De ce ai două menstruații într-o singură lună?

Ciclul menstrual durează, în medie, 28 de zile, dar poate varia de la femeie la femeie. Intervalul menstrual sau durata ciclului menstrual începe din prima zi a menstruației până în prima zi a următoarei menstruații, care este de obicei, de 26 până la 30 de zile. Definiția unui interval menstrual normal este de 21 până la 37 de zile. Prin urmare, menstruația care apare mai frecvent de 21 de zile este denumită polimenoree și este considerată anormală. 

Recomandările Experților DOC

Dacă un ciclu menstrual este mai scurt, poți să ai mai mult de o menstruație o singură dată pe lună. Potrivit Departamentului pentru Sănătate și Servicii Umane al Statelor Unite ale Amercii, femeile au de obicei, menstruații până aproape de vârsta de 40 de ani.

Modificările ocazionale ale ciclului menstrual nu sunt neobișnuite și sunt mai frecvente în timpul pubertății și în premenopauză. Cu toate acestea, experimentarea frecventă a două menstruații pe lună, ar putea să indice o problemă medicală. Modificările ciclului menstrual nu sunt la fel de frecvente la vârsta de 20-30 de ani. Dacă ai în mod frecvent două menstruații într-o singură lună, este recomandat să-ți consulți medicul ginecolog, pentru investigații amănunțite.

Cauze posibile ale apariției a două menstruații într-o lună

1. O anomalie unică

Poți să ai ocazional, un ciclu menstrual mai scurt, care include două menstruații într-o singură lună. După aceasta, menstruațiile tale pot să revină la ciclul lor obișnuit. Această schimbare ocazională este motivul pentru care medicii caută exemple, tipare consecvente de sângerări frecvente, înainte de a-ți pune un diagnostic sau de a sugera un tratament, cu excepția cazului în care există o infecție sau o problemă mai gravă, în ceea ce privește situația ta medicală.

2. Vârsta  

Ciclurile menstruale neregulate sunt frecvente la tinerele care tocmai au început să aibă menstruații. Femeile au tendința de a avea cicluri menstruale mai scurte sau uneori mai lungi în timpul pubertății, ceea ce le poate duce la două menstruații într-o singură lună.

Nivelurile hormonilor fluctuează semnificativ în timpul pubertății. Cercetările sugerează că ciclul menstrual al unei tinere poate dura aproximativ 6 ani pentru a deveni regulat din momentul în care a început să aibă menstruații.

3. Endometrioza

Endometrioza este o afecțiune în care țesutul similar celui uterin crește în afară cavității uterine. Endometrioza poate provoca dureri abdominale, crampe anormale și sângerări neregulate. Uneori, sângerarea poate fi suficient de abundentă, astfel încât să pară că ai o altă menstruație. Un medic poate, în anumite circumstanțe, să pună diagnosticul de endometrioză pe baza unui examen pelvian și făcându-ți o ecografie, o examinare cu ultrasunete.

4. Perimenopauza

Perimenopauza se referă la perioada de dinainte de instalarea menopauzei, când hormonii unei femei încep să se schimbe. Perimenopauza poate dura până la 10 ani. În acest timp, femeile experimentează adesea, cicluri menstruale neregulate, inclusiv cicluri mai scurte sau mai lungi, absența menstruațiilor sau sângerări mai abundente ori mai ușoare. Cu toate acestea, dacă nu ai avut menstruații timp de 12 luni la rând, înseamnă că te afli în menopauză.

5. Probleme tiroidiene

Tiroida este o glandă endocrină în formă de fluture, poziționată la baza gâtului. Tiroida reglează procesele hormonale din organism și controlează funcții, cum ar fi temperatura corpului și metabolismul.

STUDIU LUPUS POETYK SLE-1


Ciclurile menstruale neregulate sunt un simptom frecvent asociat cu problemele tiroidiene. Acest lucru este valabil atât în tiroida subactivă sau hipotiroidismul, cât și în tiroida hiperactivă sau hipertiroidia.

Potrivit Departamentului pentru Sănătate și Servicii Umane al Statelor Unite ale Americii, se estimează că una din opt femei va avea probleme cu tiroida, în timpul vieții.

Simptomele hipotiroidismului includ:
•    senzație permanentă de frig;
•    constipație;
•    senzație de oboseală, tot timpul;
•    sângerări menstruale abundente;
•    piele palidă;
•    față umflată;
•    ritm cardiac lent;
•    creșterea inexplicabilă în greutate.

Simptomele hipertiroidiei includ:
•    senzație permanentă de cald; 
•    ochi umflați;
•    diaree;
•    dificultăți de somn;
•    iritabilitate;
•    ritm cardiac rapid;
•    scădere inexplicabilă în greutate.

Ambele afecțiuni sunt tratabile, astfel încât ar trebui să te prezinți la un medic, dacă consideri că ai putea să ai o afecțiune a tiroidiei.

