Flatulenta post-partum: de ce apare si cum poate fi combatuta

Modificările prin care corpul tău trece din cauza sarcinii nu se opresc odată cu nașterea, ci pot fi resimțite și în perioada următoare. Pe lângă sângerările vaginale, mărirea sânilor și bufeurile nocturne, femeile pot avea de-a face și cu o formă accentuată de flatulență în perioada de după naștere. Să vedem de ce apare această problemă și ce se poate face pentru a o gestiona eficient.

Flatulența, cunoscută și sub numele de gaze intestinale, este procesul normal prin care gazul este produs în sistemul digestiv și eliminat din organism prin rect. Gazele intestinale sunt compuse în mare parte din azot, dioxid de carbon, oxigen, hidrogen și metan, și se formează în timpul procesului de digestie. Aceste gaze pot părăsi organismul prin două modalități principale: eliminare pasivă (se face în timpul respirației normale sau prin difuziune prin pereții intestinului în fluxul sangvin) ori eliminare activă (expulzare prin rect).

Flatulența poate să varieze în intensitate de la o persoană la alta și poate fi influențată de mai mulți factori, inclusiv dieta, nivelul de activitate fizică, flora intestinală, probleme medicale și altele. Este un proces normal și nu trebuie să fie o sursă de îngrijorare, cu excepția cazurilor în care devine severă sau este însoțită de alte simptome care pot indica o problemă subiacentă, precum boala inflamatorie intestinală sau intoleranța la lactoză. 

Dacă observi că, după naștere, flatulența devine o problemă persistentă, nu e cazul să te îngrijorezi întrucât acest lucru este normal, indiferent de modul prin care ai dat naștere copilului - pe cale naturală sau prin cezariană. Iată din ce cauze apare această situație si la ce soluții poți apela pentru a o remedia.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cauze flatulență post-partum

Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale gazelor intestinale în exces după naștere:

Degradarea mușchilor pelvieni

Sarcina pune o presiune crescută pe mușchii pelvieni. La naștere, se întind foarte tare și mușchii din zona anală - acest lucru este valabil în cazul nașterii pe cale naturală. Astfel, poate să apară o formă de incontinență anală care modifică obiceiurile intestinale. Flatulența este cel mai comun simptom al degradării mușchilor pelvieni, însă poate să apară și incontinență fecală.

Constipația

Gazele intestinale îți provoacă disconfort, dar și dureri? Aceste simptome pot apărea din cauza constipației. Indiferent de modul prin care alegi să dai naștere copilului, constipația poate să apară în primele zile sau săptămâni după naștere. Mai mult decât atât, femeilor care nasc prin cezariană adesea medicul le prescrie suplimente pe bază de fier, care contribuie la instalarea constipației.

Alimentația

Bineînțeles, dieta și stilul de viață pot fi, de asemenea, responsabile pentru flatulență deranjantă. Se recomandă evitarea consumului băuturilor cu ajutorul paiului, precum și alimentele care conțin îndulcitori artificiali (bomboane, gumă de mestecat). Băuturile carbogazoase conțin dioxid de carbon, care poate provoca acumularea de gaze în stomac și intestine. 

Fasolea, lintea, năutul și mazărea sunt cunoscute că produc gaze datorită conținutului lor ridicat de fibre și oligozaharide. Și varza, broccoli-ul, conopida și varza de Bruxelles conțin substanțe care pot duce la producția de gaze în intestine. Persoanele cu intoleranță la lactoză se confruntă cu gaze și balonare după consumul de lapte, brânză, iaurt și alte produse lactate. Și alimentele prăjite pot întârzia golirea stomacului și pot duce la acumularea de gaze.

Și unele afecțiuni pot agrava flatulența post-partum:

Boala Crohn

Boala Crohn este caracterizată printr-o inflamație persistentă a pereților intestinali care poate provoca durere abdominală, crampe și diaree. În timp, inflamația asociată cu boala Crohn poate duce la formarea de ulcerații în pereții intestinali care pot contribui la sângerare rectală și anemie. Inflamația și formarea de țesut cicatricial pot duce la îngustarea intestinului și la obstrucții intestinale, ceea ce provoacă greață, vărsături și dureri abdominale severe. 

Colita ulcerativă

Colita ulcerativă este o altă boală cronică inflamatorie intestinală care afectează sistemul digestiv. Aceasta se caracterizează prin inflamație și ulcerații în colon (intestin gros) și rect. Diferența principală între colita ulcerativă și boala Crohn constă în locul unde apar inflamațiile și ulcerațiile.

În colita ulcerativă, inflamația este localizată în mod specific în colon și rect (de obicei, inflamația începe în rect și se extinde treptat către părți din colon); boala Crohn poate afecta orice parte a tractului gastrointestinal, de la gură până la anus, și pot exista zone de inflamație întrerupte în diferite părți ale tractului digestiv.

Diverticulita

Diverticulita este o afecțiune inflamatorie care atacă diverticulele, mici proeminențe sau saci care se formează în pereții colonului. Această inflamație poate provoca simptome precum dureri abdominale severe, sensibilitate la atingere în zona abdominală stângă inferioară și modificări ale tranzitului intestinal. În cazurile mai severe, diverticulita poate duce la infecții ale diverticulilor, ceea ce poate provoca febră, frisoane și alte simptome de infecție. Boala poate provoca complicații precum formarea de abcese în jurul diverticulilor, perforația (găurirea) diverticulilor sau dezvoltarea unor fistule (legături anormale între intestine sau organele învecinate). 

