Fatetarea dintilor prin metoda directa - cand se recomanda

Există unele situații în care pacienții se prezintă în cabinetele stomatologice exprimându-și nemulțumirea față de aspectul coloristic al dinților, de poziționarea acestora (dinți care nu sunt aliniați corect, erupți în poziții anormale sau care prezintă anumite spațieri). Acești dinți pot fi integri sau dinți care și-au pierdut vitalitatea.

În astfel de situații, medicul îi poate recomanda pacientului fațetarea, care poate fi directă (din material compozit) sau indirectă (fațetele sunt realizate din material ceramic, în laborator) sau acoperirea în totalitate a acestor dinți.

Fațetarea directă se realizează pe parcursul unei singure ședințe, în cabinet. Materialul compozit se aplică în straturi pe suprafața exterioară a dintelui preparat în prealabil, fiind modelat la forma și mărimea cerută de caz. Fiecare strat este polimerizat separat cu ajutorul unei lămpi cu ultraviolete.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

La final, fațeta trebuie lustruită extrem de bine cu ajutorul unor gume și polipanturi speciale.

Înainte de plasarea compozitului, este nevoie de o șlefuire moderată din partea exterioară a dintelui. Din punctul de vedere al șlefuirii, fațetele compozite sunt mai conservatoare decât cele ceramice, deoarece necesită îndepărtarea unei cantități mai mici de țesuturi dentare.

Ce sunt fațetele dentare?

Fațetele directe sau indirecte sunt realizate din foi subțiri de compozit sau rășină ceramică colorată. Fațetele sunt făcute la comandă pentru a se potrivi cu dinții tăi.

Care este diferența dintre fațetele indirecte și directe?

Fațete directe

Fațetele din rășină compozită sunt aplicate folosind rășină care se potrivește cu restul dinților tăi. Pot fi necesare straturi suplimentare de rășină pentru a corecta lungimea și forma dinților. Materialul va fi modelat înainte de a fi întărit cu laser. Odată întărit, materialul compozit va fi verificat pentru mușcătură și poziționare înainte de a fi lustruit.

Fațete indirecte

Fațetele indirecte sau din porțelan necesită un tratament mai invaziv, deoarece o parte din smalțul de pe dinți trebuie îndepărtat pentru a face loc foilor subțiri de porțelan dentar. Odată ce smalțul a fost îndepărtat, se va face o matriță sau amprentă pentru noile tale fațete personalizate din porțelan. Dacă dinții tăi sunt prea inestetici după îndepărtarea smalțului, s-ar putea ca medicul stomatolog să-ți recomande fațete temporare.

Cu toate acestea, fațetele directe nu sunt la fel de puternice ca și fațetele indirecte și ar putea trebui să fie retușate din când în când.

Fațetele indirecte oferă o soluție permanentă pentru zâmbetul tău și pot rezista ani de zile dacă practici o igienă orală bună, inclusiv periajul de două ori pe zi și folosirea aței dentare o dată pe zi.  

Când se indică cel mai des folosirea fațetelor compozite?

Fațetele compozite se folosesc în cazul unor schimbări mai mici sau imediate de necesitate în structura dinților:

  • fisuri sau schimbări de culoare pe suprafața dinților;
  • ușoare încălecări sau schimbări de poziție a unui dinte sau grup de dinți.

Materialele compozite nu pot restaura spații mari; din acest motiv, nu se recomandă în cazul dinților foarte scurți și abrazați, fracturilor dentare întinse sau pentru închiderea unor spații mari și inestetice între dinți sau în cazul obturațiilor mari preexistente .

La ce să vă așteptați de la fațetele compozite

Compozitele moderne pot asigura o estetică deosebită și au o durată de viață destul de bună (de la 5 la 10 ani). Oricum, fațetele dentare realizate prin metoda directă necesită o atenție deosebită din partea medicului stomatolog deoarece rezultatul final depinde în întregime de priceperea și de îndemânarea acestuia.

De aceea, alegerea unui medic specializat în asemenea lucrări este foarte importantă dacă v-ați decis pentru fațete compozite.

Când fațetele dentare nu reprezintă o bună opțiune pentru pacienți?

Medicul nu va recomanda folosirea fațetelor dentare în anumite situații, precum:

  • Pacientul are dinții cariați sau se confruntă cu afectiuni gingivale. De aceea, gingivita și cariile dentare trebuie tratate înainte de începerea tratamentului cu fațete.
  • Pacienții are dinți cu distrucții avansate. În cazul în care dintele a fost restaurat printr-o obturație extinsă, acesta nu va putea susține eficient o fațetă dentară. 
  • Pacientul are tulburări de ocluzie. 
  • Pacienții au fost diagnosticați cu bruxism sau „scrâșnirea” inconștientă a dinților în timpul nopții. Pentru că această problemă de sănătate poate conduce la fracturarea fațetelor, trebuie tratată înainte de aplicarea fațetelor. Folosirea gutierelor pentru bruxism pot reprezenta o opțiune de tratament.

Care sunt avantajele fațetelor compozite ?

Fațetele compozite pot fi confecționate pe parcursul unei singure vizite. Fațetele ceramice sunt construite în laboratorul dentar și, din acest motiv, necesită cel puțin două ședințe pentru a fi terminate.