6. Fibroamele uterine

Fibroamele uterine reprezintă formațiuni tumorale uterine, benigne care duc la creșterea dimensiunilor uterului cu totul sau a unor porțiunii din peretele uterin. Fibroamele nu sunt de obicei, canceroase, dar pot provoca sângerări, în special sângerări menstruale abundente.

Simptomele suplimentare care indică dezvoltarea unor fibroame pot include:
•    sentimentele de plenitudine sau presiune în bazin;
•    urinarea frecventă;
•    durerile lombare;
•    durerea în timpul actului sex.

În timp ce nu se cunoaște ce cauzează dezvoltarea fibroamelor uterine, se știe că au tendința de a apărea în familii cu istoric medical de fibrom uterin, iar modificările nivelurilor hormonale pot afecta aceste tumori benigne frecvente.

Medicii pot diagnostica adesea afecțiunea, dacă efectuează un examen pelvian sau studii imagistice, cum ar fi o ecografie.

Alte cauze care pot declanșa două menstruații într-o singură lună, includ:
•    stresul;
•    prea mult exercițiu fizic;
•    schimbările de greutate; 
•    polipi cervicali sau endometriali, ce reprezintă creșteri benigne ale mucoasei uterine sau cervicale;
•    orice modificare a colului uterin, precum ectropionul cervical (o extindere a mucoasei endocervicale spre exterior), neoplazie intraepitelială cervicală sau cancer de col uterin;
•    hormonii (cauze hormonale) – dezechilibrul hormonal sau problemele cu ovulația cauzate de disfuncții tiroidiene, hiperprolactinemie și sindromul ovarului polichistic pot provoca sângerări vaginale neregulate;
•    administrarea contracepției hormonale – sângerarea între menstruații este frecventă în primele câteva luni de administrare a contracepției hormonale, însă dacă durează mai mult, consultă un specialist;
•    sarcina uterină sau extrauterină – deoarece sângerările vaginale pot apărea în timpul sarcinii, este important să discuți cu un specialist, dacă există posibilitatea de a fi însărcinată;
•    infecția cu transmitere sexuală, care poate provoca sângerări ușoare sau pete de sânge pe lenjerie, precum și scurgeri vaginale anormale;
•    avortul spontan, care este adesea însoțit de sângerări vaginale abundente. Este important să consulți imediat medicul, dacă ai sângerare vaginală în timpul sarcinii.

Alte situații în care este recomandat să consulți un medic

Dacă ai două menstruații într-o singură lună, în decurs de 2 până la 3 luni, ar trebui să te prezinți la medic. De asemenea, ar trebui să discuți cu un specialist despre sângerările abundente.  Alte simptome ale menstruației, care ar trebui să te trimită la o consultație ginecologică, includ:
•    senzația de leșin;
•    durerea sau sângerarea în timpul actului sexual;
•    durerile pelvine, la nivelul abdomenului inferior care nu dispar după câteva zile;
•    menstruațiile abundente;
•    mai multe crampe menstruale decât în mod normal;
•    cheaguri de sânge de culoare închisă, în timpul menstruației;
•    dificultățile de respirație;
•    modificările inexplicabile în greutate, inclusiv creșterea sau pierderea în greutate.

În fapt, menstruațiile frecvente pot indica o afecțiune medicală care necesită tratament. A avea prea multe menstruații poate duce și la pierderea de sânge, care la determină anemie sau mielosupresie, adică scăderea numărului de celule sangvine produse de către măduva hemato-formatoare. De aceea, este esențial să soliciți sfatul medicului.

Factori de risc și complicații

Dacă ai antecedente familiale de fibroame, chisturi sau menopauză cu debut precoce, ai un risc crescut de a avea două menstruații într-o lună. Un efect asupra sănătății este anemia, care apare din cauza lipsei de fier din sânge. Medicul îți poate verifica nivelul de fier, în timp ce face alte teste pentru a determina cauza sângerării anormale. Simptomele anemiei pot include: oboseală, durere de cap, slăbiciune, ameţeală, dificultăți de respirație, bătăi neregulate ale inimii.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Mai mult decât atât, dacă te confrunți cu situații de acest fel în ceea ce privește menstruațiile tale, poți încerca un supliment natural pe bază de plante, ce conține extract uscat de fructe de Vitex Agnus Castus, piperul călugărului, care ameliorează natural dezechilibrul hormonal prin reglarea sintezei crescute de prolactină.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS: „Irregular periods”, https://www.nhs.uk/conditions/irregular-periods/
Cleveland Clinic: „Abnormal Menstruation (Periods)”, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14633-abnormal-menstruation-periods
NCBI: „Abnormal Vaginal Bleeding”, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK282/
Medical News Today: „Why do I have two periods in a month?”,https://www.medicalnewstoday.com/articles/322252
Flo Health: „Two Periods in One Month: Are Multiple Periods a Reason to Worry?”, https://flo.health/menstrual-cycle/health/period/two-periods-in-one-month
Healthline: „What Causes Two Periods in One Month?”, https://www.healthline.com/health/womens-health/two-periods-in-one-month#outlook


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0