Faina de orez pentru ten: exfoliere, iluminare si intinerire

Produsele cosmetice agresive, poluarea, radiațiile solare, dar și stresul ori deshidratarea sunt factori care contribuie la pierderea strălucirii tenului și la îmbătrânirea prematură a acestuia. Efectul nociv al factorilor enunțați mai sus poate fi însă combătut cu ingrediente naturale, pe care le ai deja la îndemână ori le poți procura cu ușurință. Un astfel de ingredient este făina de orez. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Ce substanțe benefice conține făina de orez?

Făina de orez este un ingredient obișnuit adăugat în măștile de față, cu o presupusă capacitate de a exfolia și de a lumina pielea și de a proteja împotriva radiațiilor ultraviolete. Totuși, nicio cercetare nu dovedește niciunul dintre aceste beneficii.

Unele dintre componentele bioactive ale orezului, inclusiv acidul ferulic, PABA și extractul de acid fitic, sunt folosite în produsele de îngrijire a pielii pentru a elimina petele întunecate, pentru a exfolia pielea și pentru a proteja împotriva razelor UV. Dar aceste ingrediente sunt mai concentrate în extracte decât în făina de orez în sine, atrag atenția specialiștii.

Făina de orez este formată în mare parte din amidon. Amidonul de orez este folosit și în produsele cosmetice pentru a absorbi sebumul de pe ten.  

Cum se obține făina de orez

Făina de orez se obține în urma măcinării boabelor de orez până se obține o pulbere fină. Nu toate făinurile de orez sunt făcute în același mod, ceea ce le poate afecta potențialele beneficii pentru sănătate.

Orezul face parte din categoria cerealelor integrale, alături de grâu, ovăz, secară, spelta și porumb. Toate cerealele integrale sunt formate din trei părți: tărâțe, germen și endosperm.
Tărâțele reprezintă stratul exterior dur al boabelor de orez. Datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatorii, tărâțele sunt considerate cele mai sănătoase părți ale cerealelor. Tărâțele conțin și componente bioactive, precum acidul ferulic și acidul fitic, care sunt extrase și adaugate unor produse de îngrijire a pielii.

Efectele benefice ale făinii de orez pentru ten

Ar putea ajuta la protejarea pielii de ultraviolete

Unii specialiști susțin că făina de orez poate ajuta la protecția solară datorită unor compuși care se găsesc în compoziția ei. Este vorba despre acidul ferulic și acidul para-aminobenzoic (PABA sau vitamina B10), care stimulează refacerea celulelor . Totușii, experții spun că nu se știe dacă acești compuși sunt suficient de concentrați în făina de orez pentru a avea aceleași beneficii ca un extract.

S-a dovedit că PABA protejează împotriva razelor UV și a fost folosit cândva în crema de protecție solară. Deoarece provoacă reacții alergice, nu mai este recunoscut în general ca un ingredient sigur pentru protecție solară de către Administrația pentru Alimente si Medicamente din Statele Unite (FDA). 

Acidul ferulic este un compus organic cu proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și antimicrobiene. Este extras din tărâțele de orez, precum și din multe alte plante, inclusiv ovăz, vinete, citrice, porumb dulce, secară și sfeclă.

Acidul ferulic este cunoscut că ar proteja pielea de razele UV dăunătoare, în special în combinație cu vitaminele C și E. Din acest motiv, se găsește adesea în serurile de îngrijire a pielii. Plantele produc vitaminele C și E pentru a se proteja de soare. La oameni, obținerea vitaminelor C și E din alimente (sau suplimente) protejează împotriva deteriorării pielii din cauza razelor UV, mai ales atunci când aceste vitamine sunt aplicate pe piele.

Dar vitaminele C și E nu sunt foarte stabile la depozitare. Unele cercetări sugerează că acidul ferulic îmbunătățește foarte mult stabilitatea vitaminelor C și E în soluțiile de îngrijire a pielii. Acidul ferulic în sine este de fapt un puternic protector UV care este ușor absorbit de piele. În produsele de îngrijire a pielii, poate crește și protecția solară a vitaminelor C și E.

Calmează arsurile și accelerează procesul de vindecare a pielii

În făina de orez se mai găsește un compus organic. Este vorba despre alantoină, care are proprietăți calmante și antiinflamatorii. Unele cercetări mai vechi pe animale și în vitro (în studii de laborator) sugerează că acest compus poate susține procesul de vindecare a rănilor.

Absoarbe sebumul în exces de la nivelul pielii

Făină de orez este bogată în vitamina B, care încetinește procesul de îmbătrânire și stimulează dezvoltarea unor noi celule. 

Tratament pentru acnee și hiperpigmentare

Se pare că făina de orez poate ajuta la îmbunătățirea acneei și la iluminarea pielii. Acest lucru se datorează probabil unui alt compus extras din orez - acidul fitic - care are efecte exfoliante. Acidul fitic este un antioxidant alfa hidroxi acid (AHA), dar este mai blând cu pielea în comparație cu alți compuși similari. Poate fi extras din multe plante, inclusiv fasole, semințe, nuci și cereale integrale. Apoi este inclus în produsele de îngrijire a pielii.

