Factorii genetici pot insemna un risc pentru trigliceride marite

Cand vine vorba de mostenirea genetica, aceasta poate insemna un risc mai mare pentru o persoana, pentru a avea trigliceride marite, insa adoptarea unei diete sanatoase poate fi de ajutor.

Trigliceridele, un tip de grasime care se gaseste in sange, sunt importante pentru a avea o stare buna de sanatate. Insa daca ai trigliceridele serice marite/crescute, acestea pot creste riscul unei persoane de a suferi de boli cardiovasculare si poate fi un semn al sindromului metabolic - o combinatie intre hipertensiunea arteriala, hiperglicemie si o acumularea unei cantitati mari de grasime in zona taliei/abdomenului. Persoanele cu sindrom metabolic au un risc crescut de boli cardiovasculare, diabet si accident vascular cerebral, scrie .sciencedaily.com.

Un nou studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea din Illinois arata ca unii indivizi care au o variatie a unei "gene de interes" ar putea avea chiar un risc mai mare de a dezvolta trigliceride marite/crescute. Mai exact, cercetatorii au analizat factorii genetici si riscurile intr-un grup de persoane, adica adulti tineri mexicani.
 
NEWSLETTER DEDICAT DOC

In ciuda predispozitiei genetice, studiul arata ca mentinerea unei greutati corporale la un nivel considerat normal (sanatos) sau modificarea dietei pot ajuta la inversarea riscului.

Obezitatea si legatura cu trigliceridele marite/crescute

Obezitatea este o problema din ce in ce mai mare in Statele Unite si in Mexic. In SUA, obezitatea afecteaza peste o treime din populatia tarii, iar oamenii de stiinta sunt ingrijorati deoarece obezitatea este asociata cu alte boli, cum ar fi diabetul, bolile de inima si trigliceridele crescute. Comparativ cu grupurile de persoane caucaziene, hispanicii din SUA au rate mai mari de diabet de tip 2 si de alte boli ce au legatura cu obezitatea. Dintre toate subgrupurile hispanice, explica Katie Robinson de la Universitatea Illinois (divizia de stiinte nutritionale), participantii care aveau mostenire genetica mexicana au unul dintre cele mai mari riscuri de obezitate si de a dezvolta boli asociate.

Cercetatorii au putut sa analizeze un set bogat de date de la adulti tineri mexicani, mai ales ca, spun oamenii de stiinta, se stie ca aceasta populatie are o probabilitate mai mare de obezitate, ci si de a dezvolta diabet zaharat si trigliceride marite.

Pentru studiul acesta, cercetatorii au fost interesati de o proteina produsa in ficat, numita fetuina-A (FetA). Aceasta este un marker interesant care leaga inflamatia de obezitate si de bolile asociate obezitatii. Fetuina-A este o proteina care este eliberata din tesutul adipos si, de asemenea, din ficat. Oamenii de stiinta stiu ca fetuina-A este fundamentala in privinta sensibilitatii la insulina, iar majoritatea cercetarilor de pana acum au fost facute in aceasta directie, pentru a se vedea functia acestei proteine.

De asemenea, cercetatorii stiu ca FetA are valori crescute in obezitate si in diabet, prin urmare, au fost interesati sa analizeze implicarea genetica.

Cum a decurs studiul

Cercetatorii au verificat mostre de sange de la 641 de adulti tineri mexicani, pentru a le analiza astfel biomarkerii si genotipurile. De asemenea, au verificat indicele de masa corporala, au luat glicemia participantilor si le-au cerut sa raporteze care sunt obiceiurile lor alimentare.

Pentru genotipuri, oamenii de stiinta au cautat sa vada daca exista doua mutatii ale genei AHSG, aceasta fiind o gena care influenteaza proteina FetA. S-a constatat ca mutatiile genei AHSG sunt asociate cu trigliceridele, iar oamenii de stiinta au explicat ca cea mai importanta descoperire este ca una dintre aceste mutatii a fost asociata cu o mai mare circulatie a trigliceridelor, insa acea corelatie era foarte strans legata de indicele de masa corporala si de aportul de alimente, iar aceasta relatie era exagerata in cazul indivizilor care erau supraponderali.

Concluziile studiului

Chiar si cu un indice de masa corporala (IMC) mare, oamenii de stiinta au observat mari schimbari in cazul persoanelor care prezentau acest genotip cu risc. Dar daca acesti indivizi aveau un IMC mai mic, si trigliceridele lor erau mai scazute. Asta sugereaza ca chiar si atunci cand ai un genotip cu un risc ridicat, nu ai un risc mai mare de trigliceride crescute daca poti sa iti mentii un IMC sau mai mic.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0