Fațetele compozite sunt mai ieftine. Prețul lor este până la jumătate din cel al celor ceramice. Acestea se pot repara foarte ușor în cazul în care se deteriorează sau fracturează.

Care sunt dezavantajele fațetelor compozite ?

Fațetele compozite nu sunt atât de rezistente ca cele ceramice și tind să se fractureze sau să se ciobească mai ușor, necesitând atenție mărită din partea pacienților.

Fațetele compozite își schimbă culoarea și se pătează mult mai repede, având structura total diferită față de ceramică.

În cazul în care pacientul se regăsește în una dintre situațiile menționate mai sus, ar trebui să se informeze foarte bine deoarece există situații în care nu se pretează realizarea fațetarilor, ci a unui alt tip de lucrare protetică.

Compozitele moderne au o durată de viață între 5 și 10 ani. Fațetele dentare care se realizează prin metoda directă necesită o atenție mărită din partea medicului stomatolog. Motivul? Rezultatul final depinde în totalitate de priceperea și de îndemânarea acestuia.

De altfel, deoarece smalțul a fost îndepărtat, dintele poate deveni mai sensibil la alimente și băuturi calde și reci.

Fațetele ar putea să nu se potrivească exact cu culoarea celorlalți dinți. De asemenea, culoarea fațetelor dentare nu poate fi modificată. Dacă intenționezi să-ți albești dinții, trebuie să faci acest lucru înainte ca medicul stomatolog să-ți pună fațete dentare.

Este probabil ca în timp fațetele să se disloce și să cadă. Pentru a minimiza riscul ca acest lucru să se întâmple, este important să nu-ți rozi unghiile, să nu mesteci creioane, gheață sau alte obiecte dure și să nu pui prea multă presiune asupra dinților.

Dinții cu fațete se pot confrunta cu carii, acest lucru făcând posibil acoperirea completă a dintelui cu o coroană.

Ar mai trebui să știi și că fațetele dentare nu sunt o alegere bună pentru persoanele cu dinți nesănătoși (de exemplu, pentru persoanele cu carii sau gingivită), dinți slăbiți (ca urmare a cariilor, fracturilor, plombelor dentare mari) sau pentru cei care nu au suficient smalț pe suprafața dintelui.
 
De altfel, fațetele dentare din porțelan nu sunt recomandate nici celor care îți scrâșnesc dinții (suferă de bruxism) deoarece acest lucru poate provoca crăparea sau ciobirea fațetelor.

Alternative la fațetele dentare

Printre alternativele pentru fațetele dentare se numără cimentarea și coroanele. Fațetele pot fi cea mai bună alegere dacă dorești să schimbi forma dinților mai mult decât puțin, așa cum face cimentarea, dar nu suficient pentru a necesita o coroană. 

Cimentarea dinților reprezintă o procedură în care un material de rășină de culoarea dintelui (un material plastic durabil) este aplicat și întărit cu o lumină specială, care în cele din urmă „leagă” materialul de dinte pentru a restabili sau îmbunătăți zâmbetul unei persoane.

O coroană dentară este un „capac” în formă de dinte care este plasat peste un dinte - pentru a acoperi dintele, pentru a-i restabili forma și dimensiunea, rezistența și pentru a-i îmbunătăți aspectul.
Coroanele, când sunt cimentate la locul lor, acoperă complet întreaga porțiune vizibilă a dintelui care se află la și deasupra liniei gingiei.

Cum să îți păstrezi dinții sănătoși

Probabil ai auzit de multe ori zicala „ești ceea ce mănânci”. Ei bine, asta este valabil și pentru dinții și gingiile tale.Acele alimente bogate în amidon sau zaharoase pe care le iubim sunt, de asemenea, apreciate de bacteriile din gură care pot provoca carii dentare și boli ale gingiilor.

Diferența dintre un zâmbet sănătos și vizitele frecvente la dentist are foarte mult de-a face cu dieta ta. Chiar și cu o rutină bună de igienă orală (periaj de două ori pe zi, folosirea aței dentare o dată pe zi), poate fi totuși greu să-ți menții dinții sănătoși pe termen lung.

Includerea în dietă a alimentelor bogate în nutrienți din toate grupele de alimente susțin dinți și gingiile sănătoși. Aceasta înseamnă să adopți o dietă echilibrată cu fructe, legume, alimente proteice, alimente bogate în calciu și cereale integrale.

Unele dintre cele mai bune alimente pentru dinți sănătoși sunt fructele și legumele proaspete, datorită valorii lor nutritive ridicate. De altfel, alimentele bogate în calciu, cum ar fi laptele cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi, iaurtul și brânza, băuturile fortificate din soia, tofu, somonul conservat, migdalele și legumele cu frunze de culoare verde închis ajută la menținerea dinților și oaselor puternice. Mestecarea alimentelor crocante determină saliva, care, împreună cu apa, ajută la îndepărtarea bacteriilor care cauzează bacterii și a particulelor de alimente.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
UT Health - Dental veneer
https://www.uthscsa.edu/patient-care/dental/services/veneers
Mouth Healthy - Crowns
https://www.mouthhealthy.org/en/az-topics/c/crowns

 

 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0