Nașterea în apă, o metodă sigură?

Din ce în ce mai multe gravide aleg nașterea în apă. Teoria din spatele acestei metode este aceea că nașterea în apă oferă un mediu similar pentru bebelușul care-și petrece cele 9 luni de viață intrauterină în lichidul amniotic. În plus, specialiștii susțin că acestă metodă este mai blândă pentru copil și mai puțin stresantă pentru mamă.

De altfel, mulți medici consideră că reducerea stresului provocat de travaliu și nașterea în apă vor reduce complicațiile fetale. Chiar și așa, gravidele care urmează să nască în apă trebuie întotdeauna supravegheate de cadre medicale avizate. 

Care sunt beneficiile nașterii în apă?

Beneficii pentru mamă:

  • Apa caldă este liniștitoare, reconfortantă, relaxantă.
  • În etapele ulterioare ale travaliului, s-a demonstrat că apa crește nivelul de energie al femeii.
  • Flotabilitatea ușurează contracțiile uterine și îmbunătățește circulația sangvină, ceea ce duce la o mai bună oxigenare a mușchilor uterini, mai puțină durere pentru mamă și mai mult oxigen pentru copil.
  • Imersia în apă a gravidei ajută adesea la scăderea tensiunii arteriale cauzate de anxietate.
  • Apa caldă pare să reducă hormonii stresului, permițând corpului mamei să producă endorfine care servesc ca inhibitori ai durerii.
  • Apa face și ca perineul să devină mai elastic, reducând incidența și severitatea rupturilor uterine și nevoia unei epiziotomii.
  • Pe măsură ce gravida care se află în travaliu se relaxează fizic, este capabilă să se relaxeze și mental și are o capacitate mai mare de a se concentra asupra nașterii bebelușului.

Beneficii pentru bebeluș:

  • Oferă un mediu similar vieții intrauterine:
  • Diminuează stresul nașterii, crescând astfel sentimentul de securitate.

Multe gravide aleg ca pe toată durata travaliului să stea în apă, altele chiar să și nască în apă, iar unele să expulzeze placenta în apă. Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi (ACOG) spune că nașterea copilului sub apă ar trebui considerată o procedură experimentală cu riscuri. 

Etapele nașterii în apă

Prima etapă presupune imersia gravidei într-un bazin cu apă la o temperatură de 37 grade Celsius, de când debutează contracțiile până la dilatarea completă a colului uterin. Apa caldă ajută femeile însărcinate să se relaxeze, iar unele studii arată că poate scădea riscul de ruptură uterină severă și că poate îmbunătăți fluxul de sânge către uter. Fătul va fi urmărit de cadrele medicale, mai exact i se vor asculta bătăile cordului fetal, sincron cu înregistrarea contracțiilor uterine (cardiotocografie externă.) În a doua etapă a nașterii în apă, colul uterin este complet dilatat și deschis și gravida poate continua nașterea. 

Riscuri naștere în apă

Pe măsură ce nașterea în apă a crescut în popularitate, au existat foarte puține cercetări cu privire la riscurile acestei metode. Unele studii din Europa au arătat rate de mortalitate perinatală similare între nașterile din apă și nașterile convenționale 1.

Conform unui articol scris de Colegiul Regal de Obstetricieni şi Ginecologi, din Marea Britanie, ar putea exista teoretic riscul de embolie în apă, care apare atunci când apa pătrunde în fluxul sangvin al mamei. De asemenea, dacă cordonul ombilical se strânge sau se răsucește, copilul ar putea inhala apă, dacă se naște în apă. 

Aceasta ar fi o complicație rară, deoarece bebelușii nu inspiră în mod normal până când nu sunt expuși la aer. Ei continuă să primească oxigen prin cordonul ombilical până când încep să respire singuri sau până când cordonul ombilical este tăiat. Ultimul risc potențial este acela că cordonul ombilical s-ar putea prinde pe măsură ce bebelușul este adus la suprafața apei. Acest lucru poate fi prevenit dacă bebelușul este pus la pieptul mamei cu prudență.

Ce situații nu sunt ideale pentru nașterea apei?

Există câteva situații când viitoarea mamă nu este o candidată pentru nașterea în apă și anume: 

  • Dacă are sub 17 ani sau peste 35 de ani.
  • Dacă are herpes: Herpesul se transferă ușor în apă, de aceea gravida ar trebui să poarte o discuție pe această temă cu medicul care-i monitorizează sarcina.
  • Dacă gravidei s-a pus diagnosticul de sângerare excesivă sau infecție maternă.
  • Dacă are gemeni sau tripleți: Deși nașterile din apă sunt un succes în întreaga lume cu nașteri multiple, ar trebui ca viitoarea mamă să discute cu medicul despre asta. 
  • Dacă se preconizează travaliul prematur: Dacă un copil este prematur (cu două săptămâni sau mai mult înainte de data nașterii), nașterea din apă nu este recomandată.
  • Dacă există meconiu sever: Meconiul ușor până la moderat este destul de normal. Întrucât meconiul plutește la suprafață într-un bazin cu apă, cadrele medicale avizate trebuie să ajute gravidă să iasă din bazin. 
  • Dacă gravida are toxemie sau preeclampsie.

Precauții privind nașterea în apă

Dacă te gândești să nași în apă, discută la începutul sarcinii cu medicul despre această posibilitate, ca să vezi dacă medicul este de acord cu această metodă. Util ar fi și să urmezi cursuri de pregătire despre nașterea în apa și chiar și gimnastică specifică. Poți să urmărești videouri cu gravide care au născut în apă și să te informezi foarte bine pe această temă, ca să știi care sunt beneficiile, dar și care sunt riscurile acestei proceduri. 
 

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul „Perinatal mortality and morbidity among babies delivered in water: a national surveillance study”, publicat în BjM, 1999, autori Gilber RE, Tookey PA
WebMD - The Basics of Water Birth
https://www.webmd.com/baby/water-birth#1
American Pregnancy Association - Water Birth: The Benefits and Risks
https://americanpregnancy.org/labor-and-birth/water-birth/
Healthline - Water Birth Pros and Cons: Is It Right for You?
https://www.healthline.com/health/pregnancy/water-birth


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0