Facem sport dimineata sau seara? Ce spun specialistii

Există avantaje și dezavantaje atât dacă faci sport dimineața, cât și dacă faci sport seara. Descoperă ce argumente pro și contra există atât pentru sportul practicat la început de zi, cât și pentru cel practicat la finalul zilei, pentru a afla care ți se potrivește mai bine.

Orice alegere ai face, este important să știi că organismul are nevoie de o perioadă de acomodare de aproximativ o lună. Așadar, dacă vrei să îți schimbi programul în ceea ce privește sportul și antrenamentul, ai nevoie de mai multă detereminare în prima lună, până când organismul se obișnuiește cu schimbarea și începe să dea randament.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce avantaje ai dacă faci sport dimineața?

Ai energie toată ziua

Exercițiile fizice stimulează eliberarea endorfinelor în creier. Endorfinele ne dau o stare bună și energie din belșug, ceea ce înseamnă că sportul practicat de dimineață anunță o zi reușită din acest punct de vedere. Când te simți energic, te concentrezi mai bine pe ce ai de făcut, lucrezi mai cu spor și ai o stare psihică mai bună. Sportul îți limpezește mintea, îți sporește atenția, dar și creativitatea, așa că antrenamentele de dimineață îți vor crește randamentul la locul de muncă, dar nu numai.

Slăbești mai repede

Unele studii științifice sugerează că, dacă ești la cura de slăbire, e mai bine să faci sport dimineața, deoarece te ajută să slăbești mai repede și, ulterior, te ajută să te menții la greutatea dorită.

Dormi mai bine

Studiile efectuate de cercatătorii de la Universitatea Appalachian din SUA au scos la iveală un fapt neașteptat: exercițiile fizice făcute dimineața, în jurul orei 7.00, scad tensiunea arterială și îmbunătățesc somnul din timpul nopții.

Ești mai consecvent

Sportul practicat dimineața te ajută să fii mai consecvent și să nu lipsești de la niciun antrenament, asta pentru că dimineața îl poți pune în program imediat ce te trezești. Pe de o parte, pentru multe persoane, așa este cel mai simplu să se țină de treabă: imediat ce te dai jos din pat, poți să te apuci să faci exerciții la saltea sau la perete, să pedalezi pe bicicleta statică sau să pui muzică și să dansezi, după care mergi la duș și îți poți începe activitățile obișnuite. Pe de altă parte, chestiunile persoanale te pot face să tragi chiulul de la antrenamentele de seară: după muncă poate că te simți prea obosit sau lipsit de energie sau preferi să ieși undeva în oraș decât să faci mișcare.

Ce dezavantaje sunt dacă alegi să faci sport dimineața?

Trebuie să te trezești mai devreme

Dacă nu ești o persoană matinală, vă trebui să faci un efort pentru a te trezi dimineața cu 20-25 de minute mai devreme ca să faci sport. Iar dacă începi programul la serviciu la ora 8 sau 9 și jobul tău nu este unul pe care îl poți face de acasă, e clar că oricum te trezești foarte devreme ca să ai timp să te pregătești de muncă și să mergi prin trafic. Prin urmare, dacă îți propui să faci sport dimineața, este posibil să îți vină să tragi chiulul de la antrenamente pentru că ți-e prea somn când pui alarma să sune atât de devreme.

Încălzirea durează mai mult

Întrucât mușchii și articulațiile sunt rigide dimineața, nefiind folosite pe timpul nopții, încălzirea vă dura mai mult dimineața. Potrivit specialiștilor, dimineața mușchii sunt mai rigizi cu 20% decât seara.

Ce avantaje ai dacă faci sport seara?

Te ajută să te detensionezi

După o zi grea la serviciu, anumite exerciții solicitante te vor ajuta să elimini tensiunea acumulată și să te detașezi. De altfel, studiile arată că sportul efectuat regulat, mai ales formele mai intense, reprezintă cel mai bun mod de a combate stresul. Astfel, starea ta psihică va fi mai bună și te vei bucura altfel de orele petrecute după ce ajungi acasă.

Te energizează

Atunci când te întorci de la serviciu, de multe ori te simți epuizat și nu mai ai energie să te joci cu copiii sau să faci treburi casnice. Dacă faci sport în a doua parte a zilei, vei avea apoi suficientă energie pentru a termina tot ce ai de făcut.

Poți petrece mai mult timp făcând sport

Nefiind condiționat de timp, cum ești dimineața, când te grăbești să ajungi la muncă, seara poți petrece mai mult timp făcând sport.

Ce dezavantaje ai dacă faci sport seara?

Îți poate tulbura somnul

Dacă faci sport seara, chiar înainte de culcare, e posibil să ai dificultăți la adormire ori un somn neliniștit din cauza hormonilor eliberați în timpul exercițiilor fizice. Există, însă, și activități fizice care te liniștesc, precum yoga sau pilates. Recomandarea noastră este că, dacă alegi să faci sport seara, să nu faci antrenamentul foarte târziu, totuși, ci să lași măcar două ore între finalul activității fizice și culcare. 

