de socată sau de sirop de soc, dar și sub formă de ceai, după o uscare prealabilă. Cu toate că florile și fructele de soc au o mulțime de beneficii pentru sănătate, frunzele, ramurile și rădăcina de soc conțin substanțe toxice pentru organism, așa că trebuie evitate.

Contraindicații și efecte secundare flori de soc

Există câteva efecte secundare ale ceaiului de soc, și anume:

  • Tulburări de stomac: utilizarea în exces a acestei plante poate fi potențial toxică. Multe părți ale plantei pot provoca diaree și vărsături.
  • Sarcina sau alăptarea: Nu este recomandat să se utilizeze acest remediu pe bază de plante de către femeile însărcinate și cele care alăptează.
  • Coagularea sângelui: Remediile din soc nu trebuie utilizate cu două săptămâni înainte de orice intervenție chirurgicală programată, deoarece pot scădea capacitatea de coagulare a sângelui.

În rest, dacă se consumă conform indicațiilor, nu mai mult de trei căni pe zi, ceaiul de soc nu ar trebui să provoace niciun fel de probleme persoanelor cu o stare bună de sănătate. Dacă ceaiul de soc se administrează pe termen lung, e indicat ca la fiecare șase săptămâni să se ia două săptămâni de pauză, după care administrarea poate fi reluată.

Rețete pe bază de flori de soc

Socată homemade

Timp: 20 minute
Ingrediente: 6 flori de soc, 300 g de zahăr brun, 3 lămâi, 3 l apă

Într-un borcan mare și transparent (să aibă peste 4 litri) se pun pe fund florile de soc spălate și, peste ele, lămâile tăiate felii subțiri. Într-un bol mai mare pune zahărul și un litru de apă, amestecând până când vezi că zahărul începe să se dizolve. Toarnă apoi acest amestec peste florile de soc și lămâi și completează cu restul de apă.

Acoperă borcanul cu o farfurie și lasă-l undeva la soare timp de 3 zile. Apoi, strecoară socata în sticle pe care le vei ține la rece, în frigider. Se poate consuma ca atare sau mai poți adăuga frunze de mentă. Pentru a avea un gust și mai acidulat, unele persoane adaugă drojdie de bere proaspătă, însă fermentația este posibilă și fără acest adaos, în prezența zahărului, a lămâii și a florilor de soc.

Ceai de flori de soc

Pentru a prepara un ceai de soc ai nevoie de flori uscate. Fierbe 250 ml de apă într-un ibric, iar când dă în clocot, pune o lingură de flori de soc și acoperă, lăsând la infuzat în jur de 10 minute. Strecoară ceaiul și bea-l fierbinte sau cald. În caz de răceală și tuse, se pot bea 3 căni pe zi, care favorizează transpirația și expectorația necesare în procesul de vindecare. Ceaiul de soc se poate bea ca atare sau cu puțină zeamă de lămâie ori cu o linguriță de miere.

Sirop de soc

Din păcare, socata nu se poate conserva pentru iarnă, de aceea, dacă dorești să te bucuri de aroma de soc și în anotimpul rece, poți pregăti un sirop. 

Ingrediente: 20 de flori de soc, 500 ml apă, 400 g zahăr, zeama și coaja de la o lămâie mare

Curăță cu cuțitul coaja de pe o lămâie și apoi stoarce zeama într-un recipient. Pune la fiert într-o crăticioară apa cu zahărul și cu cojile de lămâie, iar după ce încep să fiarbă, lasă-le pe foc mic cam 10 minute. După ce oprești focul, încorporează și zeama de lămâie. Când siropul s-a răcit, pune și florile de soc în crăticioară, acoperă cu o farfurie și lasă vasul în frigider timp de 5 zile.

După trecerea celor 5 zile, se strecoară siropul într-un alt vas și apoi se pune în sticle sterilizate, care se închid bine cu dop și se pot păstra în cămară.

Dacă faci siropul cu alt îndulcitor decât zahărul (de exemplu, cu stevia, pentru o persoană diabetică din familie), e bine de știut că nu va rezista în cămară. Prin urmare, după ce a stat cele 5 zile și apoi l-ai strecurat, îl poți pune și păstra în tăvile de gheață pentru congelator.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
RxList - Elderflower
https://www.rxlist.com/elderflower/supplements.htm
Volumul „Plantele medicinale importante în tratamentele naturiste” de Eugen Giurgiu, Octavian Claudiu Giurgi


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0