S-a constatat că acidul fitic este la fel de eficient, dar mai blând cu pielea decât alți exfolianți AHA, cum ar fi acidul glicolic. Un mic studiu din 2019 a descoperit că acidul fitic este la fel de eficient în tratarea acneei și hiperpigmentării (petelor întunecate) ca acidul glicolic și acidul salicilic 1.

Deoarece acidul fitic ajută pielea să elimine celulele moarte, poate minimiza semnele de îmbătrânire, fiind folosit în peelingurile chimice pentru a reduce aspectul petelor întunecate (melasma) și a cicatricilor.

Cum folosești făina de orez pentru exfoliere, iluminare și întinerire

În funcție de tipul de ten și de nevoile sale, poți folosi făină de orez în diferite combinații pentru a-i spori efectele benefice.

Scrub pe bază de făină de orez, pentru o exfoliere delicată

Ai nevoie de:

  • Făină de orez
  • Câteva picături de ulei de cocos

Făină de orez poate fi achiziționată din comerț, dar o poți prepara și tu, folosind boabe de orez și o râșniță. Combină făina de orez cu uleiul de cocos și masează-ți tenul curățat în prealabil, folosind mișcări circulare și blânde, cu amestecul obținut. La final, clătește fața cu apa călduță și folosește o loțiune micelară pentru a îndepărta urmele de ulei de cocos. Dacă ai tenul foarte gras și intenționezi să estompezi producția de sebum, folosește făina de orez amestecată doar cu apă (fie termală, fie apa de la robinet).

Făină de orez are un efect exfoliant foarte delicat, potrivit chiar și pentru tenul uscat. Celulele moarte sunt îndepărtate, iar tenul capătă un aspect proaspăt.

Mască iluminatoare pe bază de făină de orez și turmeric

Dacă vrei să oferi strălucire tenului tău, această mască este ideală pentru tine. De asemenea, masca cu făină de orez și turmeric este eficientă și pentru persoanele care își doresc să deschidă nuanța tenului cu câteva tonuri.

Ai nevoie de:

  • 1 lingură de făină de orez
  • 1 lingură de miere
  • 1 linguriță de turmeric

Amestecă ingredientele și aplică masca obținută pe tenul spălat cu apă caldă în prealabil. Lasă masca să se usuce preț de 20 de minute, apoi îndepărteaz-o folosind apa călduță. Pentru rezultate vizibile, aplică această masca săptămânal, preț de 1-2 luni.

Tot pentru iluminarea tenului, mai poți încerca și această mască:

Ai nevoie de:

  • 1 lingură făină de orez
  • 1 lingură de fulgi de ovăz
  • 1 linguriță de lapte
  • 1 linguriță de miere

Amestecă într-un vas o lingură de făină de orez, o lingură de ovăz și o linguriță de lapte și miere. Omogenizează bine toate ingredientele până când formează o pastă consistentă. Apoi, aplică pasta pe față și las-o să acționeze timp de aproximativ 10 minute. Următorul pas este să clătești cu apă din abundență și să tapotezi pielea cu un prosop curat. Poți să aplici această mască de două ori pe săptămână pentru rezultate rapide. 

Mască pentru îndepărtarea bronzului

Dacă vrei să scapi de bronzul de pe ten, poți încerca această mască:

  • Ai nevoie de:
  • 1 lingură de pudră de cacao
  • 1 lingură de făină de orez
  • 1 lingură de lapte

Amestecă pudra de cacao, făina de orez și laptele, până când obții o pastă groasă. Aplică masca pe față și las-o să acționeze aproximativ 15 minute. Apoi, îndepărtează masca cu apă din abundență. Hidratează tenul. Poți să apelezi la această mască în fiecare zi, până când bronzul s-a estompat de pe ten.

Mască de față cu făină de orez și aloe vera pentru ten gras

Ai nevoie de:

  • 2 linguri de gel de aloe vera
  • 2 linguri de făină de orez

Pune într-un bol câte două linguri de gel de aloe vera și făină de orez. Amestecă, până când obții o pastă groasă, apoi aplic-o cu degetele pe ten și las-o să acționeze 20 de minute. Îndepărteaz-o cu apă călduță și aplică o cremă hidratantă pe ten. Repetă masca de două-trei ori pe săptămână. 

Mască cu făină de orez pentru estomparea ridurilor

Dacă ridurile au început să apară pe tenul tău, folosește această mască pentru a le estompa.

Ai nevoie de:

  • 2 linguri de făină de orez
  • 1 albuș 
  • 5 picături de glicerină

Bate albușul, amestecă apoi spuma obținută cu făină de orez și cu picăturile de glicerină și masează-ți tenul și gâtul cu masca obținută. Lasă masca să se usuce complet și apoi îndepărteaz-o folosind apa călduță.

Dacă ai probleme mari cu tenul și măștile de mai sus nu te ajută, poți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici, la un medic dermatolog. Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Food and Drug Administration (FDA) 
https://www.fda.gov/media/124655/download
1 Studiul „Comparative Study of 35% Glycolic Acid, 20% Salicylic–10% Mandelic Acid, and Phytic Acid Combination Peels in the Treatment of Active Acne and Postacne Pigmentation”, J Cutan Aesthet Surg. 2019 Jul-Sep, Rashmi Sarkar, Sneha Ghunawat, Vijay Kumar Garg
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6785964/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0