Poți fi tentat să renunți la sport

O invitație în oraș, oboseala acumulată pe parcursul zilei sau orice alt eveniment te pot distrage de la ceea ce ai de făcut, așa că seara sunt șanse mai mari să tragi chiulul de la a face mișcare.

Și sportul la orele prânzului este bun

E bine de știut că antrenamentele de după-amiaza sunt aproape la fel de bune precum cele de dimineața.

Daca ai orarul zilnic în așa fel încât reușești să incluzi în agenda ta un antrenament la orele prânzului, experții spun că nu este o opțiune rea, mai ales daca ai un program de exerciții fizice mai lung sau riguros. Unii specialiști sunt de părere că sportul practicat dimineața este ideal pentru arderea grăsimilor și pentru a slăbi, însă antrenamentele de după-amiaza pot să însemne un plus în ceea ce privește performanța. 

Un sport practicat la orele după-amiezei poate fi o modalitate bună de a evita acea lipsă de energie de la finalul zilei. Un studiu apărut în Journal of Physiology, de exemplu, arată că prin faptul că facem exerciții fizice intre orele 13.00 și 16.00, ne putem da înainte ceasul interior al organismului, în același mod în care un antrenament de dimineața (foarte devreme) ne resetează acest ceas. Chiar și o plimbare rapidă după masa de prânz, câteva zeci de minute de mers pe jos, te ajută să îți recapeți puterea de concentrare.

Ritmul circadian te ajută să afli când e mai bine să faci sport

Ritmul tău circadian determină dacă ești pasăre de noapte sau dacă ești mai degrabă o persoană matinală, așa că nu poți face prea multe pentru a-l modifica. Ritmul circadian este caracterizat de modelul celor 24 de ore al rotației pământului, iar aceste ritmuri influențează numeroase funcții, cum ar fi tensiunea arterială, temperatura corpului, nivelul anumitor hormoni și ritmul cardiac, iar toate acestea îndeplinesc un rol important în ceea ce privește cât de pregătit este organismul pentru a face sport.

Este, așadar, o idee bună să folosești acest ritm circadian, acest ceas intern al corpului tău, ca ghid care să îți arate când să faci mișcare acasă ori în parc sau când să mergi la sală, în funcție de preferințele tale. Desigur, atunci când te gândești la alegerea momentului zilei pentru a face sport, există și alte motive importante pe care trebuie să le ai în vedere, cum ar fi timpul cu familia, programul de la locul de muncă ori disponibilitatea unui prieten - daca îți dorești să nu te antrenezi singur.

Poți încerca să te antrenezi dimineața pe o perioadă de câteva săptămâni, apoi să faci exerciții după-amiaza, iar în săptămânile următoare seara (însă mai devreme, nu înainte de culcare, așa cum am discutat). Așa îți vei da seama mai clar în ce moment al zilei ți-a fost cel mai ușor să faci sport și în ce momente te-ai simțit cel mai bine după ce ai făcut mișcare. În plus, nu uita să ții cont și de tipul de exerciții pe care le-ai efectuat, cât și de alte sarcini sau probleme zilnice.

Cum faci sport dacă suferi de o boală cronică?

Din păcate, multe persoane bolnave au impresia că, dacă sunt bolnave, nu trebuie să facă mișcare, însă exact ele au nevoie mai mare să se miște zilnic. Este adevărat că, având o boală cronică, pot fi anumite exerciții interzise și altele recomandate. De aceea, dacă ești în această situație, este crucial să ceri sfatul medicului în ceea ce privește formele de mișcare potrivite pentru tine.

Spre exemplu, dacă suferi de artroză, nu se recomandă să faci sporturi care implică sărituri și răsuciri de glezne, pentru a nu pune presiune suplimentară pe articulațiile bolnave. În schimb, este indicat să faci plimbări, să mergi cu bicicleta și să înoți.

Sau, dacă ai trecut printr-un infarct, asta nu înseamnă că nu mai ai voie să faci mișcare niciodată, dimpotrivă. După o perioadă de recuperare cardiacă, care poate dura și jumătate de an, medicul îți va permite să faci mișcare, începând cu activități mai blânde, cum ar fi plimbările zilnice, respectând anumite reguli de siguranță. Este extrem de important, deci, să ții cont de sfatul medicului în ceea ce privește mișcarea dacă ai anumite boli.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Nature - The effects of exercise session timing on weight loss and components of energy balance: midwest exercise trial 2
https://www.nature.com/articles/s41366-019-0409-x
Studiul „The effects of exercise session timing on weight loss and components of energy balance: midwest exercise trial 2”, apărut în Int J Obes 44, 114–124 (2020). https://doi.org/10.1038/s41366-019-0409-x, autori: Willis, E.A., Creasy, S.A., Honas, J.J. et al. 
Springer Link - A Systematic Review of the Relationship Between Physical Activity and Happiness
https://link.springer.com/article/10.1007/s10902-018-9976-0
Studiul „A Systematic Review of the Relationship Between Physical Activity and Happiness”, aăărut în J Happiness Stud 20, 1305–1322 (2019). https://doi.org/10.1007/s10902-018-9976-0, autori: Zhang, Z., Chen, W. A. 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0