Intoleranța la lactoză

Intoleranța la lactoză este o afecțiune în care organismul nu poate digera și absorbi lactoza, un tip de zahăr care se găsește în lapte și produse lactate. Această intoleranță este corelată cu lipsa ori insuficiența enzimei lactază, necesară pentru descompunerea lactozei în două zaharuri mai simple: glucoză și galactoză. Dacă lactaza nu este prezentă sau nu funcționează corect, lactoza rămâne nedigerată în intestinul subțire și poate duce la simptome neplăcute. Principalele simptome ale intoleranței la lactoză includ balonarea, gazele intestinale, diareea și un disconfort general.

Simptome flatulență post-partum

În general, oamenii elimină gaze cam de 10 ori pe zi, însă în cazul flatulenței post-partum nevoia de a elimina gazele intestinale crește considerabil. Mai mult decât atât, pot apărea crampe abdominale, dar și senzația de balonare, alături de flatulență.

Când e cazul să apelezi la medic din cauza flatulenței post-partum?

Gazele intestinale în exces pot afecta calitatea vieții proaspetei mămici, fiind inconfortabile și deranjante. Este, însă, cazul să apelezi la medic dacă ai de-a face cu dureri abdominale severe, pe care le poți pune în mod eronat pe seama flatulenței, dar care pot fi semnul unei infecții la nivelul uterului.

Semnele infecției uterine sunt:

  • Sângerări abundente
  • Secreții vaginale
  • Febră mai mare de 38 de grade Celsius
  • Dureri abdominale severe
  • Senzația de rău de la stomac, vărsături.

Dacă ai de-a face cu simptomele de mai sus, e obligatoriu să apelezi la ajutor medical de urgență. Și dacă ai de-a face cu constipația mai mult de 3‑4 zile după naștere trebuie să iei legătura cu medicul tău.

Tratament flatulență post-partum

Dacă flatulența nu îți dă pace după primele luni de sarcină, e cazul să apelezi la medic pentru a remedia această problemă. Tratamentul este administrat în funcție de simptomele resimțite. Medicul poate recomanda modificarea dietei, precum și folosirea unor laxative dacă flatulența apare pe fondul constipației. Pentru combaterea incontinenței anale, se recomandă un set de exerciții care fortifică musculatura din zona rectală, îmbunătățind astfel controlul zonei cu pricina. Dacă o boală subiacentă este cauza flatulenței post-partum, este important să se trateze boala respectivă.

Cum combați constipația cu remedii la îndemână?

Pentru a combate gazele în exces apărute pe fondul constipației, trebuie să tratezi cauza. Poți trata constipația astfel:

  • Consumă cât mai multă apă - ideal ar fi cel puțin 10 pahare de apă pe zi.
  • Consumă și lichide calde - ceaiuri de plante și apă călduță cu lămâie. Pentru eficiență sporită, bea aceste lichide dimineață, pe stomacul gol.
  • Axează-te pe o alimentație bogată în fibre, adică pe bază de legume, fructe și cereale integrale. Consumă și prune, care acționează precum un laxativ natural.

H2 Se poate preveni flatulența post-partum?

Flatulența post-partum poate fi dificil de prevenit în totalitate, dar există câteva măsuri pe care le poți lua pentru a reduce riscul și a gestiona acest simptom inconfortabil:

Mănâncă rațional

Ai grijă la dieta post-partum și evită alimentele care sunt cunoscute pentru a produce gaze, cum ar fi fasolea, varza, broccoli-ul. În schimb, optează pentru alimente mai ușor digerabile (exemplu: pui cu orez și salată de spanac, sendviș din pâine integrală cu carne de curcan și felii de roșii, pește la grătar cu piure de cartofi dulci, banane, pepene, portocale, căpșuni) și evită să mănânci în grabă.

Bea multă apă

Hidratarea adecvată este esențială pentru menținerea funcționării corecte a tractului digestiv. Consumă suficientă apă pe parcursul zilei pentru a ajuta la descompunerea alimentelor și la eliminarea gazelor.

Rămâi activă

Mișcarea ușoară, precum mersul pe jos sau pe bicicletă, poate îmbunătăți circulația sângelui în intestin și poate ajuta la eliminarea gazelor. Exercițiile post-partum recomandate de medic pot, de asemenea, să ajute la întărirea mușchilor abdominali și la menținerea sănătății sistemului digestiv.

Găsește momente de relaxare

Stresul de a fi mamă, lipsa de somn și anxietatea pot afecta funcționarea normală a tractului digestiv. Găsește modalități sănătoase de relaxare și nu te jena să ceri ajutor din partea apropiaților în această perioadă mai delicată a vieții tale.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard Health Publishing - Gas (Flatulence) 
https://www.health.harvard.edu/a_to_z/gas-flatulence-a-to-z
Pregnancy, Birth & Baby - ooking after your body after having a baby
https://www.pregnancybirthbaby.org.au/looking-after-your-body 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0